maandag 11 maart 2013

No impactweek, dag 2; Afval

Eerst even nog over gisteren. Gisteren was het over ons koopgedrag. Na het publiceren van mijn stukje gisteren had ik een beetje iets van; "was ik niet wat te...Ik doe t al goed??" Dan begin ik toch weer te wijfelen en overweeg ik het weg te halen. Ik wil niet de indruk wekken dat ik het al zo goed doe. Het is met zoiets maar net vanuit welk punt je begint. Ik consuminder eigenlijk al jaren. Ik wil gewoon kijken of ik ondertussen ergens blinde vlekken heb opgelopen. Er ergens toch kleine verspillers in mijn gedrag zijn ingeslopen. Wel grappig trouwens: Nog geen uur na het puliceren zapte ik en kwam uit op een programma over jonge vrouwen met koopverslaving. Stapels tasjes en schoenen van dure merken, met het prijslabeltje er nog aan, ongebruikt in de kast. Ze moesten opruiming houden tussen hun spullen om die te verkopen. Ze moesten een keuze maken tussen wat ze echt nodig hadden en wat weg kon. Hiermee konden ze dan gemaakte schulden afbetalen. Dat er zoveel jonge vrouwen een deel van hun identiteit ontlenen aan wat ze dragen of in huis hebben is natuurlijk diep triest. maar dat ik uitgerekend tijdens mijn twijfelmoment op dit onbekende programma uitkwam heeft voor mij wel weer iets.

Dag 2; Afval.
Ik heb geen afval bewaard van gisteren. Wel goed onthouden wat ik zelf heb weggedaan. Maar ik ga het niet apart houden voor een week om mezelf dan eens hierin onder de loep te nemen. Weet al wel wat tips.
* wegwerpspullen. Meestal niet nodig.
-Wegwerpplastic om van te eten is best nog af te wassen en heel vaak opnieuw te gebruiken.
-Op mijn werk pakte ik zaterdag een kartonnen koffiebeker omdat ik die lekkerder vind drinken dan een koffiekopje. Zodra ik weer op mijn werk kom, de keukenmedewerker toch maar eens om wat zwerfmokken te vragen. Overtollige mokken die ooit eens bij de centrale afwaskeuken zijn terechtgekomen.
-Papieren zakdoekjes of tissues zijn ook niet altijd nodig. Gewoon een stoffen zakdoek in je zak. Meestal snuit je je neus omdat die reageert op de kou van buiten. Dan heb je dus helemaal geen virussen bij je, je bent niet ziek. Dan kan je best een stoffen zakdoek gebruiken.
-Brood mee naar school of werk in een trommel. niet in een wegwerpzakje. Blijft je brood ook lekkerder en ziet er lekkerder uit.
-Krant en tv gids zijn opgezegd. Al deze info is ook digitaal te vinden. Een tv progammabeschrijving lees ik via mijn mobieltje. Heb ik ook geen leesbril nodig.  Tv kijken doen we al bijna niet meer.Teveel reclame tussendoor. Ik geef toe; Het opzeggenis gedaan uit oogpunt van kostenbesparing, maar je moet eens weten hoeveel papier er van de krant en tv gids in de papierbak verdwijnt. (Of onderin de groencontainer.)
* Recycle, hergebruik of upcycle (geef er een heel nieuwe bestemming aan.)
-De zakken van het brood worden bewaard om te gebruiken voor zelfgebakken brood. 
-Drinken gaat mee naar school in een hergebruik limonadeflesje. Een beker voelen ze zich te groot voor, dus een flesje. Bij het bewaren van de flesjes doppen eraf anders kunnen ze gaan ruiken of schimmelen.
-De kleine shampoflesjes worden hier ook nagevuld vanuit een grote voordeelfles. Scheelt verpakkingsmateriaal, maar vooral ook shampo; uit een kleiner flesje neem je vanzelf minder dan uit een grote fles, met een grote uitgietopening.


-De bakjes van het ijs, salades of wat dan ook, worden hier ook bewaard. Makkelijk om eenpersoonsmaaltijden mee te geven of in te vriezen. Manlief moppert wel eens op mijn bewaren van die bakjes. Een andere keer blijken die toch wel weer erg handig tijdens het klussen.
-A4 papieren die thuis of op het werk een blanco achterkant hebben worden in vieren gescheurd en gebruikt voor een kladblaadje.
-In mijn fietstas heb ik standaard enkele platic tassen, om boodschappen die niet meer inde fietstas passen toch mee te krijgen.
-Niet alle kleding gaat naar het leger de heils. Een enkel kledingstuk blijft achter als poetsdoek.
-Sluitingkjes van de broodzakken hoef je ook niet weg te gooien; Heel goed bruikbaar om je snoeren te labelen. Zo weet je in 1 oogopslag welk snoer waarvandaan komt. kijk hier maar;

-Plastic draagtasjes zijn hier ook wel gebruikt als kaftpapier voor school. Vooral die tasjes van een merk, of met spijkerbroekenprint.

Ach er is zoveel over te schrijven en er is ook veel over geschreven. Ik ga dat dus niet verder overdoen. Ik ga het dus nu niet meer hebben over het scheiden van afval of  het repareren in plaats van vervangen. 

Neus maar eens rond op internet. Een leuke site om eens andere ideeën op te doen dan "neem een broodtrommel" is deze; Pinterest Heel veel tips om van gebruikte dingen weer iets heel anders te maken.Kijk ook eens verder op deze site, klik eens door, want er staat zoveel meer op. Ik haal er ook knutselideeën vandaan voor mijn werk.
Fijne dag nog.

3 opmerkingen:

 1. wat een leuke ideeën op Pinterest...en die snoerentip vind ik ook wel wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe ook mee met de no impact week....maar volg het ook niet blindelings....het is meer een bewustwording van hoe ik met alles omga....en toch weer nieuwe dingen leer...
  liefs en nog veel succes deze week!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor de Pinterest verwijzing.

  BeantwoordenVerwijderen