dinsdag 30 juli 2013

Delen wat je hebt

Delen wat je hebt. Afgelopen zondag werd dat even aangehaald in de preek tijdens de dienst. Het waren maar een paar woorden. Een paar woorden, die ik al al best probeer om toe te passen.  Maar dat is in Nederland, met onze cultuur helemaal niet zo eenvoudig! Het is een bijbelse opdracht om te delen wat je hebt, maar door de toegenomen welvaart en onze geschiedenis zijn we verleerd om dit ook echt te doen. Want we weten gewoonweg niet wat een ander nodig heeft. Ik had het er vanmorgen met een vriendin over en gaf als voorbeeld; Ik zit krap in mijn lakens, heb jij er nog over? We zijn al jaren vriendinnen, maar het is niet gebruikelijk om zoiets recht op de man af te vragen. Terwijl het best had gekund, met een samengevoegd huishouden hadden we dingen dubbel.

Al een jaar of 20 geleden had ik een prikbord op het toilet. Daarop zat vaak een briefje met ik heb over en ik ben op zoek naar....Dat werkte ook niet echt heel erg goed, want toen kwam er bijna niemand op ons toilet.

Nu hebben we social media. Kunnen we zo de wijde wereld in met de spullen die we over hebben of zoeken. Toen was daar Marktplaats. Ik heb ook veel via marktplaats gekocht en verkocht. Verkocht heb ik minder dan er gekocht.
Verkopen via marktplaats is niet délen wat je hebt. Delen wat je hebt wil ik best. Natuurlijk is het t mooiste als je van iemand hoort dat die dit of dat gebruiken kan of nodig heeft en ik kan dat bieden.

Tussen kunnen gebruiken en echt nodig hebben zit trouwens ook nog een heel belangrijk verschil. Net zoals er een belangrijk verschil zit in uitdelen van wat je over (overtollig) hebt of delen zodat je allebei een deel hebt.

Onze gemeente (kerk) heeft ook een eigen faceboeksite. Ik heb daar naar aanleiding van die ene zin uit de preek gekeken of ik  er een stukje zou kunnen plaatsen met de spullen die ik over heb en iemand best bij mij mag komen ophalen. Maar de faceboeksite bevatte eigenlijk alleen maar stukjes vanuit, laten we zeggen, de leiding van de gemeente. Ik voelde me niet vrij om daar tussen te komen met mijn stukje dus heb ik dat maar niet gedaan. Het is niet een facebooksite waarin gemeenteleden met elkáár reageren. Misschien moet dat niet via de faceboeksite, maar gewoon op het prikbord in de gang? Ik weet het niet. Binnenkort toch maar eens erover beginnen met wat mensen. Delen wat je hebt kan tenslotte ook alleen maar als je het van elkaar wéét.

Ik heb het nu vooral over spullen gehad, maar afgelopen zondag bleek ook dat we elkaars diensten en hulp nodig hebben, maar ook daar het gebeurt dat we het niet van elkaar weten.

Ik ga pleiten voor een prikbord in de gang van het gemeentegebouw!

6 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee zo'n prikbord in de kerk. Vaak staat er taboe om dingen te vragen, terwijl als je laat weten dat je op zoek bent naar dingen er vaak mensen zijn die dingen dan aanbieden.

  Ik heb het boekje van Randy Alcorn 'verborgen rijkdom'. Het gaat over wat God zegt over het geven aan en delen met anderen. Ik vind het erg inspirerend en positief. Na het lezen heb je gewoon zin om te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hannie,

  Bij ons in de gemeente staat een bord met daarop verschillende kaartjes. Heb je iets over of wil je bv. een dienst aanbieden dan schrijf je dat op een kaartje met groene rand,dwz aangeboden. Heb je iets nodig, daar kun je ook op aangeven als je bv.oppas zoekt, of iets voor in de huishouding zoekt dan schrijf je dat op een kaartje met een rode rand, dwz gevraagd.
  Dit is ook lekker anoniem want als je een kaartje meeneemt naar huis dan bel je thuis met de naam van het kaartje en zodoende weet niet iedereen er van af, wat met face-book wel gebeurt. Misschien is zoiets een idee voor je ?? groetjes van Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee zo'n briefje op het toilet, ga ik ook eens over nadenken. Verder zit ik veel op de regionale weggeefhoek op facebook. Ik heb zowel al veel kunnen geven als kunnen ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi
  Bij ons in de streek hebben we een gratis af te halen groep op faceboek werkt heel leuk .
  Iemand die iets kwijt wilt zet het erop en iemand die iets zoekt ook .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij onze kerk is een facebookgroep, ik heb die niet gemaakt maar iemand die daar handiger mee is. Als je "lid" bent kun je er ook een stukje plaatsen.
  Grappig, vanmorgen iemand van de groep een plezier gedaan met badmintonrackets.

  BeantwoordenVerwijderen