woensdag 5 juni 2013

Creatieve activiteit voorbereiden en oefenen.

Elke donderdagmiddag begeleid ik een creatieve activiteit in het verzorgingshuis. Ook bedenk ik zelf wat we gaan doen. Natuurlijk pols ik zoveel mogelijk de bewoners wat zij zouden willen maken of doen. Maar het valt niet altijd mee om iets te verzinnen.

Onlangs kreeg ik van een collega van een andere locatie een idee aangedragen: vilten. Heel simpel, je neemt een piepschuim ei doe er gekleurde wol omheen, prikt het vast, lekker soppen in een warm sopje en klaar!
Ik heb nog nooit gevilt. Ik heb het vanmorgen dus eerst maar geprobeerd. (Met een hartje in plaats van een ei. Het is nu geen pasen.) Het resultaat is teleurstellend. Finaal mislukt.Ik doe vast iets niet goed, maar wat? Het vastprikken lukte al niet. Ik heb het dan ook niet met een speciale viltpen gedaan, maar met een gewone fijne naald. Zo'n viltpen kost alleen al weer 7,- en dat voor eenmalig gebruik? Voor een groepje van 5 - 6 bewoners.

Heb ik een verkeerd sopje gebruikt? Was het water niet warm genoeg? Flink op de wol boenen lukte niet omdat het dus niet goed vast zat. Ik heb dus de wol erom gedaan, zoveel moegelijk droog geknepen en gefohnd. Maar het is hem niet geworden. Nu ligt de resterende wol werkloos op tafel.
Vanmiddag moet ik de stad in voor een alternatieve activiteit. Morgen ochtend kan ik ook niet verder op zoek, dan moet ik de bakactiviteit van een collega overnemen. Dan ga ik Teuni's rabarbertaart plaatkoek bakken.
Wat moet ik nou weer voor creatiefs verzinnen. Help!

5 opmerkingen:

 1. Ik gebruikte Merino wol om te vilten en Marseillezeep. Verder echt warm water gebruiken, tezamen met veel wrijven en zeep moet het lukken.
  Ik gebruikte overigens geen piepschuimen vorm o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Om een zeepje heen gaat top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind de kleuren wel prachtig! Ik heb zoiets ooit eens gedaan bij de spelotheek en dat moest inderdaad met een zeepje. En dat was wel gewoon met koud water.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat je teveel wol hebt gebruikt, het moet uit elkaar worden getrokken, echt flinterdun. En daarna met een viltnaald de wol inprikken in de piepschuimbal. Vervolgens maak je met warm water en ruim zeep (ik gebruikte gewone zeep van de wibra) een sopje, zachtjes van de ene hand in de andere en voorzichtig kneden, waardoor de wol gaat vervilten. De bewoners vonden het een leuk klusje, heerlijk met je handen in het warme water en het ruikt ook nog lekker. Ik hoop echt dat het je gaat lukken, het is zo'n leuke activiteit. Op deze site zijn viltnaalden en houder te koop;
  http://www.meervilt.nl/winkel/gereedschap-naaldvilten/viltnaalden/

  BeantwoordenVerwijderen