woensdag 3 april 2013

Koken in de hooikist of hooimadam.

Stel;
Je woont op kamers en hebt maar 2 pitten in je fornuis.
Je staat op een camping met maar 1 of 2 pitten.
Je wilt of moet besparen op je gas of electraverbruik.
Je kunt niet op 4 - 5 pannen tegelijk letten tijdens het koken.

Dan kan een hooikist of hooimadam een uitkomst zijn. Nooit van gehoord of ooit eens van gehoord?
Het oudste is de hooikist. Werd al in of voor de oorlog gebruikt. Een pan met eten werd net aan de kook in een kist gevuld met hooi gezet. Vaak al aan het begin van de dag, om er zeker van te zijn dat het s'avonds gaar is. Ideaal voor rijst, bonen, noem maar op. Ik verwijs je door naar een pagina waarin veel verteld en uitgelegd wordt over de hooikist.
Nu komen er weer meer iniatieven om een modernere variant hierop in te voeren. We beginnen immers weer meer op de kosten te letten. Een ervan is de hooimadam . Een soort zak waarin je dan je pan kunt zetten om gaar te worden.

Zelf vind ik die hooimadamen erg leuk maar te duur. Ik heb bij de kringloopwinkel gekeken naar een oud wollen babydekentje om daar zelf iets van te fabriceren. Ik vond er iets veel leukers. Een felroze schoenenzak voor een prinsesje waar 2 paar schoenen in zou passen. (Ik denk dat het dat was.) Ik heb de midden naad losgetornd en het ding in de was gegooid. Nu past er precies een pan in en het is mooie dikke warmhoudende stof. Dubbellaags. Het is misschien iets minder effectief dan de echte hooimadam, maar ik ben er nog mee aan het experimenteren.
Mijn experimenten tot nu toe?
- Rijst voor pap aan de kook brengen, even doorkoken, in de zak zetten en iets anders gaan doen.
- Broccoli koken? Gisteren geprobeerd. Tegelijk met de veel grotere hoeveelheid aardappelen het gas aangezet. De broccoli zodra het kookte in de zak en t was perfect. Gaar maar niet te gaar. Te gaar gebeurt nogal snel bij mij. Broccoli is meestal veel sneller gaar dan ik verwacht.
- Macaroni garen. Aan de kook brengen en in de zak gezet. Ging prima. Ik kook meestal een pond tegelijk.
Ik ga er zeker nog verder mee experimenteren. Gewoon omdat ik het leuk vind om uit te vogelen en je eigenlijk nergens op hoeft te letten. Nou ja, als je het veel te lang laat staan dan weet ik niet wat de pasta gaat doen. Maar zoals met rijstepap loop ik geen risico meer van aanbranden. Vanmiddag de havermoutpap proberen. Pas vanmorgen las ik de tip voor stoofpeertjes; Aan de kook brengen, in de zak voor een uurtje of  3 en weer even aan de kook brengen, terug in de zak tot de peertjes mooi rood zijn. scheelt wel uren sudderen op een laag pitje.

Heb jij ervaring met dit of wil jij dit ook uitproberen?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

13 opmerkingen:

 1. Heb je niet een hele grote pan waar je dat geval ik kunt zetten? is-ie nog completer (desnoods vooraf met heet water omspoelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jah die hooimadammen zijn geweldig mooi he??
  Maar zelfgemaakt werkt vast ook net zo goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk, dit bericht komt op het juiste moment. Ik was ook net aan het bedenken of ik nog ergens een oud dekbed had ofzo. Ik zal ook eens verder gaan zoeken, want de hooimadam vind ik ook wel erg duur. Zo heel erg vaak denk ik het niet te gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze hooikist staat nog vol kippenvoer maar zogauw die leeg is maar ik hem schoon en begin te experimenteren. Nu gebruik ik meestal 1 of 2 petroleum-toestellen, ook ideaal voor suddderen en warmhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik een hele oude hooikist, ooit op de kop getikt op de kerkenmarkt hier in het dorp. Hij bevalt uitstekend! Moet je 'm eens, als het weer mooi zonnig en niet te koud is buiten, in de zon zetten. Je weet niet wat je beleeft hoe warm de pan dan is als je 'm eruit haalt!

  Ook gebruik ik sinds een tijdje petroleumstelletjes om op te stoven. 'k Weet het niet hoor, of dat nou zoveel bespaard, maar gezellig is het wel in huis!

  Leuk, hoe jij zo je eigen hooimadam maakte. Een beetje inventief, daar hou ik van! Veel plezier ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het lijkt me wel handig en leuk om te gebruiken, maar die prijs...
  Ben wel benieuwd naar je verdere experimenten, misschien ook maar zelf proberen te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga een maken van een oud dekbed met een mooie stofje er om heen of van een kapotte slaapzak. Het lijkt me erg handig in het gebruik maar ik vind die hooimadam gewoon te duur. Wil hem alleen gebruiken voor gerechten die lang moeten garen. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Omdat ik niet handig ben op de naaimachine (voorzichtig uitgedrukt....) heb ik wel een hooimadam gekocht (van m'n verjaardagsgeld). Tip: op de site van de hooimadam staan wel veel recepten!
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb er al vaker van gehoord, en ik vind het woord zo leuk: hooimadam!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe de pan altijd op de bank in een theedoek en dan onder de kussentjes en ik twijfel altijd of het wel dik genoeg is, maar het gaat altijd goed. Nu ik dit zakje van jou zie denk ik dat mijn twijfel echt overbodig is want zo dik ziet het er niet uit. Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn moeder zette vroeger ook de rijst op de bank tussen een stel kussens. ging erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb een thermo rugzak gekocht, badhanddoek om de pan en rugzak dichtdoen gaat prima. Deze rugzakken zie je ook vaak op rommelmarkten. Gebruik ze zomers om ze mee te nemen naar het strand.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben al jaren op zoek naar een echt mooie oude hooikist, maar nog niet naar mijn zin kunnen vinden.(ben ook wel enigszins kieskeurig misschien) In de tussentijd gebruik is 2 fleecedekens. daar wikkel ik mijn pan in die ik eerst op een onderzetter heb gezet. Ik zet alles dan in een grote strandtas. dan is het van het aanrecht af en netjes opgruimd. Vaak doe ik dit met stoofpotjes of sudderlappen. 's morgens klaarmaken en wegzetten. In de loop van de dag nog 1 of 2 maak opnieuw opwarmen en weer wegzetten

  BeantwoordenVerwijderen