09 april 2012

Eerlijke banken

In een korte tijd hebben we het zowel thuis, in de huisgroep (een kleine kring vanuit de kerk dat op gezette tijden bij elkaar komt) en op de gemeenteavond (= soort ledenvergadering van de kerk) gesproken over geld. En dan niet over hoe je kunt bezuinigen of zo, maar over hoe je verantwoord met je geld om gaat.

Ga je verantwoord met je geld om als je geld laat rollen en zo de economie steunt? Ga je goed met je geld om als je je aankopen heel bewust doet? Ga je goed met je geld om als je je tienden aan de kerk geeft? Hoe en en welke vorm kun je je tienden geven? Wat houdt dat in, je tienden geven? Hoe is de kerkleiding het afgelopen jaar met het geld omgegaan?  Ga je verantwoord met je geld om als je het op de bank zet? Hoe dan, ga je voor de hoogste rente of kijk je ook naar wat de bank met je geld doet? Is het dan nog jouw verantwoording of die van de bank? Maar nu je kunt weten wat je bank ermee doet, is het niet meer alleen hun verantwoording. Natuurlijk zijn we op deze vraag gekomen door de vele reclamespotjes die je nu overal ziet, maar het zet je toch aan het denken. Wat heb je eraan als je zelf wel oplet en je bank investeert in bijvoorbeeld wapenindustrie? Dat gaat dan achter je rug om en met zulke grote bedragen....
Dus is het wel goed om je eens af te vragen wat je bank met jouw geld doet.

Om een antwoord op deze laatste vraag te krijgen kun je gaan kijken op deze website;
Eerlijk bankieren als je hierop klikt dan kom je op een site waarop je ook je eigen bank kunt beoordelen over hoe zij het doen. Je kunt het dan op verschillende manieren nakijken. Je kunt dit  nakijken voor jezelf, je gezin of je kerk, of organisatie waarvoor jij het geld beheert.

Ik heb de site ook wel bekeken en ben nog niet accuut van bank veranderd. Wij sparen bij Moneyou, een volle dochterondernemenig van de ABN-Amro en ik heb nog geen dingen gevonden waardoor ik dacht; overstappen. Wie wel iets ziet mag t me zeggen. Voor minderjarige zoon hebben we wel een spaarrrekening bij ASN genomen. We zijn er dus wel zelf mee bezig, en geef mijn (beperkte) kennis ook verder door aan anderen, zodat ook zij eens kunnen kijken. Ik merk dat er veel meer mensen mee bezig zijn.

3 opmerkingen:

  1. Het bewust leven en bewust met je geld omgaan is inderdaad tegenwoordig een onderwerp waar je vaker over hoort. Ook wij hadden het hier laatst over op onze bijbelkring. Toch blijft het een lastig onderwerp. Vooral het geven van giften vind ik moeilijk. Tot hoe ver ga je en waar geef je aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Hannie,
    Leuk dat je even reageert op dit onderwerp. Al heel wat jaren geleden ben ik voor onze bescheiden middelen wél over gegaan naar een "eerlijke bank" en wel de ASN-bank. Later, toen ze ook een betaalrekening boden, zijn wij ook wat dàt betreft vrijwel helemaal over gestapt naar deze bank. Ik heb een aantal bijeenkomsten (conferenties / open dagen) van deze bank bijgewoond, eerst over ethisch beleggen en later ook over ethisch bankieren. Ik heb ondertussen verschillende mensen van deze bank gesproken en kan niet anders zeggen dat het in woord en gedrag integere mensen zijn die gepassioneerd over hun werk zijn, iets waar menig Christen een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Zo kun je zien in het jaarverslag van de bank (van 2010, blz. 81 en 83) dat de directeuren vér beneden de Balkenendenorm blijven voor wat betreft hun beloning. Een goed voorbeeld dus van integer handelen. Voor het contant kunnen storten van geld is wel een andere bank nodig die deze faciliteit biedt, en dat kan ook niet anders aangezien de ASN geen filialen heeft, alleen een (hoofd)kantoor.
    Kortom, een bewuste keuze lijkt mij, zeker in deze tijd van economische tegenwind, voor ons als verantwoorde consument van groot belang. Ik hoop dan ook dat we als Sefanja onze verantwoordelijkheid ook op dit gebied zullen nemen, ook al zou dit kunnen betekenen dat we een tiende procentje minder rendement zouden behalen, al betwijfel ik dit sterk, als ik naar de huidige gehanteerde rentepercentages kijk op internet. Sterker nog, volgens mij zit de ASN in het hogere segment wat rentes betreft. Goed dat jij door middel van jouw weblog hier even nog de aandacht op vestigde, het gaat meer dan ons alleen aan, in de ‘samen-leving’. Groet en ik zal je pagina vaker bezoeken om eventuele reacties te lezen. Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb die site ook bezocht, maar ben ook nog niet van bank veranderd. Hoewel ik wel vind dat daar vanuit moreel oogpunt reden voor is.

    BeantwoordenVerwijderen