vrijdag 5 juli 2013

Zangles, koor voor beginners?

Op mijn werk ben ik het weer een paar keer tegengekomen. Ik kan niet zingen! als activiteitenbegeleidster wil ik eigenlijk een beetje all-round zijn. Dus ook kunnen zingen. En eigenlijk niet alleen tijdens werk, ook tijdens kerk.

Tijdens kerk staan er zeker de laatste tijd enkele zangeressen op het podium die samen erg hoog zingen. Zelfs ik als vrouw kom daar vaak niet eens bij. Ik maak dan vaak het grapje met mijn buren tijdens de dienst dat ik het trapje vergeten ben om erbij te kunnen komen. Ik heb wel eens na de dienst rondgekeken of ik de zangleider/ster te spreken kon krijgen om het eens aan te geven, maar dat is nog niet gelukt. Ik kan er niet bij, maar ik niet alleen. Soms valt zelfs de zaal stil. Als man zijnde val je denk ik al heel snel uit. Hoor je alleen nog de hoge vrouwenstemmen. Jammer. Maar goed; Ik kan hier nu wel roepen dat zij te hoog zingen, maar blijft dat ik het zelf niet kan.

Ik kan niet zingen. Dat wordt vaak tegen mij gezegd. Of zie ik mensen in de lach schieten.
Onzeker als ik ben over mijn zangkunst, zou ik er toch best iets meer van willen leren. Want is het echt zo dat ik er niks van kan? Of ligt het soms ook aan de groep waarmee ik zing? De toonhoogte verschilt nogal per keer en per groep, ook al is het lied hetzelfde. Hoe weet ik dan wat t juiste is?
Dinsdagmorgen ging ik op mijn werk met bewoners meezingen met een accordeon. Zette ik hierdoor vrij hoog in, kon het op n gegeven moment niet meer halen en moest zakken. Bewoners, op hoge leeftijd, zingen zowiezo een stuk lager. Het is alweer een tijd geleden, maar ik heb eenkeer een woensdagmiddag zangmiddag moeten begeleiden zonder muziek. Het werd een flop. Ik was heel blij met een familielid en n vrijwilligster die wat vaster van stem waren!
Daar baal ik van! Ook al maak ik er grapjes over.

Een collega van mij zit op een koor en nodigde mij uit om eens te komen proefzingen bij haar op het koor. Maar je gaat toch niet op een koor omdat je niet kunt zingen? Daar gaan toch alleen mensen heen die het al kunnen en leuk vinden?
Straks in augustus, september zie je overal weer advertenties staan voor activiteiten en verenigingen voor het winterseizoen. Zou er eentje tussen staan voor mensen die willen léren zingen in een koor? Een soort koor voor beginners? Dan wil ik wel meedoen! Wie biedt?

Meisje, Bedrijf, Karaoke, Mic, Microfoon, Muziek
plaatje van www.

8 opmerkingen:

 1. kijk eens bij de plaatselijke muziekschool daar zitten juist dit soort koren. Allemaal beginners en vaak gaan ze dan na een paar jaar alleen verder.

  Of zoek een zangcoach, dan heb je prive les.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan ook niet bij de hoge noten. Ik kan me voorstellen dat het bij een laagdrempelig koor niet zo'n bezwaar is als je niet heel goed kunt zingen. Zo lang je maar niet te hard zingt, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is mooi? Toonvast lijkt me veel belangrijker bij een koor.( Over vals zingen maar helemaal niet te praten.) Iedereen kan zingen! Alleen de een iets mooier dan de andere. En is het dan toch ECHT vals(?) dan is een koor niet voor je weggelegd. Dan zing je maar onder de douche ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hannie. geen opmerking over je zangtalent maar graag wil ik wat met je delen. Dit eerste halfjaar heb ik exact bijgehouden wat ik heb uitgeven aan kleding. Ben benieuwd wat jij en andere lezers ervan vinden. Voor mijn man €186.41 dit inclusief schoenen van €76,50 voor mezelf €402,74 (ook inclusief schoenen) voor mijn puberzoon €481.61 zonder schoenen, hij is op het moment erg kieskeurig en voor mijn tweede zoon werd er €230,81 uitgeven inclusief schoenen. Op zich vind ik het niet heel raar maar bij elkaar praat je toch over €1301.57 en dat is €217,- in de maand. Nu lijkt het of mijn puberzoon er heel erg uitspringt , hij komt op €80,- in de maand ik denk dat veel pubers dit in de maand wel krijgen. Zou het leuk vinden als je een reactie geeft. groet Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Marion, 1301,57 gedeeld door twaalf maanden is toch 'maar' 108 euro in maand?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. €1301.57 is van een half jaar.Marion

   Verwijderen
 6. Hallo Marion,
  Mijn man en ik geven op dit moment erg weinig uit aan kleren, dus daarmee kun je niet echt vergelijken. Zo grofweg voor mijn man en mij samen afgelopen 6 maanden zo'n 250,-. Ik heb het even voor je opgezocht via een tooltje op mijn banksite. Het kan wel zijn dat een shirtje meegenomen in de discounter niet als kleding is aangemerkt. Veel zal dat niet zijn. Niet te vergelijken dus.

  Beide 16 jarige kinderen krijgen elk 50,- kleedgeld. Dit is alleen voor kleding, schoenen en kapper. De een is kieskeurig en merkvast. Van de ander weet ik t niet zo heel precies. Zakgeld komt op een andere rekening. Ik ben ervan overtuigd dat eigen beheer ze veel prijs en kwaliteit bewuster maakt. eigen beheer kregen ze bij mij vanaf 1e jaar middelbare school.

  Heb je al eens op de site van het nibud gekeken? Voor een 16 jarige geven zij een richtbedrag van 50 tot 80 Euro per maand. Zelf vind ik ze vrij hoog zitten.
  Ik heb er niks kunnen vinden over kleding voor volwassenen. Aan de andere kant groeien wij volwassenen meestal niet meer uit onze kleren. Je kledingbudget is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen, kosten en gezinsgrootte. En welke kleding je voor je werk nodig hebt.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad?
  Succes met keuzes maken.
  Groeten, Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is" als je vanuit je hart zingt is het toch altijd mooi?
  Maar ik begrijp je handicap in deze wel, het lukt mij ook niet om goed in te zetten tijdens een zangactiviteit, hulp van een cd (duo-karst) doet wonderen en zingt lekker mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen