vrijdag 2 september 2011

boekbespreking

Op dit moment ben ik een boek aan het lezen wat mij verraste. Ik vind het leuk om boeken en artikelen te lezen over of en hoe je bewust omgaat met het materieel om je heen, ook geld.

Jaren geleden las ik de vrekkenkrant. Hierin stonden vooral prakische tips om zuiniger met de dingen om te gaan, om zo kosten uit te sparen. Dat was ook in een tijd dat ik heel zuinig met geld om moest gaan, maar ook vond ik het leuk om het zo uit te vogelen dat ik er toch mee uitkwam. Met dat blad wordt ik soms nu nog geplaagd door n enkeling. Dit blad is toen overgegaan in Genoeg. Een blad die ook wat meer filosofeert over zuinig met de spullen omgaan, om zo verspilling en verkwisting tegen te gaan voor het behoud van het millieu en om elkaar hiermee te helpen.

Toen ik er mee bezig bleef, was het, ook in mijn omgeving, niet gebruikelijk om bewust van iets af te zien omdat je genoeg hebt aan dat wat je hebt. Nu zie je het ook in de media al steeds gewoner worden. Voor sommigen is het ook noodzaak geworden om flink te besparen, omdat een inkomen is weggevallen of doordat je op te grote voet hebt geleefd en nu met de brokken zit. Hele televisieprogramma's gaan daar over. En in de bibliotheek is er ondertussen een hele boekenplank vol met boeken over geschreven; Consuminderen. Consuminderen en besparen worden vaak in een adem genoemd, maar is eigenlijk niet hetzelfde. De insteek en de bedoeling, de achterliggende gedachte is toch net een beetje, of heel verschillend.

Tot nu toe heb ik er ook verschillende boeken over gelezen. Deze week zag ik een voor mij nieuwe titel in de bieb staan;  Gelukkig met minder geld. Uitgeverij Boekencentrum Zoetermeer.

(sorry, afbeelding is zo onduidelijk, omdat die ook zo onduidelijk op het boek zelf staat.)

Het verrassende in dit boek was dat het een Christelijke insteek heeft. Ik merkte dat thuis pas toen ik erin begon te lezen. Er staan dingen in besproken; als Christen, mag je dan rijk zijn en (veel) geld verdienen? Hoe kijkt Jezus aan tegen rijkdom? En armoede? Over geven en ontvangen? Bankzaken als rente betalen? Ik probeer het boek ook te lezen om eens te kijken hoe ik dit in een huiskringavond vanuit de gemeente zou kunnen verwerken, maar ik heb de inhoud van dit boek nog niet in een vorm kunnen gieten dat dit bruikbaar is voor een kringavond.

In het boek staan ook praktische besparingstips om toe te kunnen met minder geld. Die zijn geschreven door verschillende schrijvers, waaronder Nederlands bekendste besparingsdeskundige; Marieke Henselmans. Ze heeft zelf trouwens verschillende boeken over besparen geschreven, met goed bruikbare tips.  Binnenkort zal ik zelf eens wat tips op de blog vermelden, maar nu wil ik deze blog afsluiten met 1  tip van Gerben Roest; Wordt christen, dan ga je - als het je ernst is - minder geven om status. Dat scheelt heel veel geld.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Hannie,
  Ik heb dit boek inderdaad ook vol verwondering zitten lezen. Er staan veel goede dingen in.
  Als ik mij niet vergis staat er ook een hoofdstukje in van Teunie Luijk en haar weblog Eenvoudig leven. (Hier staan ook altijd van die leuke tips op.)
  Het blijft goed om op een goede en verantwoorde manier om te gaan met wat God ons gegeven heeft.
  Goed weekend,
  Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt wel interessant! Ik ga kijken of ze het in de bieb hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, het lijkt me een mooi boek. Misschien kan je er nog een blogje aan wagen?

  BeantwoordenVerwijderen