dinsdag 10 december 2013

Zout in je boter

Manlief heeft een hoge bloeddruk. Dat is al een tijdje zo en we proberen om die omlaag te krijgen. Minder zout erbij tijdens het koken, minder zoute pinda's en chips. Ik weet dat er in de pakjes en zakjes voor macaroni en nasi en andere kant en klaar maaltijden ook enorm veel zout zit. Dus minderen we dat ook een beetje. Ondertussen is manlief overgestapt op kaas met minder zout. Dat laatste klinkt heel doortastend, maar is gekomen doordat er een aanbieding was. Ik heb toen een variant uitgekozen met minder zout. Ik heb de kleine lettertjes hierin niet eens gelezen. Gewoon eens meegenomen, dan kon hij het proberen.

Gisteren was ik in een andere supermarkt op zoek naar zoutloze margarine om te bakken. Ik weet dat het er is, dus wilde ik dat meenemen. Deze supermarkt had dat niet in zijn assortiment, maar daardoor ging ik de kleine lettertjes eens lezen. Er zitten hele grote verschillen in de hoeveelheid zout in je boter! (Wij noemen margarine altijd boter, ook al is dat officieel geen boter, dat is alleen roomboter.)
Ik gebruik veel producten van het roodwitte budgetmerk van de C1000. Bevalt ons goed; smaak is goed en de ervaringen ook. Dus waarom voor duurder gaan? Nu heb ik wel een reden.

In de roodwitte halvarine zit 0.5 gram zout per 100 gram. In de perfect halvarine van de Boni zit 0.3 gram zout per 100 gram. Met de margarine om te bakken zijn de verschillen nog groter; in de roodwitte margarine zit 1,5 gram zout per 100 gram en in de Perfect margarine zit 0.39 gram zout per 100 gram. Ik vind dat wel hele grote verschillen! Ik stap dus over. Ik ga wel eerst in mijn eigen winkel op zoek naar zoutarmere boter. De Boni zit bij mij een stuk verder weg.

Meestal ben ik er niet zo voor om merknamen of bedrijfsnamen te noemen, maar nu is het met feitelijke informatie, dat wat iedereen in de winkel kan lezen. Meestal komt het daar niet van. Vandaar dat ik dit maar eens opschreef, misschien moet jij ook de kleine lettertjes gaan lezen in de winkel. Gelukkig heb ik dat nooit hoeven doen voor kleine kinderen met allergie of zo. Ik hoor wel eens moeders en dan blijf je bezig met kleine lettertjes lezen

Nu vind je me misschien een pietlut omdat het hier over boter gaat en dat gebruik je niet zo heel veel, maar toch. Een mens heeft maar 6 gram zout nodig per dag. Daar zit je dus heel snel aan.

Minder zout in het eten zal zich hier nog wel verder ontwikkelen denk ik; alternatieven zoeken voor pakjes en zakjes, overstappen op ongezouten of minder zoute snacks, overtappen op natriumarme zout en zo verder. Oeff, die feestdagen komen nog....

6 opmerkingen:

 1. De meeste winst zit toch in zelf koken met basisprodukten waar geen zout in zit. Dat is deenige manier om het zout zelf in de hand te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij het koken gebruik ik alleen maar Herbamare (zeezout met kruiden) voor het vlees en de rest (groenten en aardappelen) zoutloos. Daar ben je vlug aan gewend en door de kruiden die in de Herbamare zitten, hoef je er verder niets meer aan te doen. Ik koop het bij E.tos of L.inders.
  Groetjes Liesbeth.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kook alles zonder pakjes en zakjes met basisprodukten (ook vanwege de E nummers) en voeg eigenlijk nooit zout toe en als we zout gebruiken is dat keltisch zeezout. En wat betreft de boter, wij eten ongezouten roomboter.
  Ook voor koken en bakken gebruik ik deze en kokosolie.
  Groetjes, Irene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, misschien toch stoppen met brood? Door daarmee te stoppen (hoe gevarieerd eet je als twee maal per dag brood eet) krijg je zeker minder zout binnen, zowel uit het brood als de margarine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen brood zal geen optie zijn, ik heb zelf ook een hoge bloeddruk en heb medicijnen maar gebruik tevens minder zout, daarom is 1 medicijn gehalveerd. Geen zout in de aardappelen en op groente wisselend, de ene groente kan zonder de andere miet maar wat ik vooral niet meer doe is zoute pinda's en dat soort dingen en geen vleeswaren. Nu eten we helemaal geen vleeswaren meer maar dat heeft ook andere redenen. Er is sesampasta zonder zout maar verder appelstroop, jams en ik eet 1x per dag kaas hetzij op brood hetzij als vleesvervanger. Sinds kort eet ik 's morgens havermoutsepap gekookt met sojamelk of rijstemelk. Die zijn zoet en hoef ik geen suiker toe te voegen. Heeft je man ook overgewicht? En is de boven- of onderdruk te hoog? Er zijn trouwens ook zoutloze halvarines maar geen zout beleg meer nemen, snijdt meer hout. En natuurlijk puur natuur zoutloze roomboter, dun smeren = dikke halvarine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kom toevallig op je blog terecht , maar heb je wel eens aan olijfolie gedacht,en volgens mij zit er in de alpro vloeibaar ook geen zout

  BeantwoordenVerwijderen