dinsdag 9 juli 2013

Zomerkoken

Huh? Waar is mijn tekst gebleven? Had ik een heel stuk getypt is het weg! Opnieuw dan maar.

Vandaag was ik aanhuis gebonden doordat we een spannend telefoontje verwachtten. Een goede reden om leuke dingen te gaan doen. Ik bedenk ook nu pas dat ik ook van plan was ramen te gaan lappen. Helemaal vergeten. Morgen dan maar.

Gisteren heb ik het ijsmachinetje onder achter uit de trapkast gevist. Met de doos stootte ik ergens tegenaan en dat stootte weer ergens anders tegenaan, dus werd het een grote grabbelbak achterin de trapkast. Dat moest ik van mezelf eerst echt opgeruimd hebben voor ik aan iets leukers mocht beginnen, ijs maken uitproberen. Veel kon ik gisteren niet doen, want het koelelement moest eerst minimaal 18 uur in de vriezer. Vandaag kon ik gaan ijsmaken! Eerst de gebruiksaanwijzing even doorgeflodderd en het recept.
Ik kan je niet het originele recept geven, want daar heb ik me niet aan gehouden.

Bramen karnemelk ijs.
Ik had nog 300 gram bevroren bramen (ooit geplukt) in de vriezer. Die moesten nodig op; de volgende lichting komt er al bijna aan. Het was te weinig om jam van te maken. Die bramen heb ik opgezet met een bodempje water en even gekookt tot ze moes waren. Ik wil ook niet teveel pitten in het ijs, dus daarna heb ik ze door de zeef gehaald. In dit sapje heb ik 5 eetlepels suiker opgelost. Dit een tijdje in de koelkast gezet tot t goed afgekoeld was. Het originele recept had t over karnemelk toevoegen. Dat had ik nog maar een half glas. De rest heb ik aangevuld met bosvruchtenyoghurt. Het machientje kon gaan roeren. Ik heb m 30 minuten laten draaien. Daarna terug in de vriezer. Het is nu bijna 6 uur en nog niet is alle ijs bevroren. We hebben al wel even geproefd, want dochter moest eerder werken. Konden we mooi even voorproeven. ;-)
Ik hoop dat het genoeg gaat zijn. Het lijkt zo'n klein beetje ijs. Ik heb wel reserve ijs in de vriezer en anders ander toetje. Omdat het machinetje zo klein lijkt had ik t nog niet eerder gebruikt. Vanavond gaan we uitproberen of het genoeg is.


Hier staat het ijs nog in de vriezer.
Wortel - appelsalade met rozijnen.
Schrap winterwortelen en rasp ze. Geraspte wortel lijkt altijd wel ineens meer, dus vergis je niet in de hoeveelheden. Was een handvol rozijnen en doe die erdoor. Maak een sausje van slasaus, een theelepeltje mosterd en n schepje suiker. Doe dit door de salade. Voeg als laatste wat geraspte appel toe. De appel heb ik altijd net iets grover dan de wortelen en iets minder appel. Deze salade vinden wij het lekkerst als deze wat langer van tevoren is gemaakt, dan wordt ze wat zachter.


De broodbakmachine is ook weer eens aangeweest. Hiervan heb ik geen foto's gemaakt. Ik denk dat je je dat wel kunt voorstellen hoe dat eruit ziet. Ik heb deze keer eens een kant en klare mix voor brood gebruikt. Gewoon eens om te proberen.

Ik ben ook aan het proberen met een ander lettertype. Maar deze pagina heeft er vandaag niet zoveel zin in. Zelfs het balkje bij de letters heeft kuren. Ik ga dus maar niet verder prutsen. Ben veel te bang dat ik weer alles kwijt ben. Dus is het lettertype vandaag wat groot, klein of vreemd? Morgen misschien beter.

6 opmerkingen:

 1. Dat is een creatieve dag geworden! Die wortelsalade ziet er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe was je ijs? Goed gelukt,jammer dat je een dag moet wachten erop..

  dag dag,
  Josie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk een ijsmachine lijkt me ook wel wat maar ik wil graag eerst iemand spreken of het wel wat is ,lijkt me zalig met al dat zomerfruit.
  Was het lekker moet je nog wel even laten weten hoor !!
  Groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het bramenijs was een succes! Het machientje leek erg klein, maar er is voldoende ijs uit te halen. Zeker als je de porties niet overdreven groot maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie kleur zeg, dat ijs! Maar hier in Zeeland zijn nog geen bramen voorlopig. Wel veel kersen te koop, overal langs de weg. En appels, komkommers, noten, eieren, uien, aardappels, aardbeien, jam...!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een tip om je ijs: eerst het mengsel in de vriezer heel goed laten afkoelen, en dan pas in de ijsmachine. Geleerd op mijn kookles.
  Succes

  BeantwoordenVerwijderen