zondag 18 augustus 2013

Afscheid van de kipjes.

Deze week heb ik afscheid genomen van de kippen. We hadden 2 kippen. Deze heb ik 3 jaar geleden gekregen voor mijn verjaardag. Toen waren ze net een half jaar oud. afkomstig van een legbedrijf. Het waren bruine Lohman kippen. Zo heet dat ras geloof ik. De kippen waren redelijk tam, konden goed met elkaar overweg. Ze deden alles samen, behalve de wormen delen.

De laatste tijd begonnen ze te veel herrie te maken. We bleven voer, fruit, brood en groenten in het hok gooien om ze maar zoet te houden. De kippen zagen er nog goed uit, waren zelfs weer redelijk aan de leg en toch hebben we ze door hun herrie weggedaan. En nou is het stil....

Het is echt niks aan zo stil. Als ik achterom thuis kwam kwamen de dames altijd even kijken wie er aan kwam. Als ik zelf langs het hok liep keek ik altijd even waar ze in het hok waren. Helemaal onwennig voelde het na het snijden van de sla: geen kippen meer om de stronk aan te voeren.

Het was best lastig om te beslissen wat te doen. In mijn omgeving hoorde ik steevast dat zij de kippen wegdeden na een jaartje. Toen ik eenmaal besloten had ze ook weg te doen hoorde ik juist weer tegengas en konden de kippen best nog veel ouder worden. We hebben wel besloten dat we geen kippen meer nemen tot het voorjaar. Het hok verplaatsen we tijdelijk, zodat de grond in de winter weer even tot rust kan komen en door kan spoelen. Moet het hok nog behandeld worden? Manlief wil het hok ook weer opknappen zodat het er weer goed uitziet.

Waardoor zijn ze zo veel herrie gaan maken? Voer kregen ze genoeg. Af en toe scharrelden ze ook wel in de tuin. Zijn ze herrie gaan maken vanwege hun leeftijd? Moet ik me maar gewoon gaan aanwennen de kippen na 1 of 2 jaar weg te doen? Of zijn er rassen die minder luidruchtig zijn? Zijn ze dan ook lief? Voor elkaar en voor mensen? Nee, ik hoef niet per se een schootkip, maar ook geen mormels die ik amper kan voeren zonder gepikt te worden.

Zijn er lezers die net iets meer verstand hebben vankippen dan ikzelf? Wat raden jullie me aan?

1 opmerking:

  1. Legkippen maken veel meer geluid dan bv sabelpootje's of andere kriel kipjes.
    Wij hebben legkippen gehad en nu sabelpootje's, deze leggen wel minder eieren natuurlijk maar zijn in onze woning veel meer geschikt.
    ( tussenwoning ) en ze hebben een hok van 5 bij 1 mtr met zijn 4én en een groot nachthok.

    Deb.

    BeantwoordenVerwijderen