vrijdag 12 juli 2013

Onderweg, 537 km in Nederland.

Gisteren weer een dagje met manlief mee geweest met de vrachtwagen. Vandaag zou het een bijzondere rit zijn, omdat we dichtbij het gebied komen waar ik geboren ben.
Ik ben geboren in Rozenburg.  In de rook van het Botlekgebied. Nu woon ik al sinds mijn 7e op de Veluwe en omgeving. Ook op de Veluwe heb ik in verschillende plaatsen gewoond en zelfs een tijdje in Zwolle. Het aantal verhuizingen is niet meer te tellen. Nu heb ik (Wij) onze stek aan de rand van de Veluwe.
Ik hoef niet meer terug naar mijn geboorteplaats. Waarom niet? hierom;En hierom;

En het gekke is als je je omdraait en een klein stukje verderop rijdt, dan rij je zo weer tussen de aardappel en groentevelden. Heerlijke gezonde Hollandse groente op je bord. Berookt vanuit de Botlek. Maar ja, in zo'n overbevolkt land ontkom je er ook niet aan. Maar groente van de volle grond bekijk ik door dit ritje wel weer even als groente uit de kas. Even maar, want meestal let je niet echt op waar het vandaan komt. Soms wel een beetje, als je in de winkel leest dat je sperciebonen uit Kenia komen... vraag ik me wel eens af of dat nou nodig is.

Ik heb nu eens foto's op mijn blog gezet van een industriegebied. Maar onderweg heb ik ook veel moois gezien. Veel kievitten, wel 7 ooievaars, een grutto, 3x een fazant. Eentje dribbelde zo mooi voor de auto langs, wel grappig om te zien. Maar ja, voor de camera aan is en de foto gemaakt, is dat beest al weer weg. De ooievaars zaten buiten het blikveld van de camera. Te ver weg. Als ik zo veel grote vogels weer ziet waarvan ik weet dat de meesten beschermd zijn, dan vraag ik me af of het ondertussen zo goed gaat met de natuur dat er weer groei is?  Dat zou heel mooi zijn.
De Vogelbescherming heeft wel meer informatie over hoe het met de ooievaar is. Ik rijd ook zelden 537 km op een dag, waardoor ik niet zo vaak zoveel tegelijk zie. En nu zit ik ook nog eens in een luxe postitie; hoog in een vrachtwagen zodat ik goed over de vangrail heen kan kijken. En ik hoef niet zelf te rijden.

Onderweg heb je de weg niet voor jou alleen. Er rijden ook andere mensen op. En ik ben er warm voorstander van om in iedere rijlesserie verplicht een (meerij-)les met de vrachtwagen mee te gaan.
Dan ervaar je hoe andere automobilisen met vrachtwagens om gaan. Vooral het invoegen op de snelweg schijnt voor veel mensen een probleem te zijn.
Vooral als de personenauto net naast de vrachtwagen uitkomt. Dan zie je zoveel autos twijfelen en afwachten. Wat moeten ze doen? Gas geven en ervoor langs gaan of afremmen/ inhouden om erachter te gaan? Door dat twijfelen blijven ze dan vaak net te lang naast de vrachtwagen, totdat de invoegstrook op is. Ik heb mijn man gisteren een paar keer horen zeggen; "geef gas, dan kun je zat voorlangs." Personenautos hebben vaak capaciteit of vermogen genoeg om gas te geven en er voor langs te gaan. Natuurlijk moet je dan wel zoveel ruimte hebben dat de vrachtwagen niet hoeft in te houden of te remmen. Want vrachtwagens kunnen niet zo goed remmen. Nou ja, de auto wel, maar de lading maakt een auto soms traag. En wat er in een vrachtwagen zit kan een ander niet zien.

Filerijden is ook zoiets. Hebben we gisteren ook moeten doen. Juist omdat ik nu ook hoog in de vrachtwagen zat kon ik veel meer zien. tjonge wat hebbenmensen weinig geduld onderweg! Even iets file en gelijk worden alle regels en voorschriften overboord gegooid.
 Gauw even op de invoegstrook om 10 auto's verderop weer in te voegen, en nog voorrang te verwachten ook.
Nu ik toch even vrachtwagenervaringen opschrijf; Er zijn auto's die heel dicht achter een vrachtwagen gaan rijden. Je bent dan niet te zien! echt niet! En als zo'n vrachtwagen dan onverwachts remt, dan schuif je er wel onder.
Wij rijden in een grote Mercedes Actros. Ik vind dat een grote auto. Maar onderweg zagen we de overtreffende trap van groot en lang vervoer.


Vraag me niet wat het is. Bijzonder lang transport, dat wel!

2 opmerkingen:

  1. Wat gezellig om zo met je man mee te rijden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, Dank je voor de tip over de melk bij het brood (broodbakmachine). Groetjes, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen