woensdag 6 maart 2013

lente, met de winter op komst.

Het is een paar dagen lente en heel Nederland heeft het in zijn bol. Ik ook. Ik weet nu helemaal niet meer welke kleren ik aan moet trekken. Overdag kan ik in huis mijn werkkleren wel aan (die zijn dunner), en op mijn werk de zomerkleren. Het is op mijn werk altijd erg warm. Het overkomt mij regelmatig dat ik thuis een lekker warme trui aanhad, iets dunners aantrok voor mijn werk en op mijn werk merk dat dit nog veel te warm is. Dan loop ik daar met een paar rode wangen rond. Nu is het een beetje lente en heb ik ook in huis dus luchtigere kleding aan. Maar om nou de zomerkleren uit de kast te duiken om die aan te gaan trekken? Lijkt me wat erg optimistisch. Zeker toen ik vanavond de weersverwachting hoorde. Er komt weer sneeuw aan!

Ben ik blij dat ik me nog niet helemaal gek heb laten maken door het lentezonnetje. Ik heb vanmiddag staan kwijlen bij de primulaatjes en andere lentebloeiers voor in de tuin, maar niets meegenomen. Vorige week  had ik wel een takje van een bramenstruikje meegenomen. Die waren alleen die week in de winkel. Als ik daarmee met aanschaf wil wachten dan zijn ze straks alleen nog maar verkrijgbaar in de veel duurdere tuincentra. Daar zit ik niet op te wachten. Het takje staat nu in het water in de schuur te wachten tot het gepoot kan worden. Het schijnt een bramenstruikje te zijn die zo'n 1,5 m hoog gaat worden. Ik denk dat ik t naast het pad in de voortuin zet. Daar is toch de meeste zon. En om de bramen te plukken wil ik niet de hele voortuin door hoeven banjeren. Naast het pad heb je het gevaar dat elke visite, postbode wel even een braampje snoept, maar ik kijk wel hoe dat verloopt.

Er staat nu nog een hele grote conifeer in de voortuin. Die gaat er samen met de buurman nog uit dit voorjaar. Die boom kan er wat mij betreft er morgen wel uit. Het blokkeert alle zicht op de straat. Het voelt wat onveilig, ik kan niets zien als er iets gebeurt. Natuurlijk helpt het ook tegen inkijk, maart dat is ook op andere manieren te verhelpen. Op die plek moet straks wel weer een struikje komen, maar niet iets om van te snoepen. Dan komen de takken ook aan de straat, en met een halve middelbare school die er langs loopt hou ik zelf niks over. Ik heb ondertussen een mini kersenboompje in de voortuin, dicht bij het raam, een wel 20 cm hoge zwarte bessenstruikje bij de voordeur en daar komt dus nu die braam bij. Tjonge wat zal ik oogsten komend jaar! (Eerlijk gezegd vrees ik dat echt oogsten nog wel een paar jaar op zich laat wachten.)

In de achtertuin staat een appel-lei-boom, een aalbessenstruik,  enkele aardbeidenplantjes,een kervelplant en een peterselieplant die allebei de winter hebben overleeft. Er is ook een takje van de aalbessenstruik die toen eens zo in de grond is gezet, waar nu bovenin een bladknop zit! Die doet het dus ook. Ik ben alleen bang dat het mini sierappeltje, ons trouwboompje het niet heeft overleeft. Daar zie ik nog zo weinig leven in....

Wat zijn jullie plannen om aan eetbare planten en struiken in de tuin te zetten? Of heb je nog tips?

3 opmerkingen:

 1. Als ik constant de buurman in de tuin had staan zou ik hem ook verwijderen gelijk met de boom Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben aardbeitjes in de voortuin en een heleboel basisschool kinderen die daar langs lopen. Ik vind het juist wel leuk als er af en toe een aardbei geplukt wordt in het voorbijgaan.

  Maar we hebben ook nog heeeeel veel aardbeien in de moestuin, dat scheelt misschien ;)

  Wij hebben ook kruiden in de tuin, als ik aan het koken ben ga ik even bieslook knippen, of tijm. En die geur die dan vrijkomt, heerlijk!

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen