dinsdag 30 augustus 2011

Egeltjes

Op mijn werk, in een verzorgingshuis, heb ik vanmorgen een lezersochtend gehouden. Met enkele ouderen lees en bespreek je dan een, vaak informatieve, tekst. Ik heb dit al enkele keren eerder gedaan en het is heel leuk om te doen.
Zo heeft mijn collega al verschillende vestingsteden besproken, vestingwerken, stads"wandelingen"gemaakt, maar ook het bos ingegaan, gelezen en gesproken over herten, wilde zwijnen en de vos. Vandaag ben ik voor haar ingevallen en kon ik zelf een onderwerp aandragen. Ik ben een beetje in de lijn van de dieren gebleven; de Egel. Ik vind dat leuke beestjes. In het echt, maar ook om te verzamelen.


Ik heb ondertussen een leuke verzameling egeltjes opgebouwd van verschillende materialen. Knuffelbeesten, een hondenspeeltje, van glas,  gemaakt van de bolster van een tamme kastanje, van tin, een heleboel.

Er staan nog een paar egeltjes van mij op het werk, die laat ik morgen zien aan een andere groep ouderen. Via de bibliotheek had ik nog enkele mooie boekjes over egels geleend en via het millieueducatiecentrum heb ik ook een echte, opgezette egel kunnen lenen. Want het onderwerp van vandaag was echte Egels, niet zozeer mijn verzameling.
Via de website van http://www.egelopvang.nl/ heb ik leuke, prettig leesbare informatie kunnen halen over egels. Dit hebben we samen gelezen en al lezend kwamen er veel verhalen los van bewoners. Nu weet ik zelf ook wat meer over egels. Want ze verzamelen, of er iets over weten, zijn toch twee verschillende dingen.

Ik woon vlak naast een stukje bos, dus ik denk dat er hier in de buurt ook wel egels zullen zitten. Zal ik een oud veilingkistje kopen, er 1 plank uithalen en deze op de kop in de voortuin gaan zetten als egel-winterslaapplaats? Dat kan dan mooi tussen de 2 grote coniferen. Gooi ik een hoop oud blad over het kistje, is dat een mooi hoekje voor ze. Lijkt me wel een leuk plan om te doen. Maar eerst aan zo'n kistje zien te komen. Oud blad zal wel lukken; het moet nog herfst worden. In dat hoekje had ik net in t voorjaar alle daar ingewaaide blad weggehaald. Zou ik t nu weer gaan verzamelen en er zelf weer neergooien?

3 opmerkingen:

 1. Tuurlijk ga jij een egelschuilplaats maken in je tuin! Ik ben benieuwd. Wat een leuke egel-spullen zeg. Hoe reageerden de mensen op je speech?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie collectie heb je! Ik heb eigenlijk nooit zo bij egeltjes stilgestaan, maar dit logje maakt me 'wakker'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk initiatief en wil je meer willen weten over egels en egelhuisjes maken, kom een keertje kijken op www.egelweiss.nl

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen