dinsdag 12 juni 2012

Subsidie op zonnepanelen.


Er is een tijd sprake geweest dat de BTW op zonnepanelen zou dalen van 19% naar 6%. Dat vond ik een goed plan. Nu is dat veranderd in een subsidie op zonnepanelen. zie; rijksoverheid.nl
Dat vind ik een stuk minder. Bij een BTW van 6% weet je waar je aan toe bent, nu en in de toekomst.

Nu is er die subsidie. Tot max 650,- per installatie, vanaf 2 juli, tot de pot leeg is. En daar zit t 'm nou net. Wanneer is die pot leeg? Zullen wij nog wel op tijd zijn om voor subsidie in aanmerking te komen? Wij hadden nog maar half besloten om te gaan orienteren op zonnepanelen en nou moeten we al opschieten. Zo voelt dat voor mij.

Dit jaar hadden we al flink wat uitgaven, door het dubbel glas op tussenetage en de reparatie (of renovatie?) van de dakkapel, ook met dubbel glas. Het vakantiegeld staat sinds kort op onze slaapkamer. En zal daar nog jaaaren staan, onszelf kennende.
Onze buffer is dus aardig uitgedund.
Zoals je weet ben ik aan het kijken hoe wij onze woonkosten kunnen verlagen; aflossen op het aflossingsvrije deel? Extra inleg op banksparen? of investeren in zonnepanelen? Ik heb erover geschreven op; Hypotheek aflossen?

Kosten verlagen? Maar niet ten koste van de buffer. Er moet tenslotte ook geld zijn als de wasmachine of auto het begeeft of het dak eraf waait. Die buffer is dus flink gekrompen dit jaar. Die moet eerst weer groter groeien. Die subsidie komt voor ons eigenlijk net te vroeg denk ik?

Stel dat jij die 5000,- zou hebben om te gebruiken voor kostenverlaging, wat zou jij doen? Extra inleg voor banksparen? Aflossingsvrijdeel met 5000,- verlagen?  Of investeren in zonnepanelen? Ik wissel er graag gedachten of ervaringen over uit, maar in de praktijk zullen we eerst wel gewoon ouderwets sparen.

Het lijkt zo misschien een luxeprobleem wat ik je zo voorleg, maar toch.... Wat we nu op deze manier opzij leggen scheelt ons voor de rest van ons leven, ook als we straks (ooit) met pensioen zijn. Ook dan willen we niet wakker hoeven liggen van de kosten van ons huis. Net zo min als we dat nu doen. Maar ik ben ook niet van de soort; wie dan leeft wie dan zorgt. Ik ben meer van de soort; regeren is vooruitzien. Ook al besef ik goed dat wij niet alles te regereren hebben.

3 opmerkingen:

 1. Wij sparen altijd het hele jaar door en kijken dan in december hoe we er voor staan. Als het dan kan, lossen we een deel van de hypotheek af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tachtig keer berekend, maar met het jaarlijks overstappen en de korting die dat oplevert is mijn terugverdienperiode nu 15 jaar. Veel te lang. Ook die netbeheerder

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb nu zonnepanelen. Op de bank vang ik max 3 procent rente, en nu 8 % per jaar. Ik zie het als geld op het dak leggen. En daarbij is het erg leuk om de meter terug te zien lopen, jezelf milieubewust te voelen, en minder geraakt te worden door prijsverhogingen in de toekomst. Mensen spreken me er ook op aan (dus meer sociale contacten). Kortom:Zonnepanelen aanschaffen is een goed idee.
  Groetjes Puckie

  BeantwoordenVerwijderen