dinsdag 25 oktober 2011

Jaarafrekening gas en electra

Het nadeel van verhuizen is dat je vrij lang in onzekerheid blijft hoe het verbruik is in je nieuwe huis. Ik schrijf het nog steeds trouw bijna elke maand op (de eerste van de maand). Maar in dit huis hebben we nog geen winter meegemaakt. We kregen de sleutel van dit huis op 4 februari dit jaar.
De ramen van de bovenverdieping zijn allemaal enkel glas, dus dat zal wel even wennen worden als het echt koud gaat worden, misschien zelfs wel afzien?

Midden oktober hebben we onze eerstejaarafrekening gehad. Het is een jaarafrekeing, maar bij ons telt nu dus maar een deel van het jaar, van februari tot 16 september, de datum van de meteropname.
Wij hebben 1783 kWh stroom verbruikt en 630 m3 gas. Het stroomverbruik vind ik hoog. Waarschijnlijk veroorzaakt door de vele computers die hier in huis overuren maken. En hoe daar op te bezuinigen? Het gaat met jongvolwassenen niet meer lukken om te zeggen dat ze maar een uurtje per dag mogen computeren. Want dan kan dat niet, dan hebben ze de computer nodig voor "school". ;-)

Ons maandbedrag was bij het begin geschat op 150,- per maand en in juli verhoogd door de leverancier naar 160,-.  Nu met de jaarafrekening is het maandbedrag verlaagd naar 145,05. Dit vind ik erg laag ingeschat, dus heb ik t toch maar laten verhogen naar 160,-. dit lijkt me toch een iets realistischer bedrag.


Zou ik een beetje met de rekenmachine spelen en het verbruik vanaf 1 julie tot 1 oktober vergelijken, dan kom ik hier opuit;
    electra  2011; 5 okt-2 juli= 1940-1043=897 verbruikt.
    electra  2010; 1okt-1 juli-2914-2007=907 verbruikt. (is dus toen een hoger verbruik dan nu, = ??)
    Gas 2011; 5okt-2 juli= 658-528= 130 verbruikt.
    Gas 2010; 1okt- 1juli=726-587= 139 verbruikt. (is dus óók een hoger verbruik dan nu, nu snap ik er niks meer van, ik had het hoger verwacht ipv lager.)
 Met dit rekensommetje heb ik het verbruik van 3 dezelfde maanden berekend.
En toch laat ik het bedrag van 160,- per maand aan de leverancier maar staan, liever een buffer, als straks moeten bijbetalen.

3 opmerkingen:

  1. Ik kan me voorstellen dat je het maar zo laat, zou ook mijn manier zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het misschien mogelijk om hetzelfde sommetje te maken vanaf 4 februari ? Ik denk dat je dan een realistischer beeld krijgt van het gebruik want dan heb je toch al een paar wintermaanden te pakken. Vooral voor het gasverbruik maakt dat veel verschil. Ik zie b.v. bij ons dat het gasverbruik van febr. t/m sept. éénderde van het jaarverbruik uitmaakt. Misschien heb je hier wat aan, vriendelijke groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
  3. waarom zelf geen buffer maken op een spaarrekenig heb ik ook gedaan, dan beur je tenminste rente over dat bedrag, misschien niet veel ,maar toch elke euro is er een zei mijn moeder altijd.En op deze manier heb je het geld toch als je het nodig mocht hebben.

    BeantwoordenVerwijderen