donderdag 27 december 2012

Kerst 2012De Kerstdagen zijn al weer voorbij. Wat is dat snel gegaan! Er zijn geluiden die de tweede kerstdag af willen schaffen, maar dat kan helemaal niet; Dan houden we helemaal geen tijd meer over. Nu twee dagen, dan heb je mooi de tijd om tijd samen te zijn. Bij elkaar zijn, dingen samen doen, met elkaar genieten.

In het weekend voor de kerst zijn we naar onze wederzijdse ouders gegaan. Op zaterdag naar ouders van manlief, op zondag naar mijn ouders. We zijn er dan niet op de echte kerstdagen, maar zo heb je wel tijd en aandacht voor elkaar. In een vol huis wordt het al snel vluchtiger en oppervlakkiger.
Op maandag hebben de vrouwen in huis kerstbakjes gemaakt.

Hier wat resultaten;Ik vind ze erg mooi geworden. En het leukste is dat de enige kosten een blok oasis twv € 0,37 is. En een een wandelingetje door het bosje hiernaast en de tuin. Nou ja, dat is met deze zachte temparaturen ook geen straf. (Wel laarzen aantrekken, want het bos is erg nat.)

Later die dag ging ieder zijns weegs. Dat krijgen we nu natuurlijk steeds meer, de kinderen hebben al te maken met ouders op twee adresssen en nu ze verkering hebben, krijgen ze ook nog eens te maken met "schoonouders" en soms wonen die ook op twee adressen. Dan sjouw je wat af als kind van...

Zo gingen we dus met een kleiner clubje naar de kerstnachtdienst op maandagavond. Mijn zoon, geen trouw kerkganger, is met mij meegeweest naar deze dienst. Manlief bleef tijdens de dienst achter de schermen aan het werk om de chocolademelk op te warmen, krentenbrood snijden en smeren, dus was ik dubbel blij met zijn gezelschap. Dochter zat bij haar verkering. Ik had zelfs nog ander gezelschap tijdens de dienst; van een collega van manlief met zijn vrouw. Dat heeft wel iets bijzonders; zo samen kerst vieren. Normaliter kerken we in verschillende kerken, om vaak toch overeenkomsten bij elkaar te ontdekken.

Eerste Kerstdag was ook een dag van in rust van elkaar genieten. Alleen de jongste zoon was de hele dag thuis. Manlief en hij hebben samen het eten gekookt en zo hadden we met zijn drieën  een kerstdineetje.

De tweede kerstdag was van heel andere orde. gourmetten met iedereen, totaal 11 personen. 8 van onszelf en 3 verkeringen. De woonkamer moest wel "ietsjes" verbouwd worden om iedereen een plaatsje te geven.


Ik was al de hele week druk geweest met de planning, voorbereidingen en inkopen. Maar ja als je er zo mee bezig bent heb je er ook de voorpret van. Het is een gezellige avond geworden. Er was op kerstavond toch nog even schik en schrik omdat de vaatwastabletten nergens meer te vinden waren. Zouden ze dan  toch opgeraakt zijn? Schik, want manlief lijkt het nog steeds beter om sámen de afwas te doen en dan al afwassend over van alles en nog wat te praten. Schrik bij de kinderen omdat zij die berg afwas niet zagen zitten. De tabletten zijn boven water gekomen dus de vaatwasser heeft overuren gedraaid.

Vandaag was een dreuteldagje. Iedereen kon een beetje doen waar hij zin in had. Zelf heb ik een poging gedaan de berg was weg te werken (zonder succes).
Uitslapen, douchen, gamen of bijkomen. Manlief en dochter hadden het wat zwaarder vandaag. Dochter is vannacht ziek geworden want er is wat verkeerd gevallen met eten. Manlief omdat hij gisteravond op een verkeerde stoel heeft gezeten en zich nu amper kan bewegen. Het is in zijn rug geschoten.

En dat terwijl er voor vanavond ook iets leuks op het programma staat. Met ons gezin en het gezin van de eerder genoemde collega gaan we vanavond bowlen. Want naast dat beide mannen collega's en vrienden zijn, hebben hun kinderen verkering met elkaar.
Eerst komt iedereen hier eten en vertekken we later hiervandaan naar de bowlingbaan. We doen het een beetje op zijn amerikaans, ieder neemt iets mee om te eten. De tafels zijn zo blijven staan van gisteren. Bowlen, net iets wat manlief graag doet en uitgerekend nu kan hij niet op of neer. Zelfs zijn sokken krijgt hij niet zelf aan. Dat wordt dus een paardagen gedwongen rust denk ik.

Maar of het hem ook rust geeft? Ik betwijfel het.

Ik wil de Kerst niet afsluiten met een internetplaatje over rugpijn. Dus hier nog een mooie sfeerfoto uit eigen huis.1 opmerking:

  1. Goede avond,
    een prachtig verhaal hoe in Nederland het kerstfeest gefierd werd ...

    Groeten uit Duitsland
    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen