donderdag 15 december 2011

Weer terug uit Parijs

Ik had al geschreven dat ik een souvenir meehad uit Parijs; een flinke verkoudheid. Ik loop nog wel wat te snotteren, maar zo af en toe lijkt het ergste voorbij. Tijd om te vertellen.

We zijn op donderdagavond om 22.00 uur vanuit Amsterdam vertrokken met een lijnbus naar Parijs. Er zijn ook andere opstapplaatsen, maar die waren nu niet handig voor ons. Via http://www.eurolines.nl/  hebben wij gereisd. Ik heb even getwijfeld of ik ze bij naam zou noemen, maar ik merkte dat mensen verbaasd waren als ik vertelde met de lijndienst naar Parijs te zijn geweest. En als je het een beetje uit kunt kienen is het vrij voordelig.

Smorgens vroeg om 6.00 kwamen wij aan in Parijs, op station Gallieni. Dit lag op de kaart heel dicht bij het hotel, dus gingen we lopen. Dat hebben we geweten! Op de kaart zag het er heel eenvoudig uit; eerste weg links af, dan weer eerste weg links en zo verder. Mooi niet. We hebben denk ik, de verkeerde uitgang van het station gehad, en zijn later door passanten de verkeerde kant op gestuurd. Hierdoor hebben we eerst 2 uur lopen dwalen tot we een bus zagen rijden. die hebben we gevraagd. en laat nou net die bus er rechtstreeks naar toe rijden! Gelukkig maar, want de moed was mij ondertussen een beetje in de schoenen gezakt. Het hotel was vlak bij Mairie de Montreul.

De zware bagage konden we in het (deftige) hotel achterlaten zodat we daar geen omkijken naar hadden. we konden natuurlijk nog niet op onze kamers terecht. Het was half 9 smorgens.
Dochter was nog niet zo lang geleden in Parijs geweest en wist dus nog dat je het beste meerdaagse Metrokaartjes kon kopen, zodat je makkelijk erin en eruit kan. ParisVisite of zo heet dat.

Eerst kwamen we uit bij de duurtse winkel van Parijs, misschien wel van Europa; Gallerie Lafayette. We hebben daar naar horloges staan kijken van € 25.000,- of hadden we schoenen in de handen waarvoor we hier bij de goedkopere schoenengigant €20,- zouden betalen. die kostten in deze winkel € 230,- ! Of een simpel portemoneetje, was € 95,- dus winkelen was daar minder (lees; anders) leuk, maar wat een prachtig gebouw! Ik was er ooit wel eens geweest en wilde het dochter laten zien.
We hadden ondertussen wel trek gekregen in koffie, maar we hadden zo'n donkerbruin vermoeden dat dit in deze winkel wel eens erg prijzig zou kunnen zijn. Toen we een Mcdonalds (je) zagen zijn we daar koffie gaan halen en hebben we ons zitten vergapen aan 3(!) dames die wel 3 kwartier bezig waren met het goed  en zo aantrekkelijk mogelijk neerzetten van een stel koffers en tassen. Tjonge wat kan een mens daar druk mee wezen.

Daarna zagen we  al zwervend enkele winkelpassages. Heel leuk, ook weer een heel andere stijl en publiek.

Hier zaten ook veel antieke boekenwinkeltjes. Voor mij alleen leuk om te kijken, voor dochter leuk, die herkende enkele klassiekers waarover ze wel gehoord had op school of heeft moeten lezen.

Natuurlijk zijn we ook bij de Eifeltoren geweest. Niet erbovenop, maar eronderdoor en voorlangs gekuierd. Heerlijk. Ook foto's van elkaar gemaakt bij de toren. Tussen de Eifeltoren en het Palais de Chaillot  (ook achteraf opgezocht hoe dit gebouw heette) was een prachtige waterpartij met fonteinen, en jawel, een kerstmarkt.


Die avond zijn we vrij vroeg weer naar het hotel gegaan, om wat bij te komen, in te checken en bij te slapen. Dochter  had nog wat leerwerk mee, dus die is nog even aan het werk geweest op de kamer.
De volgende ochtend ontbijtbuffet in een zaaltje in het hotel. Maar je kon het hier niet maken om twee broodjes in je tas te stoppen voor de luch in de middag. Dat heb ik dus maar niet gedaan.
Eerst zijn we naar Place des Vosges geweest. Het was onverwacht mooi weer geworden en we hadden gelezen dat vele Parijse ouders hier naar toe gingen met hun kindertjes om weekend te vieren. Het was ook leuk om te zien en echt een oase is zo'n drukke binnenstad. Maar je moet je maar niet afvragen welke toeren die paps's en mama's moeten uithalen om hier veilig te komen.

Daarna gingen we naar Marché d'alligre. Een deels overdekte markt, een beetje buiten de toeristenroute en heeft nog veel authentieks. Groenten, gevogelte, rommelmarkt, kleding, allemaal verschillende afdelingen. Bij de afdeling gevogelte heb ik nog wel even gelachen. Het hangt daar allemaal nog zo dat je als klant je hoofd ertegen kan stoten. Dochter is niet zo groot maar schrok wel toen ik haar vroeg even omhoog te kijken. dit is wat ze zag;
Hier stond ze dus bijna met haar hoofd tegenaan! Geen wonder dat je dan een meter achteruit deinst als je daar achter komt.
Daarna via de Notre Dame een heel stuk langs de Seine opgewandeld. Heerlijk en zo rustig. Je snapt niet dat al die toeristen op dat durkke plein voor de Notre Dame blijven hangen.
Daarna kwamen we uit bij de botanische tuinen Jardin des Plantes. Ook even doorheen gewandeld. Bij het Louvre geweest. ach ja, met de metro ben je er zo. Niet alle metro-ingangen waren even herkenbaar. een hele versierde en onherkenbare metroingang vinden  we hier;

Op zaterdagavond naar Place de la Bastille en de Champs Ellysees; een drukte van belang. Hier was natuurlijk aan het begin van de Champs Elysees ook weer een Kerstmarkt, met veel tierelantijnen en lichtjes, en natuurlijk een reuzenrad. Zijn we niet in geweest, wel mooi om te zien.
Aan het eind van de Champs Elysees de Arc de Triomphe. Mooi verlicht, net zoals de eifeltoren, de obelisk en weet ik wat er allemaal nog meer verlicht was.
Zo laat s'avonds en nog zo veel volk op straat.

Toch nog even kijken voor de laatste souvenirs. Dan met de metro terug naar het hotel. Tot er in rap frans werd omgeroepen dat er een ongeluk in de metro was gebeurd en deze lijn niet verder reed. Waren er nog andere Nederlanders waarmee we hebben uitgezocht hoe we dan in het hotel konden komen.
De volgende morgen zouden we om 10.00 de bus naar Amsterdam nemen. Zouden. Gemist. Gelukkig ging er ook nog een om half 12. Via een andere route, maar dat geeft niet. Om zondagavond half 10 was ik weer thuis. Dochter moest nog een stukje noordelijker reizen.
T was een vol, maar fijn weekend!

En nou moet ik opschieten om op tijd op mijn werk te komen.

1 opmerking:

  1. een leuk verslag! :)
    heb vooral moeten lachen om het dwalen naar het hotel. Hoe herkenbaar dat! :)

    BeantwoordenVerwijderen