zondag 28 oktober 2012

Neergeschoten crimineel.

Bijna altijd is dat niet meer dan een klein berichtje in de krant van enkele regels. Of enkele seconden beeld op het journaal. We zien dan een lijk onder een wit laken, politiemensen in beeld en afzetlinten eromheen. Vaak gaan we dan gevoelensloos door naar het volgende onderwerp. Ik ook, geef ik eerlijk toe.

Ook vorige week is er een cirmineel doodgeschoten. Dezelfde soort berichtegeving in de media.
Nu is ineens het verhaal voor mij heel anders, omdat we die man persoonlijk kennen. Nou ja, ik heb niet met hem geborreld of zo. Ik heb naast hem en zijn gezin gewoond. Een vrouw met 3 kinderen, waarvan 2 volwassen. Nu is diezelfde crimineel ineens gewoon een man, en vader. Je vroegere buurman. Geen lieverdje voor iedereen. Maar ik weet wel dat hij een jong dochtertje had van nog geen 10 jaar. Hij was gek op haar en kwam haar regelmatig ophalen. Zij moet nu toch haar papa missen. Met haar heb ik het te doen. Ik praat absoluut niet goed wat haar pa deed, en gelukkig weet ik niet meer dan dat uit de media. Maar dat zal het dochtertje ook niet weten. Ik ga er van uit dat een tienjarig kind niet echt weet wat haar pa deed, (bijvoorbeeld voor de kost). Nu zal ze wel weten dat haar pa verdacht wordt van moord en zelf vermoord is. Wat zal dat voor impact op haar hebben? En op de andere 2 volwassen kinderen?

Je kunt eigenlijk niet veel meer doen dan voor het meisje bidden, dat ze verder beschermd wordt voor deze invloeden. Maar aan de andere kant; als ouders hun kind blootstellen aan slechte invloeden, hoe sterk is dan je gebed nog als buitenstaander zijnde? Ik weet dat God overwint, maar ouders staan toch het dichts bij een kind. Beinvloeden het kind dagelijks. Ik heb het nu in gedachten even veel breder getrokken. Ik denk bijvoorbeeld aan kinderen van 5 - 6 jaar die al horrorspelletjes spelen op de gameboy. Pa en ma beseffen niet waarmee het kind speelt. Natuurlijk kun je t voorzichtig proberen te laten ontdekken door de ouders, zonder de zedenprediker te worden. Maar totdat het zover is?

Ik heb bijna geen contakten meer in die buurt, dus ga er nu ook niet heen. Ik heb daar niks te zoeken. Ook nu niet. Nu woon ik in een heel andere buurt. Zo op het oog een keurige buurt.
Maar hier zijn de voordeuren veel geslotener, ontoegankelijker. Maar ook achter deze keurige voortuintjes verschuilt zich vuil. Als je hier een wifi-netwerk zoekt zit er ook eentje tussen die zich porn-imperium noemt. Dat geeft al aan waar hij zich mee bezig houdt. Welke buurman dat dan ook moge wezen.
Dus ook hier blijft het devies; Bidden voor je buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten