maandag 19 maart 2012

Pannenkoeken

Hoe groot de kinderen  ook zijn, pannenkoeken blijven lekker. Er is er naast manlief maar eentje die t niet zo lekker vindt. en pannenkoeken is een echt budgetgerecht.

Al kun je het duur maken door kant en klare mixen te kopen. Het hoeft niet zo duur.
Het is hier een groot, soms nog groter gezelschap. Ik gebruik 2 liter houdbare melk ( a 0,49), 1 kilo bloem ( 0,29), snufje zout en 5 eieren van de kippen. Ik doe in het beslag ook een klein handjevol tarwezemelen; wordt het wat voedzamer en helpt goed tegen klonteren van het beslag. Als ik niet zo veel tijd heb bak ik alleen de neutrale pannenkoeken, dus zonder iets. Een andere keer bak ik ze met rozijnen, spek of met kaas.

Van een buurvrouw kreeg ik een keer een tip om de pannekoeken te bakken in de grootste koekenpannen die er zijn. Dan krijg je pannenkoeken in restaurantformaat, lekker groot. Ook hoef je dan minder lang in de keuken te staan om te bakken. In zo'n hoeveelheid sta je anders wel even te bakken. Die baktijd bekort ik ook door er 3 tegelijk te bakken.


Pannenkoeken bakken
 Gaat goed, maar ze kunnen dan geen hele verhalen tegen mij aan staan kletsen, want dan ontgaat mij de helft van hun verhaal. En er moet een raam open, de afzuigkap kan de damp van 3 pannekoeken tegelijk bakken niet  aan. De pannenkoeken hou ik warm op een oud bord op een pan met goed heet water, totdat ze op tafel kunnen. Ik bak ze de laatste jaren in zonnebloemolie, gaat goed. Ik vind dat prettiger en makkelijker werken dan met een klontje boter.

Op tafel staat steevast een pot suikerstroop, witte basterdsuiker of jam. als ik geen pannenkoeken met kaas of spek heb gebakken, zet ik dat meestal wel op tafel.
Soms houden we een enkele pannenkoek over. die is dan de volgende morgen ook nog lekker; warm of koud.

9 opmerkingen:

 1. Ik lees vaker dat er pannenkoeken gegeten worden als warme maaltijd maar zo mis je nogal wat vitamines lijkt me, of zie ik dat verkeerd.Mijn man ziet dit meer als vervanging voor brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanavond ook net pannenkoeken gebakken mét spek. Heerlijk en dan een beetje stroop erop. En ja, misschien komen we wat vitamientjes te kort maar die nemen we morgen dan wel weer extra :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh heerlijk zeg! Hier eten we ook regelmatig pannenkoeken, maar dan is het meer eten en bakken. Bak beslag klaarmaken, ingredienten op het aanrecht, zoals spek, champignons, kaas en rozijnen en soms appel en dan bakt een ieder voor zichzelf. Lekker knapperig en warm zo uit de pan je bord op. Ze konden hier dan ook al zo om een jaar of 10 zelf hun pannenkoeken bakken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is het tweede logje dat over pannenkoeken gaat vandaag! Ik krijg er enorm zin in, en dan lekker met stroop! Die tip van de grote koekepan vind ik goed. Die ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben van de week ook op speciaal verzoek van Zoon pannenkoeken gegeten. We maken het altijd op dezelfde manier als jij dus geen mixjes uit de winkel. Ook met olie, gaat prima. Ik doe ook altijd een scheutje olie door het beslag en een snufje speculaaskruiden. Ik moet toegeven zelf niet dol te zijn op pannenkoeken hoewel ik een overgebleven, opgerolde pannenkoek de volgende dag best waarderen kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerst even spekjes bakken met champignons en stukjes paprika. En dan bij elke pannekoek een schep van dat mengsel erbij gooien! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook wil ik nog wel eens een zakje vanillesuiker toevoegen. Dat maakt het net even een vleugje zoetig. Wij gebruiken de pannekoeken ook als wraps en maken hartige vulling of als toetje met een bolletje ijs. Enkel pannenkoeken als maaltijd moet op z'n tijd kunnen. Ja toch ? SMikkelen maar hoewel het mij vaak moeilijk valt nadat ik eerst de hele tijd in die baklucht heb gestaan. Dat vult mij al . . .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor alle leuke reacties en tips! Ik wil er nog iets heel anders aan toevoegen, iets wat ik vandaag gelezen heb.

  Het is weer bijna Pannenkoekdag!
  Vrijdag 30 maart 2012 is het weer Nationale Pannenkoekdag. Op Nationale Pannenkoekdag zetten kinderen de oudere medemens in het zonnetje door pannenkoeken voor hen te bakken. Een hoogtepunt van de Nationale Pannenkoekdag is de scholenactie waarbij basisschoolleerlingen gaan bakken voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit jaar is er een recorddeelname van 388 scholen. Doet jouw school ook mee? Hier in de buurt heb ik er nog weinig van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pannekoeken is ook hier de warme maaltijd. Maar ik gebruik volkorenmeel van de molen en een zakje bakpoeder.Dan zijn ze wat luchtiger. - Ik koop NOOIT het gebleekte bloem in de super !!!-En als iemand nog wat toe wil dan is er een fruitsalade. En bij de lunch is het broodbeleg tomaat en komkommer of ook radijs. Op die manier mis je weinig.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen