woensdag 29 mei 2013

Ecodukt Hulshorst. Wéér dicht?

De Veluwe is een prachtig gebied. Voor mens en dier. Bij iedereen zijn de wilde zwijnen en de herten van de Veluwe bekend. Het is hun leefgebied. Dit leefgebied wilde men groter. Natuurlijker.


Jaren geleden heeft men besloten dat het grote wild de snelwegen over moest kunnen steken. Hiervoor werden ecodukten gebouwd. Het ecodukt bij Hulshorst heeft zo'n 10 tot 12 miljoen Euro gekost.
De boeren uit de Flevopolder waren hier niet blij mee. Zij wilden de herten en de zwijnen liever aan de overkant laten zodat ze de landbouwgronden niet zouden aanvreten. Het ecodukt kon zelfs mooi gebruikt worden om overstekende herten af te schieten. In November 2012 werd besloten het ecodukt dicht te laten voor het groot wild als de hert en het zwijn. Waarom zijn die ecodukten dan in hemelsnaam gebouwd??

Ik ben een veluwenaar en zie regelmatig welke schade de dieren aan kunnen richten. De weg van Epe naar Nunspeet is bekend bij de zwijnen. De bermen zijn daar altijd omgewoeld. De Leuvenumseweg bij Harderwijk. Onlangs overal hekken geplaatst met wildwissels. De gazonnen van verpleeg en verzorgingshuis Sonnevack in Harderwijk werden regelmatig omgeploegd. Tot er hekken omheen kwamen. Het kost geld om die hekken te plaatsen. Veel geld.
En toch zou ik de dieren niet willen laten afschieten. Ik "hoor"nog een bewoonster van nabij Sonnevanck zeggen; "Wij mensen moeten er maar aan wennen. die dieren hebben hier het eerstgboorterecht. Toen wij hier gingen wonen wisten wij al dat die dieren er waren."

Op 15 maart 2013 ging het ecodukt dan toch open voor groot wild. En wat blijkt? Er steken herten over!! Nu pleit de PVV Gelderland er vandaag in een motie voor om het ecodukt opnieuw te sluiten voor groot wild. 
Ik heb ook gekeken op de site van de partij voor de dieren. Zij blijken er ook voor te pleiten dat het ecodukt dicht gaat. Maar ik begrijp uit hun tekst dat dit is om vroegtijdige afschot te voorkomen. Wat mijn eigen politieke partij er van vindt heb ik zo snel niet kunnen achterhalen.

Hier snap ik werkelijk niets meer van. Er zijn er meer die er niets van snappen.
Ik heb op internet wat opgezocht en ik denk dat ik hier wat linkjes neer ga zetten van organisaties en sites die dit ook niet snappen.

Imand schreef dat het faunabeheer eigenlijk een grote vleesindustrie is. Maar dan eentje zonder oormerk. De terreinbeheerders verdienen flink aan de jagers. Die betalen flink voor een stukje zelfgeschoten stukje reebout. Maar is dat natuurbeheer? Of plezierjacht? Wie bepaalt er nou echt of er 2000 of 3000 herten mogen leven? Is dat aan de mens om dat te bepalen? Als er 3000 leven, dan is het toch leefbaar voor de herten? Er wordt gesproken over herten. In de media lees ik weinig over de zwijnen, maar die beesten zijn voor de meeste mensen minder "mooi". Voor zwijnen geldt dezelfde discussie.
Varken, Bos, Het Wild Levende Dieren, Europa, Asia


Als wij echte natuur om ons heen willen zullen we gewoon moeten wennen aan de brokken die de dieren kunnen maken. En preventief hekken plaatsen.

Hier wat linkjes met informatie en van anderen die schreven over het ecodukt.

http://remcostunnenberg.blogspot.nl/2012/11/actie-tegen-stompzinnigheid-bij-ecoduct.html

http://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/natuur_en_milieu/verbinden_natuurgebieden/index.aspx

https://www.partijvoordedieren.nl/departij/opinieartikelen/i/204

http://www.natuurmonumenten.nl/over-natuurmonumenten/pers-en-nieuws/nieuws/natuurmonumenten-geen-afschot-bij-ecoduct

3 opmerkingen:

 1. ja er word wel mooi gepraat over de natuur de natuur laten ,maar zo gauw de mens er last van heeft word er ineens gepraat over het feit de dat de dieren voor overlast zorgen en er een flink aantal afgeschoten mag worden om dit probleem? op te lossen. we willen allemaal genieten van de natuur ,maar we willen er niets voor opgeven als het gaat om ons comfort of inkomsten. onder tussen blijft de mens de natuur opslokken voor woningbouw, industrieterreinen en winkelcentra , jammer dat de dieren er niet voor kunnen kiezen om ons te laten afschieten zodra wij voor overlast zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En laten we de natuur de natuur dan gaan er dieren dood, dan is het ook niet goed want zielig. De Oostvaardersplassen in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wallace explained the importance of nature
  by explaining the relationship between the Man and Nature.
  These are reaching thousands of people at a time who recognize the self
  help benefits and pass them on to friends who do the same and they become viral.
  Norton is publishing all eight of her poetry books in one volume as
  The Collected Poems of Ai.

  BeantwoordenVerwijderen