25 juni 2013

Ecologische voetafdruk, en toch geen zonnepanelen.

Zojuist mijn ecologische voetafdruk gemaakt. Via deze link; www.wnf.nl/voetafdruktest
Je komt dan op de site van het werteldnatuurfonds waar je enkele vragen moet beantwoorden. Na die vragen krijg je een uitslag over hoeveel jij van de aarde verbruikt.
Ik heb 'm ook gedaan. Zoals ik leef heb ik 2,5 aardbollen nodig. Mijn voetafdruk is 4,4 hectare groot. Daarna krijg je tips om je voetafdruk kleiner te maken. Dat zijn wel hele algemene tips. Eerlijk gezegd had ik daar niet veel aan.
* Vervang zuivel door bijvoorbeeld sojamelk. Ik geloof daar niet zo in. Ook voor soja heb je landbouwgrond nodig en dat is op een wel heel andere locatie dan hier het weitje om de hoek. Op het moment worden oerwouden gekapt voor de teelt van soja. Klopt toch niet?
* Koop kleding 2e hands. Ja, soms doe ik dat al. Maar ik koop zo weinig kleding, dat ikhet zelf tot op de draad verslijt, dus dan  denk ik dat dit best nieuw mag zijn.
* Kook eens vegetarisch. Ja dat zou ik best kunnen doen, maar met een grotendeels mannenhuishouding wordt dat een zware dobber. Die willen VLEES. En nepvlees, zoals zij dat noemen proeven ze echt wel. Is uitgeprobeerd.
* Drink kraanwater in plaats van uit fles of pak. Ja duh! We doen niet anders! Je gáát toch geen fles water kopen! Véél te duur.
* Neem de fiets eens naar je werk. Mijn werk is op 3 minuten fietsafstand en als ik de auto zou pakken ben ik zeker 6 minuten onderweg want dan kan ik niet binnendoor. Ik pak dus al de fiets.
* Isoleer je huis. Ons huis is geisoleerd en ons verbruik is laag.
* Plaats zonnepanelen op je dak.

En daar zit 'n sinds gisteren nou net de "pijn". Ik heb op een site gekeken die laat zien of je dak geschikt is. Groen is geschikt. Geel is minder geschikt en rood is ongeschikt.
Ik ben al sinds we een koophuis hebben aan het orienteren en sparen voor zonnepanelen. Ik heb er ook al wel vaker over geschreven. Zullen we het nu doen, want nu is de BTW laag en is er subsidie. Maar eigenlijk moeten we eerst nog wat verder sparen. En zo zat ik regelmatig te dimdammen. Ik, want manlief had zoiets van "wacht nog maar even af."
De site waar ik gisteren op keek is; www.zonatlas.nl Heel provincie Gelderland staat erop en enkele andere steden. Ik heb het geprobeerd. Eerst mijn stad ingevoerd, vervolgens mijn straatnaam met opnieuw de stad erbij. En wat denk je?
Ons dak is hardstikke rood! Ik woon in een rij van ongeveer 20 huizen. De eerste 6 huizen uit die rij zijn rood. Het onze ook. De andere huizen zijn geel. Natuurlijk bij vraag en antwoord gekeken waarom het onze nou rood is. Het is een algemeen antwoord op de site, maar dit zeggen ze erover;

• Rood dak: gebouwen waarop -volgens de geautomatische berekening op basis van de beschikbare data- minder dan 11m² (goed voor 1,25 kWp) geïnstalleerd kan worden of waar de zoninstraling heel laag is, worden gezien als minder geschikt (minder dan 700.0 kWh/m²). Zonnepanelen op deze daken kunnen een relatief lange financiële terugverdientijd hebben. Het kan ook zijn dat er niet voldoende (nauwkeurige) data beschikbaar is voor het dak waardoor we geen betrouwbare bepaling van de geschiktheid hebben kunnen maken. Houd er rekening mee dat de berekening gemaakt is op basis van algemene veronderstellingen. Maatwerkadvies van een installateur kan uitkomst bieden: in sommige gevallen kan het toch nuttig zijn om op door de zonatlas als minder geschikt gelabelde dakvlakken, zonnepanelen te installeren.  

Maatwerk van een instalateur kan uitkomst bieden. Maar is die betrouwbaar of wil die gewoon een pakket panelen kwijt? Ik wacht dus toch maar met het plaatsen van zonnepanelen. Toch wel jammer. Er wordt ook wel iets verkocht in een vorm van aandelen windenergie. Ik heb me daar niet echt in verdiept. Het lijkt mij een beetje teveel op gebakken lucht verkopen.
Overweeg jij zonnepanelen? Windenergie?

11 opmerkingen:

  1. Ik kwam uit op 1.6 aardbol. ik heb wel zonnepanelen en eet plantaardig, maar heb de eerste vraag niet naar waarheid kunnen invullen, omdat de cursor nog vast zat. Ik woon in een 3 ps. huishouden, twee kinderen zijn het huis uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou wel zonne of windenergie willen overwegen ,maar woon in een huurhuis ,waar ik niet voor langere tijd wil blijven wonen dus is zon investering voor mij niet handig zeker niet omdat ik ook nog eens weinig inkomen heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb net de test gedaan en mijn voetafdruk is 2.1 aardbollen ,maar de tips die ze geven zijn of niet haalbaar of doe ik al, er word bijvoorbeeld gezegd je huis beter isoleren en zonnepanelen plaatsten,maar ik heb een huurwoning en alhoewel ik wel pogingen doe om beter te isoleren d.m.v. kleine maatregelen, ga ik natuurlijk niet dure aanpassingen doen en al helemaal geen zonnepanelen plaatsen , de woningbouw vereniging zou zich rot lachen , ik betalen voor verbeteringen en gewoon mijn huur betalen en zij er de vruchten van plukken als ik ga verhuizen ,want dan word mijn huurwoning een koopwoning en zou met eventuele verbeteringen veel meer waard zijn dan in de huidige staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor het linkje, volgens de site is ons dat zeer geschikt voor zonnepanelen. Ik wil ze ook graag, maar manlief krijg ik niet zo ver.
    Ik heb vorig jaar maar een aantal winddelen gekocht van een windmolen, zodat we toch een beetje eigen energie opwekken. Maar energie opwekken via je dak is natuurlijk vele malen mooier!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik verlang al heel lang naar zonnepanelen, maar durf de stap niet te zetten vanwege de hoge kosten. Ik heb de test gedaan en ons dak is zeer geschikt!

    Nu wil ik het nog meer!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het bedrijf waar mijn man werkt verkoopt zelfs zonnepanelen (is een prduct wat verkocht wordt door een andere BV) en toch hebben wij (nog) geen zonnepanelen. Argument om (nog) geen zonnepanelen te kopen is
    -de kosten (subsidie?)
    -terug verdientijd
    -je moet voldoende dak-/plaatsingsoppervlak hebben voor de panelen anders heb je niet voldoende stroom
    -nog uitzoeken of de meter geschikt is voor teruglevering
    -kan er bij de huidige leveracier terug geleverd worden en tegen welk tarief
    -hoe loopt het af met de btw op terug levering?
    -de ontwikkeling van betere panelen gaat zo snel, wat je nu koopt is morgen 'ouderwets'
    -wat als de panelen 'oud/versleten' zijn hoe voer je ze af? (chemisch afval over ? jaar?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ff vergeten, uitstel is geen afstel. Eerst rustig orienteren en dan pas belissen zonnepanelen ja of nee.

      Verwijderen
  7. Jammer dat je huis er niet zo geschikt voor is!! Winddelen kopen schijnt trouwens echt te werken hoor, en is geen gebakken lucht volgens Gerrit Altena die hierover geïnterviewd werd: http://www.refdag.nl/achtergrond/consument/duurzaam_leven_in_een_rijtjeshuis_1_738540

    BeantwoordenVerwijderen
  8. (Sinds ik zijn goede ervaringen daarover hoorde, ben ik ook over winddelen aan het nadenken)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Soja wordt ook gebruik als veevoer, waar jou melk weer van wordt geproduceerd. Melk gemaakt van Soja slaat die stap over en is daardoor duurzamer als geproduceerd door een dier.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gewoon blijven proberen met die mannen. Ook hier zijn mannen in de meerderheid en vinden vlees het summum. Tegenwoordig maak ik heerlijke vegetarische gerechten van 24kitchen.nl en het lijkt wel alsof ze helemaal om zijn. Ik hoor ze er niet meer over. Steeds vaker eten we hier dus vegetarisch. Ik geef toe, dat het lang heeft geduurd, want ik wilde al jaren vegetarisch eten.

    BeantwoordenVerwijderen