dinsdag 23 oktober 2012

Couponkorting op Amerikaanse wijze

Gisteren een klein stukje van een Amerikaans programma op tv gezien. Eerst een man, vrouw en haar moeder gaan samen boodschappen doen. Laden 3 winkelwagens helemaal vol. Betalen na het tonen van klantenpajes en kortingsbonnen nog geen 10,- voor al die boodschappen! Later een jonge knul die ook zo hamsterde en de dingen bijna of helemaal voor niets had.


Zij maakten er ook een sport van om dat zo te doen. Nou ben ik ook wel van het hamsteren. En dat heb ik niet van een vreemde. Als bijvoorbeeld de koffie voor 1,- per pak is, dan sla ik ook wel in voor zowat een jaar. Het blijft goed houdbaar, dus kan dat best.
Maar zo extreem hamsteren als ik gisteren zag?

Die knul woonde dacht ik op zichzelf, dus alleen. Nou goed, hij had een vriendin. Dus misschien woonden ze samen. Hij kocht wel meer dan 20 flessen shampo, heel veel deo en dat soort spul. dat krijg je toch niet op in een jaar tijd? Zelfs niet als je het gebruikt om kado te geven op verjaardagen of zo. Familieleden stuurden hem de folders toe met daarin de kortingscoupons.
Hij kocht zelfs rekken om het gehamsterde spul goed op te slaan.
Het echtpaar verzamelde ook allerlei kortingscoupons, klantenkaarten en was dus zo heel voordelig uit. Hele stapels folders werden verknipt, in excel werd bijgehouden hoeveel de korting zou zijn en waar deze het hoogste was. Zonodig werd er een eind omgereden om extra folders te bemachtigen. Ik denk dat "wij" hier dan toch gemiddeld genomen anders berekenen; Wij rekenen deze kosten dan mee. Doen wij dat? Of gaan "wij" ook ver de polder in om daar goedkoper de aardappels te halen? En mijn moeder, zus of schoonmoeder vragen om de kortingsbonnen op te sturen doen we hier ook niet senel denk ik. Wetende dat zij dan porto moeten betalen voor mijn korting.

Zo, op deze manier bij de kassa staan zou ik niet eens durven! En dan zo op zijn amerikaans lopen gillen omdat het je gelukt is onder dat tientje te blijven. Met 3 volle karren! Die winkelier lijdt dan toch ook flink verlies?
Hier zijn zulke acties helemaal dichtgetimmerd en kan dat niet eens. Hier is het dan toch meestal max. 3 of 4 artikelen per klant per aanbieding. Natuurlijk kan je dan wel vaker gaan, met het gevaar dat je dan ook weer andere inkopen gaat doen. Ook kun je hier meestal geen korting op korting stapelen, want "geldt niet in combinatie met andere acties".  Zou jij dat aandurven om met 3 volle karren bij de kassa te komen en maar 10,- te betalen? Is eigenlijk geen goeie vraag, want hier kan dat toch niet. Hoeft ook niet van mij. Het verbaasde mij dan ook dat "ze" dat daar in Amerika dan niet dichttimmeren zoals wij dat hier doen.

Ik schreef net al dat ik zelf ook wel op koopjes jaag. Toch let ik er dan nog wel steeds op dat het koopje dan wel echt goedkoper moet zijn dan mijn vaste budgetmerk. Of ongeveer gelijk aan die prijs. Dingen zoals koffie, shampo sla ik wel flink in als dit voordelig is. Maar het moet wel binnen de houdbaarheidsdatum of binnen een jaar op kunnen zijn. Soms laat ik ook wel acties lopen omdat ik net flink heb ingeslagen. Wasmiddel en wasverzachter hoef ik niet meer in te slaan, wasmiddel maak ik sinds kort zelf en heb hierdoor geen wasverzachter meer nodig.
Maar ja, dit is wel goed voor mijn micro-economietje wat mijn  6 persoons huishouden heet, maar niet voor de grote multinatioanals, de grote economie.
Het lijkt mij wel heel leuk om bij de locale boer een flinke krat vol aardappelen, appels, pruimen of zo in te kopen.  En dan thuiskomen en aan het werk om al die schatten goed op te slaan, te verwerken tot moes of jam. Heerlijk lijkt me dat. Moet het wel goedkoper zijn dan de supermartkt.Doe jij (wel eens) aan koopjesjagen? Wat was voor jou je grote klapper? Heb jij een grote voorraadkast?

12 opmerkingen:

 1. Wat jij beschreef hebben wij op het platte land in het echie. Aardappelen geheel gratis door Bij de oogst van de boer de aardappels die blijven liggen oppakken en in zakken doen.Een emmer krieltjes erbij, heerlijk! Precies hetzelfde met de uien. Bij de boomgaard hier in de buurt mag ik ieder jaar peren en appels die van de boom zijn afgevallen ophalen, gratis.Hetzelfde doen we met spruitjes, winterpeen en wat er maar in de buurt groeit. Dan de bramen± kilo´s en kilo´s heb ik geplukt) als therapie tijdens mijn burnout. Je snapt dat de 2 vriezers vol zitten en daarbij heb ik nog geweckt.Je zult je verbazen dat maar weinig mensen moeite doen om op deze manier voor de winter te zorgen
  Afgelopen maand hoefde ik alleen meel voor brood, vlees voor de helft van de prijs en beleg en melk te kopen, kosten 135 euro dat was mijn huishoudgeld voor 1 maand Ik ben superrijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, als er veel voordelige aanbiedingen bij de AH XL zijn dan rij ik daar heen en ik vind het altijd geweldig dat er dan onderaan je bon staat hoeveel korting je hebt. Ook maak ik graag gebruik van de aanbiedingen van Kruidvat. Ik probeer shampoo, tandpasta etc. altijd in de aanbieding te kopen. En fruit... ja wij gaan dus wel naar de appelboer om een kist vol. Ook peren, stoofpeertjes en eieren verkopen ze daar. Allemaal veel voordeliger dan in de supermarkt. Waar ik wel duur mee uit ben is ons vlees, Dat koop ikper 20 kg bij een boer, voor gemiddeld 9,50 p/kg. Daarvoor krijg je alles door elkaar, zowel kogelbiefstuk, rosbief als gehakt en soepbeen. Dit vlees is wel van biologische koeien zonder gebruik van antibiotica.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hm ik ga wel voor de koopjes, maar op de manier die je daar beschrijft...ik durf dat niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook wel eens dat programma en vind het geweldig om te zien hoe mensen in amerika zoveel gratis boodschappen kunnen krijgen. heb ook dat gezin gezien die heel veel spullen naar de voedselbank deed. of ik het zelf zou durven? ik denk het wel. als ik nu met de hamsterweken alleen aanbiedingen koop is dat toch een beetje hetzelfde. groet marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig programma!! In amerika is alles natuurlijk groter dan bij ons. Ik heb eens een aflevering gezien en die mensen brachten hun boodschappen gelijk naar de lokale voedselbank!! Kijk, en dat vind ik nu dus helemaal super van die mensen, want idd wat moet je met al die boodschappen??
  Ik zelf "hamster" niet echt. Als de ah bijvoorbeeld 2 halen 1 betalen heeft, dan sla ik wel in wat betreft drogisterij artikelen, dat kan immers wel lang duren. Maar als het alweer 3 halen 2 betalen wordt, laat ik het staan. Het moet wel echt voordelig zijn voor mij hoor. Maar het programma is gewoon leuk om te kijken.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik loop altijd op de koopjes, maar dan moet het wel echt goedkoop zijn. Eens in de maand gaan we naar een boerderijwinkel, die echt goedkoop is en daar worden bewaargroenten, peulvruchten,eieren en kaas ingeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben een kelder, maar daar staat nog niet zoveel in. Ik vind het een leuk programma Extreme Couponing, maar hier in Nederland kan het niet op die manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hier in nederland kan het niet, en ik heb inderdaad vol verbazing gekeken ,naar de voorraden van die mensen, sommige kamers lijken meer op winkels dan op woonruimte. lijkt bizar wantvroeg me wel eens af wat je met al die produkten moet, veel dingen ervan zijn ook ronduit slecht voor je gezondheid,want er zit veel snoep bij en veel produkten met veel vet en e nummmers ,maar hoorde dat veel van die mensen het ook delen met mensen die het slechter hebben ,dus dat vind ik dan wel weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb het programma ook wel eens gezien op TLC of hoe heet die zender. Wat moet je met zoveel spullen? door verkopen? We hebben het over Amerika daar is alles overdreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja ik had dit fenomeen ook gezien! Supergrappig die Amerikaanse verhalen hierover. Zelf gebruik wel altijd digitale kortingscodes bij webwinkels. Online kopen scheelt al geld en kortingscodes ook! Heel makkelijk te vinden op een website die heet e-Kortingscode.nl, verzameld door en voor consumenten. Dus stuur ze zelf mijn kortingen ook altijd toe!

  Wellicht heb je hier wat aan! Groetjes, keep on Blogin'!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga ook altijd achter de koopjes aan, soms tot in het extreme. Ik merk wel aan mezelf dat ik niet moet overdrijven over een paar euro, maar vaak is het zo gemakkelijk meegenomen!

  Liza

  BeantwoordenVerwijderen
 12. jammer dat het alleen in U.S.A kan extreme couponing, in Nederland moet je zelf de korting ook betalen tel uit je winst????

  BeantwoordenVerwijderen