woensdag 2 mei 2012

Regeringsplannen, de plussen en de minnen.

De soep zal vast niet zo heet gegeten worden als deze in de afgelopen week is opgediend. Er werden veel bezuinigingsplannen aangekondigd. De media ging daar grif op in met kreten als "De Nederlander zal de broekriem nog steviger aan moeten halen!"

Maar zelf denk ik dat het voor ons toch wel een heel eind buiten de deur blijft, zolang we ons werk behouden.
Enkele plannen;
* aftrek hypotheekrente afschaffen. Voor zover nu bekend gaat dit alleen op voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken. Eerst dacht ik nog dat dit zou kunnen gaan gelden voor onze deels aflossingsvrije hypotheek zodra de renteperiode afloopt. Ik heb begrepen dat het dan alleen een nieuwe  rente-afspraak wordt en niet een nieuwe hypotheek. Betekent dus dat dit scenario onze deur voorbij gaat, tenzij we verhuizen.
* verhoging tabacs- en alcohol aciijns. We roken niet en drinken amper, dus hebben we geen last van.
* Ambtenarensalarissen worden bevroren, behalve in de zorg. Laat ik nou in de zorg werken. Er is alleen nog steeds geen CAO accoord voor de zorg. Benieuwd hoe dat er uit gaat zien.
* AOW gaat sneller omhoog. Wij zijn nog te jong om daar zelf iets van te merken; we moesten toch al door tot 67.
*BTW op zonnepanelen gaat naar 6 % in plaats van de nu 19%. Mooi, kunnen we nog even doorsparen voor aanschaf en ze later voordeliger aanschaffen.(Als we dat gaan doen)

Natuurlijk zijn er ook minpunten;
- De BTW gaat per 1-10 dit jaar omhoog van 19 naar 21%. De aanschaf van onze slaapkamermeubels moeten we dus niet al te lang meer uitstellen. (Toen de euro ingevoerd werd gingen de prijzen van tevoren al wat omhoog, aangepast aan de euro; zou dat nu ook zo zijn?)
-De onbelaste reiskostenvergoeding wordt afgeschaft. Is dat de reiskostenvergoeding die je via je werkgever krijgt of de reiskostenvergoeding die je, als je niet van je werk krijgt, via de belasting kunt terugvragen? Weten we dus nog niet.
- Er komt een nieuw systeem voor de eigenbijdrageheffing voor de zorg. Hoe dat er uit gaat zien is nog niet bekend.
-Er is ook gesproken over de studiefinanciering. Dit zou helemaal omgezet worden naar leenstelsel. Maar hier heb ik bij de nieuwe plannen niets meer over gehoord. Iemand anders wel?

In het lijstje in de kranten staan nog veel meer punten die veranderd zijn. Ik noem ze hier nu niet, omdat die ons gezin niet direct raken. Terwijl het voor een ander misschien juist wel essentieel is. Wijziging in de plannen op PGB, Sociale werkplaatsen, gezinsinkomenstoets in de bijstand, passend onderwijs. En er zijn ook dingen die wij veel minder bewust merken, zoals wel of geen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, natuur, verhoging eurovignet.

Toch denk ik dat het goed is dat er een accoord ligt. Ook al kan het linksom of rechtsom pijn doen. Zouden wij  onze triple AAA status kwijtraken, gaan we met zijn allen veel meer rente betalen voor geld dat de regering leent. Het gaat dus niet alleen om imagoschade van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten