dinsdag 19 maart 2013

Spaargeld in Cyprus en Nederland.

Net heb ik gekeken naar het nieuws. Op dit moment gaat het overal in de media over de spaartaks in Cyprus. Mensen met spaargeld moeten meebetalen aan de redding van hun economie. Wordt spaartaks genoemd. Ze moeten dan een percentage van het spaargeld inleveren.6,75%. Kleine spaarders en iedereen met een saldo onder 100.000,- wordt zo genoemd, gaan 3 % betalen. Dit zijn allemaal nog plannen. Vandaag of morgen, of overmorgen gaat de regering van Cyprus hierover beslissen. Heel Cyprus is in rep en roer. Niet alleen Cyprus, ook veel andere Europeanen. Voor het totaalplaatje moet ik even noemen dat in Cyprus veel geld vanuit bijvoorbeeld Rusland zit, omdat ze in Cyprus geen vermogensbelasting hoefden te betalen. Hiermee heeft Cyprus veel kapitaal aangetrokken. Cyprus werd hiermee een soort belastingparadijs. Zo heb ik het allemaal begrepen uit de verschillende media.
In de verschillende media hoor ik nu ook geluiden over de ophef over de spaartaks.

Nu gaat het mijn kennis en verstand te boven. Wij Nederlanders betalen toch ook spaartaks? Niet eenmalig om de economie te redden, maar jaarlijks. Vermogensrendementsheffing wordt dat genoemd.
Een voorbeeld;
De waarde van uw bezittingen is op 1 januari € 50.000. De grondslag sparen en beleggen is dan € 50.000. De rekenrente wordt gesteld op 4% van € 50.000 = € 2.000. Dit bedrag is het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Hierover betaalt u 30% belasting. Met een beetje pech kun je dus zo 80% van je rente wegbrengen naar de belasting. Jouw rendement nihil. De rekenrente is veel hoger dan de rente die je nu krijgt op je spaarrekening. De werkelijke rente die je krijgt is zelfs lager dan de inflatie.
 Je  hoeft trouwens alleen belasting te betalen als je vermogen meer is dan € 21.139 (als alleenstaande) of € 42.278 (als echtpaar.)

Ik ben nu voor mijzelf op zoek naar de verschillen en overeenkomsten. Lastig. Cyprus en Nederland is allebei Europa. Wij zijn al wel gewend aan vermogensbelasting betalen, zij niet. Zij konden dus niet anticiperen op deze maatregel. Veel ouderen hier konden overigens ook niet anticiperen op de maatregelen van hogere bijdrage AWBZ, voor verzorgd wonen, voor vermogenden. Hier word je vermogend genoemd boven die 21.000,-  En een kleine spaarder beneden 100.000,-. Snap je t nog?

Stom eigenlijk dat ik me hier mee bezig hou. Ik ben blij als ik een voor ons passende buffer heb. Dus niks vermogen. Maar ja, zulke dingen interesseren mij toch. Zowel de financiële kant ervan, maar ook de invloed van de media, die dit soort dingen toch erg gekleurd brengen en veel angst en onrust veroorzaken. Er is nog een andere interesse, maar ik weet niet goed in welk kader dat past. Ik herinner mij nog de ophef over het optrekken van de pensioenleeftijd in Griekenland. Van 55 naar 57 of zoiets. Natuurlijk klopt het niet om dit van de ene op de andere dag te doen, maar hier is zonder zoveel ophef de pensioenleeftijd opgetrokken naar wel 67 jaar. Hoezo één Europa?

Misschien vergelijk ik in dit stukje wel appels en peren. Sla ik de plank finaal mis. Ik heb geen idee. Laat het me maar weten hoe jij hierover denkt.
Groet, Hannie.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel een beetje appels en peren. Dit zou zijn alsof je in Nederland geld op de bank zet, bijvoorbeeld tegen twee procent rente, en dat het geld tot 100.000 euro gegarandeerd is door de Nederlandse staat; en dat de staat dan een half jaar later zegt: oeps, we hebben geldproblemen, we nemen nu even 3% van je geld af.

  Met Russische rijken kan ik niet veel medelijden hebben, maar wel met een huisvrouw op Cyprus die 1000 euro op de bank zet als financiële reserve, en die daar nu ook ineens 30 euro van moet afgeven.

  De vermogensbelasting geldt in Nederland alleen als je meer dan ruim 20.000 euro per individu hebt, en dan is het 1.2% over het bedrag dat je meer dan 20.000 euro hebt, en niet 3%.

  Dus de grootste verschillen vind ik dat het inderdaad niet aangekondigd was, dat het percentage hoger is, en dat ook mensen met een laag spaarbedrag (zeg onder de 10.000 euro) de dupe zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het belastingklimaat in andere Europese landen is stukken milder dan in Nederland. Dus vind ik het geen appels met peren vergelijken wanneer je dit in ogenschouw neemt. Overal gelden andere regels en is het vaak een stuk goedkoper om te leven. Neem alleen Duitsland al als voorbeeld. Dat leeft al een stuk goedkoper qua belasting. Om over de rest nog maar niet te spreken. Één Europa, ik snap nog steed niet hoe het werkt want overal zijn er verschillen in BTW, belastingen en andere kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn, een vraag over europese integratie, hier moet ik natuurlijk even op reageren mam ;) Het klopt dat er nog steeds veel verschillen bestaan tussen de verschillende europese landen. Deze worden langzaamaan rechtgetrokken, maar het zal nog een lange tijd duren voor er daadwerkelijk overal dezelfde regels gelden. Zeker over financiële zaken wordt jarenlang onderhandeld, dat ligt nou eenmaal gevoelig. Maar in dit geval moet snel gehandeld worden, Cyprus is in grote problemen. Over deze spaartaks: Ik vind het niet eens zo'n gek idee. En er moet bij gezegd worden dat dit in de eerste instantie een idee was van de andere europese landen, met name Nederland en Duitsland. Er was een europees reddingsplan opgezet voor de cypriotische banken, maar de europese landen zijn het zat te moeten betalen voor landen die jarenlang een economisch wanbeleid hebben gevoerd. (en hun belastingbetalers ook..) Natuurlijk is het wél van groot belang dat we de banken in Cyprus redden, als zij in de problemen zitten, dan zitten wij dat ook. De euro heeft alle eurolanden zo afhankelijk van elkaar gemaakt. Maar nu wilden ze dus alleen dit reddingspakket geven als cyprus zelf ook een gedeelte van het geld wil betalen. En daarom is die spaartaks voorgesteld(die overigens eerst alleen voor de grote spaarders zou gelden, boven 100.000, maar de cypriotische regering vond dat niet eerlijk en kwam met dit alternatief). Ik vind het redelijk om van Cyprus ook een eigen bijdrage te vragen in hun reddingsplan. En als het dan gaat om een relatief kleine 3% denk ik dat het nog reuze meevalt..

  BeantwoordenVerwijderen