dinsdag 24 september 2013

Acupunctuur? Onze arts?

Het is al heel wat jaren geleden dat ik me heb verdiept in acupunctuur. Er bestond toen nog niet eens internet. Als je nu even op internet struint zie je al zoveel voorbij komen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toen al heb ik de balans opgemaakt dat voor mij als Christen, acupunctuur niks is. Ik weet nu niet meer goed op welke gronden ik dat toen heb gedaan. Wel weet ik nog dat ik dat toen goed heb uitgeplozen. Toen was het nog wel makkelijk kiezen omdat het niet zo dichtbij kwam. Het was nog ver weg.
Ook nu heb ik het niet nodig. Dus medisch gezien is er niks aan de hand.

Als ik behandeling nodig heb zal ik ook nu niet voor acupunctuur kiezen. Zeker niet voor zoiets als stoppen met roken. (Ik rook niet.) Maar nu beoefent mijn huisarts ook acupunctuur. Ook in zijn praktijk. Hoe zal ik daar tegenover staan? Hoe sta ik daarin, en als Christen? Ik weet het niet.

Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten als huisarts. Hij heeft hiervoor de juiste studies gedaan, ervaring en is ook n prettige persoonlijkheid. Is manueel therapeut, voedingsdeskundige en doet nu ook een studie homeopathie voor artsen.

Kan ik me beperken tot; ik doe zelf geen acupunctuur of homeopathie?
Zoek ik een andere huisarts omdat hij actief bezig is met iets wat ik niet wil? Kan ik daarom een andere huisarts willen? Is het goed om over te stappen of stel ik me aan?

Zijn er lezers die Christen zijn, hierin een standpunt hebben en die met me willen delen?
Graag hoor ik van jullie.
Groet, Hannie


24 opmerkingen:

 1. Acupunctuur is een bewezen remedie! Dat je niet voor een bepaalde remedie kiest kan ik me voorstellen maar dat je dat ophangt aan je geloof...........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hannie, ik snap je dilemma, maar kan je geen advies geven. Onze huisartsen zijn zelf christen, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom bespreek je je vragen niet met je huisarts zelf. Dat lijkt me de eerste stap. Overigens zie ik netbals Tecla geen relatie tussen acupunctuur en religie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had een tandarts die aan acupunctuur deed. Hij stak een keer tijdens een vervelende behandeling een naald in mijn bovenlip zonder mij toestemming gevraagd te hebben. Het werkte in die zin dat ik even afgeleid was van de pijn en het ongemak in mijn mond. W.s dacht hij: de ene naald of de andere, dat is om het even. Dat lijkt mij eigenlijk wel een antwoord op je vraag. Waarom heb je trouwens geen bezwaar tegen homeopathie en wel tegen acupunctuur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, ik zie nu pas in je stuk staan: 'ik doe zelf geen acupunctuur of homeopathie;

   Ik maak hieruit op dat je ook homeopathie afwijst. En dat je met deze geciteerde zin bedoelt dat je niet wilt dat de huisarts het op jou toepast.

   Verwijderen
  2. Nog een aanvulling: bij het genootschap van fysiotherapeuten is het zo geregeld dat de fysiotherapeut het nadrukkelijk aan de patiënt moet mededelen en zijn toestemming er voor moet vragen als hij niet evidence-based of buiten de fysiotherapie vallende behandelmethoden gebruikt. Misschien is zoiets in de huisartsengeneeskunde ook geregeld. Zoek eens op het Ned. huisartsengenootschap of de Landelijke Vereniging van Huisartsen. Of misschien is er nog een andere.

   Verwijderen
 5. ik deel je zorgen niet, je doet alsof acupunctuur iets duivels is???
  acupunctuur kan fantastisch werken, de meeste ziektes komen voort uit disbalans, acupunctuur herstelt deze balans.

  maar als jij denkt dat jij jouw God trouw blijft door bij ziekte de gangbare chemische troep te slikken dan wens ik je veel succes en oogkleppen.

  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik begrijp je dilemma, maar heb natuurlijk geen pasklare oplossing. Als je bij deze huisarts blijft moet je in elk geval met hem praten hierover. Het hangt er ook van af hoe goed je hem vindt als huisarts. Is hij 13 in een dozijn, of heeft hij gewoon hele goede persoonlijke aandacht voor je en oog voor de mens i.p.v. de kwaal.
  Strikt genomen zou je hier afspraken over moeten kunnen maken. Maar als hij naast de acupunctuur nog meer dingen doet wordt het wel een kwestie van de hele omgeving waarin hij zich begeeft.
  Ben benieuwd welke keus je maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hmm, je huisarts heeft dus een gedegen opleiding en heeft daarnaast allerlei onzin-therapieen in z'n hart gesloten. Ofwel omdat hij er in gelooft en dan is hij een idioot (helaas), ofwel omdat hij graag nog wat extra eurootjes verdient en het prima vindt dat hij om die te verdienen mensen bedot (erg zeg).

  Ik zou toch maar m'n conclusie trekken over deze huisarts. Het is ofwel een sukkel, ofwel een bedrieger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kwakzalverij komt net zo goed in het reguliere als in het complementaire circuit voor en vergeet de macht van Big Pharma niet.
   Als je huisarts verder prima bevalt kun je toch met hem afspreken dat je geen acupunctuur wilt.

   Verwijderen
  2. Valt onder die onzin therapie zeker ook jullie god.... de kerk heeft inderdaad met zijn makke lammetjes goed hun zakken gevuld mehhhh

   Verwijderen
 8. Wat een dilemma.
  Ikzelf heb de keuze gemaakt om niet bij een praktijk onder behandeling te staan waar behandelaars werken met allerlei geneeskunsten uit de oosterse hoek, met de bijbehorende filosofieën. Sportcentrum met yoga aan het eind van de groepsles, fysiotherapeut die met klankschaal en meditatie werkt, acupunctuur, hypnose, homeopathie, de hele reutemeteut mijden betekent dat ik veertig kilometer moet reizen om fysiotherapie te volgen.. Maar dat liever dan me inlaten alternatieve geneeswijzen.
  Ik ben christen en ik weet dat ze werken, er kleeft iets geestelijke aan. En dat is niet de geest van Jezus.
  Ik kan je alleen maar adviseren, ga in gesprek met de Heer zelf, vraag Hem je te leiden inde beslissing die je gaat maken. Ik wens je Zijn nabijheid toe.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, wat goed van jou dat je weet dat de geest van Jezus niet samen gaat met acupunctuur, homeopathie etc. etc.
   Dacht jij dat in de tijd dat Jezus op aarde was, de meeste mensen naar hun huisarts en apotheek gingen? Pijnstillers en antibiotica voorgeschreven kregen?

   Verwijderen
  2. Mensen kwamen naar Jezus, en Hij genas hen! En omdat God niet veranderd is, geloof ik dat Hij nog steeds geneest.

   Vroeger was niet alles beter, maar ook niet alles is nu beter. Vroeger kreeg ik regelmatig medicijnen en was altijd moe en ziek van de bijwerkingen. Tegenwoordig slik ik geen medicijnen meer ( strijdpunt met internist) en ik voel me beter dan ooit, ik heb zelden klachten en ze gaan veel sneller weg dan ooit tevoren. Ik ben gezonder dan ik in dertien jaarbeurs geweest..ik heb leren bidden in het vertrouwen dat mijn Schepper ook geneest!
   Petra

   Verwijderen
  3. vertrouw niet op de geneesheren...u bent sneller bij uw jezus dan u kan bidden

   Verwijderen
 9. Moeilijk, het ligt er ook aan hoe hij tegenover Oosterse geneeswijzes aankijkt, omhelst hij de gedachtes daarachter? En dan bedoel ik dat de mens zichzelf moet verlossen en zich naar een hoger plan/trap/hemel toe moet werken door bepaalde oefeningen/meditaties te doen. Daarom heb ik ook zo'n moeite met yoga. Waarom heet alles yoga als het om gewone ontspanningsoefeningen gaat? Als je de Oosterse religies niet wilt omarmen noem het dan anders.
  (Als Christen ben je al verlost en wat de Here Jezus ons leert, is God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Dat doen betekent dat de nadruk op de liefde moet liggen)
  Nu acupunctuur, het is een Chinese wetenschap en ik weet niet wat de religieuze achtergrond is, maar ik geloof wel dat er veel meer in ons lichaam gebeurt dan wij weten, we hebben immers een grote God!! Dat jouw arts ook voedingsdeskundige is vind ik heel positief, veel huisartsen hebben daar weinig kaas van gegeten. Voedingsleer en de kennis te hebben van alle stofwisselingsprocessen, die plaats vinden in het lichaam, kan maken dat je arts ook bij de acupunctuur terecht is gekomen. Vraag hem er anders eens naar wat voor hem de reden van acupunctuur is.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goh wat bijzonder dat je daar zo'n moeite mee hebt. Ik had altijd het idee dat je als christen je naaste lief moet hebben en dat je geen oordeel mag hebben over wat een ander zijn of haar geloofd is of wat een ander bezig houd.
  Ik kan me nog wel voorstellen dat je je niet in wil laten met acupunctuur als dat tegen je gevoel in gaat of dat dat niet past in je geloofsovertuiging. Maar dat je dan weg zou gaan bij een fijne huisarts die buiten de reguliere artsen praktijk ook een acupunctuur praktijk heeft dat snap ik niet helemaal, mijn advies is praat met je huisarts en maak goede afspraken met heb, ook denk ik dat hij het ene wel los kan zien van het andere en dat hij jou zal benaderen vanuit zijn reguliere artsen praktijk. Ik ben dan ook benieuwd hoe je er mee omgaat dat huisartsen massaal voor inentingen zijn terwijl dat door christenen toch ook niet gedaan word, hoe plaats je dat dan?
  Ik ben yoga docente en ik geloof wel in acupunctuur en ga dan ook z'n 4 keer per jaar naar de acupuncturist gewoon om mezelf weer in goede balans te krijgen.
  Succes met het nemen van een beslissing waarbij je je goed voelt
  Groetjes B

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anoniem ben het grotendeels wel met je eens, gewoon vragen!
   Ik geloof wel dat er geneeswijzen aan ons gegeven zijn die niet zo standaard in de Westerse wereld zijn. Mijn man is zwaar ziek geweest (kanker) en heeft een leveroperatie achter de rug 13 dagen geleden. Is nu alweer 6 dagen thuis, geen complicaties, herstelt heel goed. Ook tijdens de chemokuren ging het wonderwel goed. Maar... als oud-voedingsleerlerares ben ik erg voor het toedienen van extra vitamines en mineralen en volgens ons heeft dat de weerstand van mijn man steeds op een hoog peil gehouden. Mijn man krijgt nu sinds ons huwelijk, nu 6 jaar geleden, extra supplementen ( orthomoleculaire geneeskunde heet dat, ook niet door iedereen omarmd) en we proberen steeds meer bio te eten. Op mijn weblog heb ik wel geschreven welke supplementen mijn man tijdens de chemokuren kreeg, ik neem zelf ook maar lagere dosering.
   Paulus leert ons: Onderzoekt alles en behoud het goede!.

   Verwijderen
  2. Heel veel sterkte voor jou en je man, ik denk ook zeker dat voeding heel belangrijk is. Wij eten biologisch en vegetarisch daar voelen we ons heel goed bij.
   Ik heb wel voedingsleer gehad op school (en daar heel veel van op gestoken) want voor dat ik yoga docent was ik eerst A verpleegkundige.
   Groetjes B

   Verwijderen
 11. Ik wil je alleen even laten weten dat ik het heel goed begrijp dat je als christen hier moeite mee hebt. Dit in tegenstelling tot enkele reacties hierboven.
  Ik kan je geen antwoord geven. Misschien kun je erover praten binnen je eigen gemeente, ook omdat daar waarschijnlijk meer mensen diezelfde huisarts hebben.
  Ik wens je veel wijsheid toe.
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja, ik heb inmiddels tandartsen, huisartsen, en tandarts- of doktersassistenten die moslim zijn. Een is joodse, En ongetwijfeld zitten er nog veel meer geloven en overtuigingen tussen.

  Ik weet natuurlijk niet waar je woont, maar op zekere dag zal dat overal in het land zo zijn. Als je echt alleen maar om wilt gaan met, en behandeld wil worden door mensen die net zo als jij zijn en net zoals jij denken, dan ga je het nog moeilijk krijgen, denk ik. Vraag je je in de supermarkt, in de tram of bij de apotheek ook af of degene die je helpt hetzelfde geloof heeft als jij en geen dingen doet die jij niet zou doen? Ik weet het, het contact met de huisarts is een ander contact dan met de trambestuurder, maar nadenken moet je toch echt zelf doen, en als de huisarts een professional is, zal hij je in je waarde laten en je geen zaken opdringen die je niet wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben zelf Ned. Hervormd en ik omarm alle prachtige culturen, mensen en hun geneeswijzen. Wie ben ik om een eeuwenoude traditie of geneeswijze af te keuren. Ik geloof in het goddelijke in een ieder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor mij betekent Christen zijn tolerantie. Ik zou dus gewoon bij die huisarts blijven, maar gewoon geen gebruik maken van zijn accupunctuur opties.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. God heeft iedereen gemaakt dus ook de mensen in het Oosten. Hun zijn in Zijn ogen evenveel waard. En over yoga en fysiotherapie: de oefeningen die ik van de fysio kreeg waren precies dezelfde als de oefeningen uit de yoga. Alleen bij yoga kreeg ik extra instructie voor mijn ademhaling. Ik begrijp ook niet helemaal wat Christenen tegen yoga hebben. Je werkt met het lichaam dat God je gegeven heeft, zonder het uitblinken en presteren wat je wel bij sport hebt.

  BeantwoordenVerwijderen