vrijdag 27 september 2013

Appelmoes gemaakt,,,,voor de vuilnisbak. Consuminderige oeps.

Gistermorgen kwam ik uit de binnenstad terug en zag ik weer dat boomgaardje. Er staan wat appelbomen en n enkele perenboom. Ik fiets er al jaren langs en weet ook al heel lang dat t er staat. maar nog nooit t iniatief genomen om er appels te rapen. Wie weet smaken ze niet? gisteren toch de stoute schoenen aangetrokken en ze geraapt. Tijdens het rapen stopte er een dame om mij even de les te lezen en me op t hart te drukken de appels vooral te délen. Ik mocht niet zomaar alles voor mezelf houden! Dat moest maar even gezegd worden. Ik heb haar kunnen zeggen dat dat wel goed kwam.

Ik denk dat ik bij  elkaar een krappe 2 kilo geraapt heb.
Anderen mogen morgen de volgende partij rapen. Thuis gelijk de boodschappen opgeruimd en de appels geschild en opgezet. Klein scheppie suiker erbij, heerlijk.
s'Avonds komt manlief thuis en ik vertel hem t verhaal. Ook waar ik de appels vandaan heb. Nou zegt hij, dan is het toch verstandiger de appelmoes weg te gooien, want we hebben geen zicht op dat veldje en wie weet hebben er wel honden overheen geplast. Mensen laten hun hond altijd en overal plassen, dus ook daar.

Toen zag de appelmoes er ineens een stuk minder aantrekkelijk uit. Dat zou best eens waar kunnen zijn wat hij zei. Want ja, je kan de appels wel wassen vooraf, en het wordt geschild, maar het idee....
Dus met enige pijn in het hart de appelmoes toch maar weggedaan in de groencontainer. Jammer hoor. Foutje!Appelmoes maken van gekochte appels blijf ik toch wat te prijzig vinden. Dus appels koop ik om zo op te eten, niet voor appelmoes. Hier in de stad vind je weinig kramen langs de weg met fruit of groenten.

12 opmerkingen:

 1. Ik zit je appelmoes avontuur met een grote glimlach te lezen. Afkomstig uit een plattelandsomgeving met veel fruit, zou ik rustig die appelmoes eten. Het fruit wat jij in de winkel koopt is ooit buiten gegroeid en daar valt ook wel eens iets uit de lucht van vogels wat op een appel of peer terecht komt. Daarom is het goed om fruit te wassen of schillen. En net als de bacterieen op vlees doodgaan van het bakken/braden gaan ze bij appelmoes maken dood bij het koken.
  Misschien moet je het gewoon nog eens proberen :) Succes!

  JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, ha, ik lach ook hoor :-). Ik zou daar toch echt totaal geen moeite mee hebben. Liever een beetje hondenpies (wat je er toch wel afwast/afschilt) dan gif wat op appels uit de winkel zit. Dat is veel viezer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dan de volgende keer maar 'pluk' appels meenemen. In de boom zitten geen honden;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja het is net een beetje als met het aardappelveld waar ik in het verleden wel eens langskwam er werden biologische aardappelen geteeld, dus er werden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt,maar het veldje lag wel pal naast een zeer drukke autoweg, naar mijn mening is de term biologisch dan toch ook niet erg correct

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach waar maak je je druk over, even wassen en je hebt het toch gekookt, kan geen kwaad hoor. Op de gemiddelde appel van de supermarkt zitten slechtere stoffen dan deze puur natuur appel die je van de boomgaard meegenomen hebt. Maar wat ik me wel afvraag is deze boomgaard niet van iemand en heb je niet per ongeluk de appels van iemand anders meegenomen. Wij hebben namelijk onze eigen boomgaard en ik zou het toch niet op prijs stellen als andere mensen mijn boomgaard zomaar leeg halen.
  Groetjes B

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn vader had vroeger een volkstuintje en op een dag toen hij op zijn tuintje kwam waren er mensen bezig met bonen plukken en ze hadden ook al een paar kroppen sla geplukt, toen mijn vader hen er op wees dat het zijn tuintje was, kreeg hij als antwoord dat het een volkstuintje was en dus voor iedereen bovendien had hij nog genoeg over dus waar zeur je over. er werd daarna na meerdere klachten van tuinbezitters een flink hek om het complex heen geplaatst , waardoor het een stuk moeilijker werd om als vreemde iets uit de tuinen te halen ,maar leuk was het niet dat het zo moest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, ik zou dat ook echt niet leuk vinden als mijn groente en fruit zomaar meegenomen werden door iemand anders.
   Groetjes B

   Verwijderen
 7. Ik moet wel lachen om je man, vroeger, 60 jaar , geleden werd ons al gezegd door de "grote"" mensen dat je niets van straat mag oprapen want er kan wel een hond over geplast hebben. Niets veranderd.
  Is dat een openbare boomgaard? Misschien kun je de eigenaar opsporen en vragen of je appels mag plukken en ze dan mag kopen voor een heel klein prijsje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt suf om die appelmoes weg te gooien. als je de appels geschild hebt is er niks mis mee. je moest eens weten wat ze in industrie met je groenten en vlees doen, daar is een beetje hondepies echt niks bij....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Getver. Ik kan me voorstellen dat je geen zin meer had in die appelmoes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als je in de buurt van Hoenderloo woont, dan kun je wat appels bij me op komen halen! Ik heb geen hond in de tuin lopen, wel nu nog 3 emmers met valappels staan, en bovendien enorm veel oogst! Heel erg leuk, ik heb in mijn kelder al flink wat kratten met appels staan, maar verkoop ook, in een klein kraampje aan de weg, 50 cent per zakje, waar ongeveer 8 appels in zitten. Bovendien geef ik ook hier en daar wel wat weg, er is nu zoveel, mijn broer, mijn zus, mijn ouders en overige familie en vrienden profiteren er gewoon van mee. James Grieve, zo heet de appel waar ik erg veel van heb. Een zoete appel, lekker om van alles mee te doen, vooral ook om zo op te eten! Je bent in elk geval welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alles wat ik zeggen wil, staat al in de vorige reacties. Gewoon opeten die appelmoes zou ik zeggen.. Ook wij hebben hier een openbaar park, waar appels en peren groeien. Daar loop ik af en toe rond om wat fruit te scoren. Liefst 2 fietstassen vol. Honden lopen er en eenden eten er van de appels en peren en vogels lozen er hun uitwerpselen op. Thuis worden ze geschild en van klokhuizen en eventuele rotte plekjes en pierensteken ontdaan, goed gewassen en gekookt tot zeldzaam lekkere appelmoes. Het wordt een mengelmoes van diverse soorten. Gisteren was ik jarig en de eters genoten van moeders/oma's appelmoes. Vandaag las ik je verhaal en voelde me geroepen aan manlief, echt wel een pietje precies wat eten betreft, te vragen wat hij er van vond. Hij vond dat je bij gekochte appels en peren meer kans had op bespuiten, dan bij de appels en peren uit "ons" park. Dus nogmaals: gewoon eten die appelmoes.
  Groetjes Mieke R

  BeantwoordenVerwijderen