zondag 19 augustus 2012

onbekende planten

In  mijn tuin staan wat onbekende planten. heb ik ze zelf gepoot? Is het "aan komen waaien"? Is het nog van de vorige bewoners? 
Geen idee wat het zou kunnen zijn. Eenpaar planten hebben nog geen bloemen, dus kan ik ze nog niet herleiden uit de bloem.
Deze heeft wel bloemen, maar ik heb niet zoveel tuinboeken dat ik deze heb terug kunnen vinden.


De bloemen zijn lila en trekken veel hommels aan.

Op intenet kun je veel vinden, maar je moet wel eerst een naam hebben van iets. Ik heb al door de schutting gegluurd, maar de buren hebben deze niet staan. Het ziet er toch wel uit als een echte tuinplant, voor zover ik kan beoordelen. Herken de deze, wil je mij dan zeggen wat het is? Zou ik fijn vinden!

Scharnierbloem en monnikskap is wel van de vorige bewoners. Eerst wist ik ook niet dat ik ze had en wat het was. De scharnierbloem had ik wel herkend, maar voor monnikskap moest ik even op zoek.
Ik heb een soort knipsel en plakboek van alle planten die ik ooit gepoot en gezaaid heb. die keek ik eergisteren ook nog even door. Daaruit blijkt dat ik ook eens ranonkeltjes en van die oranje lampionplanten had gepoot. Nooit terug gezien.
Deze onbekenden staan er nog wel in mijn tuin:
Zou dit die lampionplantjes kunnen zijn? Maar even laten staan en afwachten. als het toch onkruid blijkt te zijn welke ik niet mooi vind kan het er alsnog uit. In de voortuin heb ik voorgezaaide zonnebloemen gekregen die toen zo'n 10 cm hoog waren. Ik heb ze in de voortuin gezet, vlak bij de heg in de veronderstelling dat ze hoog zouden worden. maar nee hoor.
Tuinplanten doen ongewone dingen in mijn tuin denk ik. Planten waarvan ik verwacht dat ze hoog worden blijven klein, en de monnikskap en scharnierbloem komen bijna boven de schutting uit zo hoog.

Ik had nog wat  astertjes over die ik begin van het seizoen gezaaid had. De voor en achtertuin stonden er al vol mee. In de straat staat een boom vrij dicht bij ons huis. Onder de boom had de gemeente net het onkruid weggehaald, dus heb ik daar het overtollige  spul ingezet. De buurman had ook nog wat klein spul over dus dat is er bij gezet. Staat wel leuk. Ben benieuwd hoelang het in leven blijft. Boompjes zijn nog wel eens heel interessant voor honden.
Er zijn straten in de wijk waar geraniumsoorten onder de bomen staan. Hier in de straat alleen onkruid. Geraniums ooit doodgegaan en er nooit iets nieuws ingezet?  Nu wel dus. Ben niet alleen benieuw of het blijft leven maar ookof het navolging krijgt.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Hannie, de plant op de 1e foto is een Agastache foeniculum, ook wel dropplant genoemd. De 2e doet me denken aan de Chelone obliqua, maar zonder bloem is dat moeilijk met zekerheid te zeggen. Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, deze plant had ik vorig jaar ook in de tuin, een dropplant...

   Verwijderen
 2. Wij noemen de eerste plant 'hysop' dacht ik ....een soort
  kruid...je kan de bloempjes in bad doen...ze hebben een
  lekkere geur...
  de andere plantjes weet ik niet zo goed ;)
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die eerste plant is inderdaad de dropplant! Toen ik het berichtje las ben ik gelijk de hitte ingestoven om aan een blaadje te zitten. Ruikt lekker, een beetje naar drop en anijs. Daarna natuurlijk gelijk gezocht op die naam. Je schijnt er thee van te kunnen zetten. De andere planten laat ik eerst maar verder tot bloei komen. Bedankt voor je kennis.

  BeantwoordenVerwijderen