28 mei 2013

Kleed- en zakgeld jongeren.

Vandaag is het onderwerp weer in het nieuws: Kleed en zakgeld voor jongeren. Dat het veel verstandiger is hen zelf hierover verantwoordelijkheid te geven. Op is dan op, mits je niet even voorschiet omdat die éne broek nu in de opruiming is.

Mocht je overwegen om naar aanleiding van de berichten uit de media je kinderen zak of kleedgeld te geven kun je hierover informatie vinden op de site van het Nibud. Dit is de nederlandse adviessite over financien voor huishoudens. Toch ben ik niet helemaal blij met het nibud, ik vind hun bedragen vrij hoog. Het zijn dan ook richtbedragen. Maar als je een stel slimme tieners in huis hebt, weten zij die site ook te vinden en zullen ze je ongetwijfeld laten zien dat het richtbedrag voor kleedgeld véél hoger ligt dan moeders voorstelt.

Al sinds mijn oudste naar de middelbare school ging heeft zij kleedgeld gekregen. Ik opende hiervoor een aparte, extra rekening. Zo kunnen zij zelf ook makkelijker het onderscheid houden tussen zak en kleedgeld. Het voordeel van jongerenrekeningen is dat zij niet rood mogen staan. Misschien wel als de ouder toestemming geeft, maar dat doe ik dus niet.

Intussen is er het een en ander veranderd hier in huis en zijn de zak en kleedgeldregelingen ook veranderd.

Hoe wij het nu doen? Zo;
We hebben 2 16 jarigen in huis. Zij krijgen ieder 50,- kleedgeld per maand inclusief kapper. Het moet maar genoeg wezen. Het moet ook passen binnen ons budget.
Daarnaast krijgen zij zakgeld. Hierin zit een klein verschil tussen  de jongen en het meisje. Heeft niets met het geslacht te maken, maar is even voor de duidelijkheid. De jongen krijgt 8,50 zakgeld per week, inclusief 2,50 beltegoed. Het meisje krijgt 6,00 zakgeld. Zij krijgt het bel-abbonnement van haar moeder. Verjaardagen, uitgaan, terrasjes pakken en andere leukigheid moet hiervan betaald worden. Eventuele boetes trouwens ook. Is er een schooluitstapje dan hoeven zij dit niet zelf te betalen. Snoeperij voor onderweg weer wel.

Het geven van zak en kleedgeld gaat allemaal automatisch via de bank. Dus geen spaarpotjes hier in huis van overgebleven zakgeld. Dit heeft als klein nadeel dat je geen of maar beperkt inzicht hebt in waaraan zij het uitgeven. Dat heb je alleen als zij thuis showen of vertellen wat zij gekocht of gedaan hebben. Op zich hoeft dat inzicht ook niet, zolang je het gevoel houdt dat het goed gaat. Bovendien zijn zij al bijna 18 en dan volledig zelf verantwoordelijk. Dan zijn deze resterende anderhalf jaar mooi om te oefenen en ervaren. Naast het zakgeld heeft de jongen al een tijd een bijbaan. Het is zijn tweede bijbaan en ik merk dat hij het met veel plezier doet. Het levert hem ook steeds  meer op. Hij is een jaar ouder geworden, maar ook wordt hij vaker gevraagd meer te werken. Gisteren noemde hij een recordbedrag wat hij had verdiend. Voor hem een record dan. Hierdoor sloop bij mij nog wel even de gedachte door mijn hoofd dat het zakgeld dan wel lager kon. Maar dat is niet fair. Hij wordt dan min of meer gestrafd voor het gaan werken. dus hij mag zijn zakgeld houden zoals het is.

Het geven van kleedgeld geeft mij veel gemak. Geen strijd over wel of niet die broek of die schoenen. Ik had dat vroeger met mijn moeder altijd. Het heeft ook zijn nadelen. Natuurlijk ben ik beschikbaar als ze mijn advies willen bij een aankoop, of lekker samen winkelen. Maar kleding die zij zelf kopen ziet eruit zoals zij dat zelf willen. En dat is niet altijd zoals ma dat wil. Soms vind ik het te kort of te strak of te bloot (voor de meiden) soms vind ik het te duur (de jongen). Daar heb je dan veel minder inspraak in.

Hoe hebben jullie je zak en kleedgeld geregeld? En hoe hebben jullie kostgeld geregeld zodra kinderen echt gaan verdienen? Waarop baseren jullie het bedrag voor kostgeld? Het bekende nibud heeft hierover ook een site, maar vind ik erg vergezocht. Dus ben ik wel op zoek naar praktijkervaringen van andere ouders.

8 opmerkingen:

  1. Mijn oudste dochter kreeg kleedgeld, maar bij de daaropvolgende kinderen heb ik dat niet meer gedaan. Ik ben veel goedkoper uit namelijk als ik zo nu en dan voor hen koop, dan als ik elke maand kleedgeld moet overboeken. Bovendien krijgen we veel tweedehands,

    Ik geloof meteen dat het voor de financiële ervaring beter is om kleedgeld te krijgen, maar het moet wel betaalbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier betalen de kids vanaf hun 18e kostgeld. Hoeveel dat was/is, hangt een beetje af van hun verplichte uitgaven. Al liggen de bedragen niet ver van elkaar, zie ik achteraf. Nu even alleen over de jongste, die thuis woont. Zij krijgt als inkomsten haar Stufi (basis plus aanvullend, zo'n 320 p/m), zorgtoeslag volop, alimentatie van vader (160) en ze werkt zo'n 6 á 8 uur p/w. Zo lang het bij ons kan, reken ik het geld van werk niet mee in mijn berekening. Ze betaald haar eigen ziekenfonds en alle bijkomende kosten, haar studie (1800) en de boeken (zo'n 7 á 8oo) Verder alles wat voor eigen gebruik is aan verzorging, mobiel,kleding, cadeau's, uitjes, vakantie, etc. Ze woont en eet hier en maakt gebruik van ons internet en huistelefoon. Ze betaald standaard 100 p/m en betaald iedere dag dat ze hier ook warm eet 2,50. In de volste maand betekend dat dus 175. Ik heb de berekening gemaakt dat, als ze alle vaste lasten heeft betaald, ze nog zo'n 60 p/m over houdt voor verzorging e.d. Daarnaast heeft ze dus haar baan waar ze nog meer extra's van kan doen. Ze spaart geweldig goed en betaald alle rekeningen vooruit, ook ziekenfonds. Net als d'r moeder... Af en toe betalen wij een paar boeken (MP)of geef ik haar 10 bel tegoed o.i.d De oudste betaalde 150 p/m, maar is nu het huis uit. Nooit problemen gehad met bedragen, de berekeningen die ik maak zijn heel billijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij ons thuis hoefden we gelukkig alleen kostgeld te betalen vanaf wanneer je ging werken fulltime wel vanaf 18 jaar zelf je studie betalen dit om studie te stimuleren jammer dat ik al met 18 jaar klaar was met leren en mijn zussen en broers pas met 23.
      Maar wat ik later graag wil is wel kostg eld laten betalen maar de helft sparen voor als ze het nodig hebben trouwen kindje krijgen huis kopen ofzo lens

      Verwijderen
  3. zo hadden wij het inderdaad ook geregeld, hij kreeg iets maar, kreeg geen zakgeld en moest van zijn kleedgeld kleding, kapper gel deo (dit omdat hij dure wil en zo doet hij er zuiniger mee).
    ook zijn telefoon betaalde hij zelf van zijn bijbaan.
    Nu leert hij en loop 24 uur p week betaalde stage , Hij krijg nu geen kleedgeld meer, school wordt door stage adres betaald.
    Verder betaald hij zijn zorgverzekering zelf en 50 euro kostgeld p maand (hij weet echter niet dat wij dat allemaal voor hem sparen)
    Hij komt goed uit, verdiend natuurlijk niet veel maar kan van die ongeveer 450 euro zelfs sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gaf vanaf ongeveer 15 jaar kleedgeld. En dat is me heel goed bevallen. Dochter was er meteen van 'genezen' om merkkleding te willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn kids zijn nog jong, 7 en 9 jaar. Ze krijgen elke week zakgeld, de helft daarvan gaat in de spaarpot en de andere helft mag in de "uitgeefpot". Zo sparen ze én hebben ze geld om uit te geven. Ze sparen het uitgeefgeld nu op voor onze vakantie. Kleedgeld doe ik uiteraard nog niet aan. Ik zelf heb het altijd wel gehad, dat was toendertijd 100 gulden per maand en alles moest er van betaald worden, incl. make up... Dan leer je idd wel dat het merk niets meer uitmaakt, maar dat je veel voor weinig moet kopen om de winter door te komen. Ik ga mijn kids wel kleedgeld geven, denk ook zo ongeveer een 50 euro per maand + zakgeld voor verjaardagen en andere dingen die buiten hun kleding valt.

    Kostgeld heb ik nooit hoeven te betalen. Ik bekijk de situatie dan hoe het staat met mijn kids. Mochten ze hele dikke uitgevers zijn en geen spaarders, dan vraag ik ze om kostgeld zodat ik dat voor hun kan gaan sparen. Maar ik ben er nu al goed mee bezig dat ze ergens voor moeten sparen. Mn zoon vraagt al hoeveel weken het duurt voor hij een bepaald bedrag bijelkaar gespaard heeft..En dan zie je hem denken: oke, zooo lang...? Ja, zo heb ik het ook geleerd en ik moet nu ook sparen als ik iets wil kopen.

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn kinderen krijgen wat zakgeld op een rekening bij hun vader, maar daar maken ze niet vaak gebruik van. Vader beheert de pasjes. Bij mij krijgen ze zakgeld vanaf het moment dat ze naar de middelbare school gaan. Dat is in augustus. Beltegoed betaal ik, maar verder denk ik aan 5 euro per week.
    Ik heb in mijn brugklas gevraagd of ze al kleedgeld krijgen. Niemand. En dat willen ze ook niet! Liefdochter krijgt 70 euro per maand van haar vader, zakgeld plus kleedgeld. Daarnaast werkt ze en verdient ze ca. 70 euro per maand. Ze koopt kleding, snoep, schoenen, tassen, terreinkaartje naar haar moeder, cadeautjes en verzorgingsprodukten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Onze oudste is 19 hij heeft zorgtoeslag studiefinaciering basis en een bijbaantje ,hij moet daar zijn kleding van kopen zijn zorgverzekering betalen en telefoon en fietsreparaties.Het lesgeld en boeken voor school betalen wij. Onze dochter krijgt kleedgeld 50 euro p.m en 20 euro voor ovchipkaart , zij heeft ook een bijbaantje en stagevergoeding.
    Als zij 18 is gelden ook dezelfde regels als bij haar broer.
    De jongste is 12 hij krijgt 8 euro p.m zakgeld dat is niet veel maar daarnaast komt nog veel bij elke week 1 euro clubgeld en hij heeft geen verplichtingen van die 8 euro dus alles spaart hij eigenlijk nog .
    Ik geloof niet in veel zakgeld geven heb ik nooit gedaan toen zij 13 waren gingen zij krantjes lopen en dat was eigenlijk hun zakgeld verder spaar ik voor ze zodat ze straks een mooi potje hebben en school betalen wij volledig.

    BeantwoordenVerwijderen