donderdag 8 augustus 2013

Bramentijd begint!

Vanmorgen heb ik de eerste bramen geplukt. tijdens het uitlaten van de hond had ik al vaak naar de struiken gekeken of het al lonend zou zijn om te gaan plukken.Gisteren zag ik er iemand plukken. vandaag ben ik gegaan. Met de fietstassen vol bakjes ben ik er naartoe gefietst. De fiets bij je is dan toch wel handig, kan je mooi de volle bakjes in kwijt. Uit ervaring van vorig jaar weet ik dat het nu wel nodig is om een lange broek aan te trekken. Doordat ik een lange broek aan had kon ik net een voetje verder naar voren om toch bij die bovenste achterste bramen te kunnen. Het blijft wel opletten waar ik mijn voeten neerzet; Er worden ook honden uitgelaten langs de bramenstruiken.

Heb jij nog nooit bramen geplukt? Moet je dat echt eens gaan doen! Ik kan je wel vertellen hoeveel bramen ik geplukt heb, hoe ik ze verwerk, maar ik kan je niet vertellen hoe ontspannend dat is. Lekker inhet zonnetje, op je gemak, in alle rust bramen plukken. Echt een ontspanning.
Als je langs bramenstruiken komt en je wilt het eens proberen, dan heb je misschien iets aan deze
Pluktips;
- Neem bakjes mee, geen zakjes. Bakjes werken makkelijker en je kunt ze soms gebruiken om een tak even weg te houden of omlaag te duwen met je bakje. Zakjes vouwen altijd om op het moment dat je er een handvol bramen in wilt doen.
- Neem een snoeischaartje mee. Niet om de takken af te knippen, dan worden de andere bramen eraan niet meer rijp. Een snoeischaar is wel fijn omdat bramen, net als brandnetels, gek zijn op zure grond. Brandnetels kun je dan gerust wegknippen. Mocht je nou toch jeukbultjes oplopen van de brandnetles, kijk dan of er weegbree in de buurt is. Kneus daarvan een blad op de plek. De irritatie zal snel afnemen.
- Doe een lange broek aan. die houden de prikkels een beetje tegen.
- Kijk nog eens achterom naar waar je net geplukt hebt. Er zullen nog een paar beste zwarte bramen zich verstopt hebben onder het blad.
- Heb je nog nooit eerder in t wild geplukt ( ja zo heet dat, ook al sta je in een woonwijk.) dan kan je je flink opgelaten voelen omdat je je bekeken voelt. Mijn ervaring hier is dat dat flink meevalt. Vaak maken mensen wel een praatje als ze langs lopen.
- Ik pluk zelf trouwens alleen de bramen boven heuphoogte. Omdat ze hier honden uitlaten wil ik niet het idee hebben dat er een hondje (beste reu) overheen geplast kan hebben. alleen al t idee.......:-(
Gewicht gemeten zonder het gewicht van de kom.

Weer thuis zoek ik de bramen even na op slechte. die gaan eruit. Net als takjes, blaadjes, rode bramen, spinnetjes wormpjes en ander gespuis. Ik spoel ze af in de vergiet. Daarna zet ik ze een paar uurtjes in water met een schep zout, om eventuele wormpjes eruit te halen.
Vandaag had ik geen tijd meer om ze direct daarna te verwerken dus heb ik ze per pond in de vriezer gedaan. Mocht er dan toch nog iets inzitten dan vriest het alsnog dood. Ik heb mijn bramenjam liever vegetarisch.

Zodra ik weer meer tijd heb ga ik er jam van maken en ander lekkers. Hebben jullie nog ideeën?

8 opmerkingen:

 1. Ik maak er altijd een toetje van."Bramengruwel".
  Maak sap, doe er wat rozijnen en gort door, even koken en koud laten worden.
  Lekker op zomerse dagen.

  Bramensap: Opzetten met water. Bramen moeten net onder water staan. Ongeveer 10 minuten laten koken. Door een zeef laten uitlekken. Niet roeren! Als het afgekoeld is pas suiker toevoegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker een flinke hand hele bramen door cakebeslag of (gezeefd) als als sausje voor ijs, pudding en vla.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er goed uit! Mijn man is ook altijd dol op bramen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er zeker goed uit! Ik zag hier tijdens het hardlopen ook al struiken, maar ik zag nog niet heel veel rijpe bramen op het eerste oog. Ik ga binnenkort ook eens met een bakje langs :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja hier heb ik ook de eersten geplukt lekker dichtbij in mijn eigen tuin ik wil dit jaar eens proberen bramen met rabarber als dat met aardbeien zo lekker is kan dat vast ook wel met bramen.
  Vanmiddag ga ik nog blauwe bessen plukken hier op de pollenkamp. die zijn lekker groot.
  Groet Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh heerlijk zeg, bramen... Roept echt jeugdherinneringen op. Mijn moeder wist de plekjes wel te vinden en ik snoepte... oh nee plukte vrolijk mee ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kwam gisteren ook langs een aantal bramenstruiken en zag daar iemand plukken. Zo leuk. Ga van de week ook op pad. Zag trouwens hoe duur bramen in de winkel zijn. Da's snel verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://laprofesseur.blogspot.nl/2011/08/bramenjam.html
  In 2011 plukten we half augustus al bramen!
  Wij nemen altijd een stok mee met aan het eind een haakje of spijker. Dan kun je de takken die verder weg hangen gemakkelijk naar je toe trekken.

  BeantwoordenVerwijderen