05 februari 2013

Economie en media.


Alleen maar neergang.

Het was me al veel eerder opgevallen, maar ik deed er nooit iets mee. Ik kan er ook niets mee, zoveel media heb ik niet tot mijn beschikking. In de kranten, op websites, overal lees je over de crisis, over achteruitgang over minder....Alleen maar neergang.

Zeker als je alleen vluchtig de koppen in die media zou lezen dan is dat zo. De koppen schreeuwen kommer en kwel.  Maar steeds vaker valt het me op dat de berichten die goede berichten laten zien, die staan maar heel klein in de krant. 5 Regeltjes; automerk ... beleeft topjaar. Of lees je tussen de regels dat het ene slecht gaat, maar het andere onderdeel uit het bedrijf topwinsten maakt. En dat staat dan weer niet in de koppen. De goede berichten moet je met een vergrootglas zoeken. Dan schreeuwt de kop dat het bedrijf 1 miljoen minder winst heeft gemaakt dan vorig jaar. Minder winst. Is toch winst. Alleen wat minder. Een tikkie minder dan het topjaar hiervoor.
Omdat de huidige mens niet altijd tijd heeft om de krant met een vergrootglas op goede berichten na te pluizen wordt deze beïnvloed door de koppen. Negatieve koppen, koppen die angst en voorzichtigheid aanjagen. Angst die niet nodig is.

Voorzichtigheid is wel altijd nodig, zelfs in gouden tijden.
Kijk ik even naar de 'kop-in-het-zand" leefstijl die men ook lang heeft gehad dan is dat ook niet goed. "Wie dan leeft die dan zorgt" werkt ook niet, leid tot overmoed op financieel gebied. Daar pleit ik ook niet voor.

Maar wat zou ik graag zien dat de media hun informatie eens wat minder negatief kleurt. De goede berichten eens wat groter plaatst en de negatieve iets kleiner en minder schreeuwerig. Ik weet zeker dat dit gaat werken. Niet gelijk morgen, maar het zal zeker zijn psychologische uitwerking niet missen. Geld is tenslotte ook psychologie.

Er zijn zelfs meerdere boeken over geld en psychologie uitgekomen;
 - Psychologeld. Anna Dijkman. (Ben ik van plan ook eens te gaan lezen.)
                                                        



                                            Psycholo-Geld
- Welvaart als leefstijl. Harold R. Eberle ( Een Christelijk boek. Is al een flinke tijd geleden dat ik deze gelezen heb.)     Helaas geen afbeelding beschikbaar.      

Maar ja boeken zijn voor de enkelingen die  geintresseerd zijn. De kranten en websites voor de grote groep. Vanaf morgen de goede berichten groter? Zou mooi zijn.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben voor in ieder geval! Die schreeuwerige krantenkoppen zijn soms best vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Herkenbaar!Maar ik haal toch vaak ook de positievere of minder negatieve stukken er tussenuit.Is ook een keus, om bewust aan de "goede" kant te willen staan i.p.v je mee laten sleuren met het negatievisme.Al is het soms moeilijk om tussen de koppen door te lezen/zien/horen/ervaren.Ook op vele bezuinigings-blogs is er vaak positiviteit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede avond,
    mijn grond-werk is „Wealth of nations“ van Adam Smith uit 1776. Dit boek beschrijft als je productief bent dat je dan welzijn krijgt. Maar dit was 1776 en niet vandaag. Maar ik zie dit positief dat je eigen krachten heeft die voor het welzijn zorgen.

    Groeten uit Duitsland
    Dieter

    BeantwoordenVerwijderen