maandag 4 maart 2013

Zonnige maandagmorgen: de was en de belasting.

Het is de eerste lentedag van het jaar. Het is nu nog koud buiten, maar de zon schijnt volop, dus zal het zo wel warmer worden.

Er hangen nu al 2 wassen buiten aan de molen. Ik heb alle kinders een watsappje gestuurd dat ikhun bedden heb afgehaald en worden gewassen. Dat watsappen is een vorm van gratis sms-en. Wordt hier in huis soms zelfs gebruikt om na 2 x roepen, te laten weten dat we gaan eten. Heel gemakkelijk. Je hebt alleen wel internet of wifi nodig op je mobiel.
Meestal vertel ik tijdens een gezamelijk moment dat het deze week bedden-verschoonweek is en ze hun bed moeten verschonen. Ze kunnen dan wel kiezen welke dag ze het verschonen. Als ik dat deze week doe, wordt het waarschijnlijk pas weekend voor ik het wasgoed heb. Dan is het mooie weer voorbij.  Alle bedden zijn vanmorgen al afgehaald en moeten ze vanavond er zelf schoon goed op doen. Als ze er niet zó onder kruipen. Een enkeling wil dat ook nog wel eens doen. Dan spreek ik ze er wel weer op aan, maar dat ontdek ik dan morgen pas weer.

En het is 1 maart geweest, dus heb ik vanmorgen de belastingaangifte gecontroleerd. Ik heb t nog niet verzonden. Meestal laat ik het na het invullen nog even "sudderen" om eventuele vergeten posten nog toe te voegen. Dat heb ik nu ook gedaan, maar er zijn niet zoveel verschillende posten meer. De drempels zijn te hoog voor eventuele aftrek. Dus geen zorgkostenaftrek, giftenaftrek voor ons. Ook de aftrek kosten levensonderhoud kinderen tot 21 heeft een nadeel. In juli '12 hebben we nog volle pot betaald voor 2 kinderen, maar de belastingdienst rekent per kwartaal, niet per maand. Dus is het onvoldoende om mee te tellen. De bijdrage voor 1 dochter kunnen we helemaal niet meetellen, omdat zij studiefinanciering ontvangt. Maar ik klaag niet!

We kunnen nog steeds de rente voor onze hypotheek aftrekken! Met ons gezamelijke bruto inkomen hadden wij nooit meer in aanmerking gekomen voor een sociale huurwoning en hadden wij moeten huren in de vrije sector. Niet voor te stellen. Dan hadden wij meer dan 695,- huur moeten gaan betalen, zonder huurtoeslag. Door de aftrek van hypotheekrente is ons verzamelinkomen lager en komen wij toch in aanmerking voor een beetje zorgtoeslag, die we anders ook niet gekregen hadden denk ik. Hoe krom kan het zijn. Hierover lees ik trouwens niets in de vele artikelen en blogs die er zijn die het aflossen van je hypotheek promoten. Die hebben het niet over een ontvangen zorgtoeslag. Hebben zij dan een zo'n hoog inkomen dat zij dit niet krijgen? Is het daardoor voor hen gemakkelijker om af te lossen? Ons inkomen is zodanig dat wij zorgtoelag ontvangen en we hebben een groot gezin, dus hoger verbruik gas, electra, water, eten en drinken. Voorlopig hebben wij ons spaargeld nog nodig voor de buffer. Met zo'n koppel volk in huis moet ik er niet aan denken dat de wasmachine het zou begeven en ik geen geld heb voor reparatie of vervanging.

Die wasmachine piept trouwens weer om te melden dat er weer een was naar buiten kan. Ik kan weer aan het werk!

3 opmerkingen:

 1. Heerlijk het mooie weer! heb net als jij lekker de bedden gedaan.
  groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ik was dus niet de enige die mijn jongens telefonisch (sms) aan tafel riep....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tip van onze belastingadviseur: het ene jaar veel giften geven, het andere jaar niets. Mogelijk bereik je dan in het jaar met dubbele giften wel (ruim) de drempel. Een andere optie is, om sommige giften notarieel vast te leggen, dan zijn ze vanaf 0 euro al aftrekbaar. Maar: dan zit je er wel vijf jaar aan vast!

  BeantwoordenVerwijderen