zondag 26 februari 2012

18+ kinderen.

Vanmorgen was ik in gesprek met iemand. Haar zoon is onlangs 18 geworden. Je raakt dan in gesprek over zorgverzekering en studiefinanciering. Blijkt dat ze nog geen zorgtoeslag voor haar zoon had aangevraagd. ik denk dat er op dit gebied toch nog veel onbekendheid is. Ook zij hebben recht op zorgtoeslag. Binnenkort gaat ze dus eens neuzen op de site van http://www.toeslagen.nl/ .
Er is meer wat veranderd bij 18 jarige kinderen.
Kinderbijslag valt weg. Studiefinanciering moet aangevraagd. Verzekeringen veranderen, zo stopt de meeverzekering van bijvoorbeeld de uitvaartverzekering.
Dus is het goed om toch eens op zoek te gaan naar wat er allemaal verandert als je kind 18 wordt.
Veel informatie heb ik op deze site gevonden;
http://www.ouders.nl/m18-basisinformatie.htm
Daar staat veel zo duidelijk uitgelgd, dat ik dat hier niet opnieuw hoef op te sommen, maar ga er eens kijken.

We hebben het er vanmorgen ook evenover gehad hoe we dat als ouder aanpakken; Betalen wij als ouder de zorgverzekering, studiekosten e.d. als het kind nog gewoon thuis woont en nog niet naar het vervolgonderwijs gaat, of laten we dit het kind doen? Hij is tenslotte meerderjarig. en als hij zelf de studiefinanciering en zorgtoeslag krijgt heeft hij ook de middelen om het zelf te betalen. Maar als het zaken zijn waar hij nog helemaal niet mee bezig is, wat doe je dan? Natuurlijk is het per situatie en per kind verschillend. Hier in huize dubbelop regelen de 18+ers die hier wonen het zelf, en helpen we waar nodig. Die hulp bestaat dan uit uitzoeken, helpen met regelen, maar het betalen, de beslissingen en de verantwoording hebben ze zelf. (O, voor ik reacties krijg van een intussen uitwonende 18+ dochter, zij regelt alles zelf en vraagt hulp als ze dit nodig of makkelijk vindt.)

1 opmerking:

  1. De uitvaartverzekering van mijn kinderen op mijn polis gaat door tot hun 25ste...Dit is dus iets wat per verzekering verschillend is.
    Maar inderdaad, veel mensen, maar ook de kids zelf, weten vaak amper wat er voor hen allemaal veranderd.

    Groet, Creanda

    BeantwoordenVerwijderen