donderdag 11 oktober 2012

De jaarafrekening

De jaarafrekening ligt nog niet op mijn deurmat, maar online kan ik 'm al wel inzien. Ik vind 'm steeds duidelijker en leesbaarder worden. Al moest ik wel even zoeken en twee keer lezen om de tarieven terug te vinden. Begin Februari is het tarief wat omhoog gegaan. Daardoor staan er 2 periodes op de afrekening.

Maar goed. zelf vind ik het ook prettig om zo af en toe eens cijfertjes te vergelijken met een (vergelijkbare) ander. Ik ben toch echt wel een cijfertjesmens. Als de dokter zegt dat de uitslag van het bloedonderzoek goed is, wil ik toch de cijfertjes weten van die uitslag.

Omdat ik graag cijfers vergelijk, geef ik hier ook mijn cijfers, zodat jij/u ook kunt vergelijken. Wij zijn een gezin. Tot augustus woonden we hier met zijn vijven. Toen is er een zesde bijgekomen. Het jongste kind is 15 jaar (niet onbelangrijk; pubers gebruiken met hun pc's en andere apparaten meer stroom dan een peuter.) Dochter komt elk weekend ook naar huis en is er dan ook nog bij.

U heeft 3.756 kWh elektriciteit verbruikt.
(levering, energiebelasting en btw:€ 450,44).  U heeft meer elektriciteit verbruikt dan andere klanten in uw omgeving. In uw postcodegebied is het gemiddelde elektriciteitsverbruik onder  klanten 2.769 kWh (€ 332,04).

U heeft 1.689 m3 gas verbruikt (levering, energiebelasting en btw: € 1.072,32).  U heeft minder gas verbruikt dan andere klanten in uw omgeving. In uw postcodegebied is het gemiddelde gasverbruik onder klanten 2.049 m3 (€ 1.300,83).

Ik krijg 40,64 terug. Mijn nieuwe maandtarief wordt 178.29. Gaat dus toch omhoog met 'n tientje. (door verwachte kostenstijgingen)

Mijn stroomtarief is  € 0,0758
Vastrecht 0,0621 per dag
hier zijn geen netwerkbeheerkosten bij.
Mijn gastarief is € 0,3512
mijn vastrechttarief 0,0759 per dag.

Heb jij wat aan mijn cijfers? Zie jij iets waar ik eens naar zou kunnen kijken? Laat t me weten, want ik sta er open voor. Het leven is duur zat, zeker met zo'n koppel.

3 opmerkingen:

  1. Het stroomverbruik is best hoog.Toch een 20kwh per week meer dan gemiddeld.Misschien dat daar toch nog wat winst te behalen valt.Misschien de pubers wijzen op sluipverbruik (als je dat al niet deed..)Gas weet ik niet zo goed,omdat wij geen ketel hebben (stadswarmte)dus alleen het koken en douchen aan gasverbruik duidelijk op papier krijgen.Stookkosten gaat via meters op de radiator.Wel leuk, die cijfers.Ik ben er ook erg van!Mij heeft het al regelmatig aangezet tot nog iets beter opletten,een extra wekker uit 't stopcontact,de CDspeler van standby af...puur om de cijfertjes naar beneden te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik het vergelijk met ons gezin 2 pubers en 1 beginnende puber valt mij op dat jullie minder stroom gebruiken dan wij. Ons verbruik is 4470. Daarentegen is ons gasverbruik een stuk lager wij verbruiken 712. Het verschil kan gedeeltelijk liggen in het feit dat wij op inductie ipv. gas koken of koken jullie niet op gas? Wij betalen €130,- in de maand. De laatste jaren zien wij inderdaad het stroomverbruik steeds meer toenemen (eigen computer en TV voor twee kinderen)dus daar valt nog winst te behalen. Ik moet zeggen dat ze gelukkig wel in de gaten houden dat ze alles uit doen als ze het niet meer gebruiken. De verwarming gebruiken ze ook niet onnodig doen zich vaak een extra trui aan als ze het koud hebben. Onze verwarming is tot nu toe dan ook nog niet aan geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor die cijfertjes. Ik ga zeker naar die van mij kijken, en dan eens vergelijken!

    BeantwoordenVerwijderen