23 september 2013

Prinsjesdag, onze balans.

Prinsjesdag is geweest. In de media zijn de eerste stormen over de regeringsplannen een beetje geluwd. Tijd om zelf een voorlopige balans op te maken. Met nadruk op voorlopig, want regeringsplannen zijn geen regeringswetten.

Er zijn veel meer plannen als die ik hier opnoem, maar ik kijk even alleen in mijn eigen straatje. Dat lijkt wat kort door de bocht, maar wat heeft het voor zin te schrijven of te schelden over regeringsmaatregelen waar ik zelf niks van merk?

- In het schooljaar 2015/2016 verdwijnen de gratis schoolboeken. Die zouden straks maximaal 300,- mogen kosten?  Ik heb dan nog schoolgaande kinderen.
Ehm kinderen? De één wordt 18 in september 2014, de ander in februari 2015. Wat het 18 worden voor gevolgen heeft weet ik nu nog niet. Ze zitten dan nog op het middelbaar onderwijs. (VM2 en VWO) Dat is misschien net weer anders als toen met dochter, zij werd in de zomer 18 en ging gelijk studeren en op zichzelf wonen. Er heeft vast wel iemand ervaring hoe het dan zit met de kostenplaatjes en vergoedingen. Wil je me die mailen?

- De grens voor maximum kindgebonden budget wordt verlaagd. Die inkomensgrens zou nu liggen op 26.147,- en wordt 19.767,- ?

- De kinderbijslag is bevroren en wordt verlaagd. Er is geen verhoging meer om de inflatie te corrigeren (=indexatie). Nu ontvang ik nog 274,- per kwartaal per kind. Per 1-7-2014 wordt dit verlaagd naar 246,- per kwartaal per kind. Per 1-7-2015 wordt t verlaagd naar 219,- per kwartaal per kind, maar dan zijn ze ondertussen 18 en krijg ik niks meer. Alleen de rekeningen, denk ik. Voor zoon krijg ik nog alimentatie, voor dochter ontvangen we nog steeds niets. Vanaf hun 18e horen de kinderen het zelf te krijgen. Stopt dat ook voor ons.

- Zorgkosten. De eigen bijdrage wordt per jaar 360,- . Dat is dus 10,- hoger voor een heel jaar. Wij maken deze kosten zelf niet, maar houden er toch rekening mee. Het kan zomaar zijn dat je die kosten ineens wel hebt.
De zorgtoeslag wordt verlaagd. Hoeveel dat weet ik nu nog niet. Kan ik ook nog nergens achterhalen. volgende verschillende media zou de zorgpremie wel met 2,- per maand omlaag kunnen gaan. Is weer 24,- per jaar minder te betalen.

 - De belastingschijven worden bevroren. De arbeidskorting wordt verhoogd. De hogere  arbeidskorting levert ons werkenden dus voordeel op. Ook de heffingskorting verandert. Ik geef je een link van de een site waar je het kunt berekenen wat het voor jou oplevert of kost. Ik ga er van uit dat de berekeningen kloppen. Op de site van RTLZ. Klik op de link en je komt gelijk bij de rekenmachine. Deze link werkt wel alleen als je werkt. (sorry) Er wordt ook arbeidskorting berekend en die heb je niet met bijvoorbeeld AOW. Mij als kleinverdiener levert het leuk wat op. Maar dat mag ook wel. Vorig jaar was ik als kleinverdiener flink de klos en heb ik veel ingeleverd door de vereenvoudiging van de loonheffingsregels. Nu komt dat toch nog goed?

- BTW op de bouw wordt weer teruggeschroefd naar 21% per 1 maart 2014. dit was tijdelijk 6%. Dit terugschroeven komt voor ons net te vroeg. We willen ooit onze badkamer laten renoveren. Manlief vertrouwt de scheuren in de badkamer niet helemaal. Misschien zijn die scheuren toch niet "waterdicht" en smeult er iets in het verborgene?

Het is goed te weten wat er gaat veranderen, zodat we erop kunnen anticiperen. Maar het is vaak een optelsom van factoren en dan raak je het totaalplaatje soms kwijt.
Dat zie je ook vaak in de reacties op stukjes in kranten en artikelen. Mensen reageren op het één, halen er dan van alles bij, maar vergeten dan dat er ook pluspunten zijn.

Heb jij jouw balans al gemaakt voor het komend jaar? Hoe kom jij er uit?

3 opmerkingen:

  1. Volgens mij kloppen er toch een aantal zaken bij die RTl link niet. ik ben ook kleinverdiener naast een hoofdkostwinner en mij wordt eventjes een flink belastingvoordeel voorgehouden. Dat klopt niet, want de overdraagbare heffingskorting voor niet werkende of weinig verdienende partners geboren na 1962 wordt afgebouwd. Dat de heffingskorting verhoogd wordt met zo'n 195 euro is mooi, maar daar is nog steeds de afbouwregeling (van in 2014 al veertig procent) op van toepassing. Dus juich niet te vroeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat we er op achteruit zullen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. W.b. de vraag over 18plus scholieren, zie http://www.duo.nl/particulieren/studiefinanciering/tegscholieren/tegemoetkoming_scholieren.asp

    Een tamelijk ruimhartige regeling, en ik weet ook niet of die wel tot 2014/2015 zo zal blijven voorbestaan.

    BeantwoordenVerwijderen