08 september 2011

Bespaartips

Ik heb het al eerder beloofd, maar nu komt het er eens van; bespaartips. Ik heb ze verzameld uit allerlei bronnen, uit boeken, folders, internet en van blogs van anderen. Sommige van de tips pas ik ook zelf toe, maar niet allemaal. Je moet gewoon de tips gaan gebruiken die bij je passen, al kan eens uitproberen van tips die je wat ongewoon lijken, geen kwaad.

Er zijn nu veel jongeren die net als mijn dochter voor het eerst op kamers gaan. Sommigen zullen het bewust en zuinig omgaan met de paplepel hebben meegekregen, anderen niet en moeten dat nu ontdekken. Een studiefinanciering is niet echt hoog. Veel kamers worden verhuurd inclusief gas, licht en water, of soms worden die kosten gedeeld. Tja en als jongere merk dan niet direct of het zuinig aan doen met gas, water en licht voor je portemonee effect heeft. Want ook al ben je zelf wel zuinig, is je buur dat ook?
Deze keer geen tips om gas, licht of water te besparen. Besparen hierop beschrijf ik een andere keer. Want voor het millieu  blijft het natuurlijk wel belangrijk.

De tips;

 - Is het bekende HALVERINGSPRINCIPE. Je halveert dus alles wat kunt en wilt halveren: minder waspoeder, shampoo, tandpasta, broodbeleg, boter, enz.enz. Je probeert dus voor jezelf uit wat allemaal mogelijk is, wie weet gebruik je heel je leven al te veel waspoeder, dikke klodders tandpasta.
 - Perfecte diepvriesdoosjes zijn de bakjes waar margarine en halvarine heeft ingezeten.
 -Kook altijd met de deksel op de pan. Zet ook eens de pan met de (blik)groenten als deksel op de aardappelen. Als de aardappels gaar zijn, is de groente ook warm. Ik heb hiervoor een aluminium rozet liggen die als rozet worden verkocht in de bouwmarkt. (Maar ik moest wel ver zoeken om m voor het maken van deze foto te pakken. Ik gebruik m niet veel; pannen te groot.)

 - Doe niet meer water in de waterkoker dan je nu nodig hebt voor de thee. Of doe het overtollige water in een thermoskan. Koffie gezet? Direct in de thermoskan en warmhoudplaatje uit.
 -Zorg dat je wat snelklaar-eten in huis hebt (blikken soep, diepvriespizza's oid,) zodat je als je geen zin hebt om te koken, niet gelijk de pizzaboer belt.
 -Ook keukenspullen zijn uit de kringloopwinkel heel goed bruikbaar, en veel goedkoper.
 - De goedkoopste artikelen liggen in de supermarkt meestal helemaal onderin de vakken. Vergelijk de kiloprijs, vaak heel klein vermeld op de kaartjes op de planken.
 - Snij je groente zelf. Vergelijk die prijzen maar eens per gewicht.
 - Kijk je koelkast en je keukenkastjes regelmatig na op houdbaarheidsdata. Dat voorkomt onnodig weggooien van eten en dus geld.
 - Geef een klap op je wc rol. Als het rolletje niet meer rond is, rolt ze minder snel en nemen kinderen, huisgenoten, onbewust een kleiner stuk papier.
 - Iets ontdooien uit de vriezer? Als t snel moet leg je t in de zon, anders haal je t er een dag van tevoren uit en laat je t ontdooien in de koelkast.
 - Panty's, leggings, maillots? Koop 2 dezelfde, als er dan ladders in komen, been eraf knippen en over alkaar aantrekken. Sokken  bijna net zo, alleen hoef je die niet over elkaar aan te trekken als je geen koude voeten hebt.
 - Organiseer eens een ruilavond onderling met vrienden voor kleding, boeken, of welke interesse je ook hebt.
 - Broodtrommel mee ipv kantinesnack. Ook je (merk)flesje sap, water of frisdrank kun je zelf thuis hervullen en weer meenemen.
 - Hergebruik je gratis plastic tasjes in je pedaalemmer. Koop geen plastic tasjes, bewaar gewoon een paar sterke die je steeds opnieuw gebruikt. Kassierres vertellen me dat er klanten zijn die meerdere keren per week enkele boodschappen doen en telkens een nieuwe tas kopen voor 0,20. Dat scheelt!
 - Neem een proefabonnement op een krant, het leuke is dat ze je na een tijdje vanzelf weer op de hoogte houden dat er weer een nieuwe aanbieding is voor een proefabonnement. Let er wel goed op of het vanzelf stopt of zeg op tijd op. Zeg al je abonementen op tijd op.
 - Neem gerust iets mee van grof vuil. Eenmaal bij je thuis zit er geen etiketje op waar het vandaan komt.
 - Spaar oude (schoenen)dozen. Beplak ze met een leuk lapje stof, kadopapiertje,of geef ze een kleur met verf.
 - Het ALLES IS ER AL principe; Laat de hele wereld weten wat je zoekt of kunt gebruiken. Laat als tegenaanbod ook weten wat jij over hebt. Bijvoorbeeld op het prikbord op de wc?
 - Raap die wasknijpers die onder de flat liggen gewoon op, net als de post-elastieken en lege bierflesjes.
 - Bekijk je verzekeringen pakket nog eens door. Misschien ben je nog steeds verzekerd voor iets wat je al lang niet meer hebt of niet meer nodig hebt. Bekijk ook of er niets dubbel is verzekerd. En; een flinke spaarpot maakt een hoop verzekeringen overbodig. Veel verzekeringen zijn er immers om onverwachte kosten te dekken. Waarom 20 jaar betalen voor een glasverzekering, alle premies bij elkaar hebben de werkelijke kosten van kapotte ruiten misschien al lang overtroffen.
 - Is die aanbieding echt goedkoper? Soms is het bij de aanbieder toch nog duurder dan bij de winkel ernaast.
 - Is die budgetsuper echt nog wel zo goedkoop? Blijf alert op de prijzen.

Heb jij nog aanvullingen? Ik hoor ze graag!

3 opmerkingen:

  1. het zijn steengoeie tips waar ik echt wat aan heb. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Hannie, handige praktische tips!
    Het halveringsprincipe en het 'alles is er al' spreken me erg aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuke tips, alleen deze
    Iets ontdooien uit de vriezer? Als t snel moet leg je t in de zon," vind ik niet hoor. vlees kan ontzettend snel bederven als je het in de zon laat ontdooien, nooit doen dus!

    BeantwoordenVerwijderen