dinsdag 18 februari 2014

Nationale cholesteroltest.

Vanmorgen heb ik 'm gedaan, de nationale cholesteroltest. Ik "mocht" m doen omdat ik ouders heb met hart of vaatziekten, diabetes, en ik zelf ietsjes overgewicht heb.
Na het invullen van  enkele vragen als  leeftijd, geslacht, lengte en gewicht, ziektebeeld ouders of broers, zussen, mocht ik naar de apotheek.

Bij het maken van de afspraak had ik er nooit aan gedacht dat ik nuchter moest komen, dus ik had pas om 10.00 uur afgesproken. Nu is het schoolvakantie, dus staan we gemiddeld al wel later op. Dat scheelt. Na tienen pas eten, dat is niks voor mij. Dus moest ik nuchter op de fiets naar de andere kant van de stad. Dat lijkt verder als ik dat zo opschrijf...;-) Hélemaal naar de andere kant van de stad....Maar ja, met een lege maag...Ik had wel brood meegenomen. Voor mezelf ter geruststelling. Als ik dan toch te flauw of bibberig wordt, kan ik direct eten.

De cijfers; Ik ben een vrouw, 49 jaar, 164 lang, 74 kilo, pa, moe en zus hebben verhoogd cholesterol, pa en moe hebben ook diabetes. Ik weet eigenlijk niet hoe het met cholesterol en zo van mijn broers zit.
Een broer heeft diabetes, maar dat is type 1. Dat is anders als type 2. Type 1 werd vroeger jeugddiabetes genoemd omdat je dat vaak als kind al kreeg. Type 2 werd ouderdomsdiabetes genoemd. De oorzaken zijn verschillend.

Mijn totaal cholesterol is 4.42
Het HDL chol is 1.89 (= het betere cholesterol)
Het LDL chol is 2.07 (= het slechte cholesterol)
De triglyceride waarde is 1.0
De cholesterol ratio is 2.3. Dit is de verhouding totaal chol. en HDL chol. Dus als je het totaalchol. deelt door je HDL waarde krijg je de ratiowaarde. Bij mij dus 4.42 : 1.89 = 2.33.

* Ik zie dat Google de link hiernaast geplaatst heeft over de nationale cholesteroltest. Ik heb daar geen invloed op, maar ben er wel blij mee. Nu kun jij ook gemakkelijker een afspraak maken om ook die test te laten doen. Klik gewoon op de link. Dan gaat het vanzelf verder.
 
Nou vraag ik me dus alleen af of die vrouwen uit de reclame's  het nu hebben over de toaalwaarde van hun cholesterol of de ratiowaarde?
In dat geval zou mijn cholesterolwaarde dus maar 2.3 zijn? De apothekersassistente zei wel dat ik hele goede waardes had. Gewoon lekker zo doorleven dus.
Ach, en die paar kilo's te veel? Ze zitten op mijn kont, de meest gunstige plek voor het hart en bloedvaten. Beroerder is het als die kilo's op je buik zitten.

Maar ja, mijn gewrichten moeten die paar kilo's wel dagelijks torsen, dus wil ik er toch wat af.

Vanmorgen heb ik mijn cholesterol laten testen op het moment dat mijn ouders zo ongeveer bij de cardioloog zaten voor de uitslag. Mijn moeder heeft 2 weken geleden een hartcatheterisatie gehad om haar hartconditie te laten onderzoeken. Komen die benauwdheidsklachten van het hart vandaan? Zijn er weer vernauwingen? Als dat zo is, dan is dat een harde dobber. Ze heeft ondertussen meerdere stents en opnieuw dotteren zit er waarschijnlijk niet meer in. Wat gaat er dan gebeuren? Misschien zijn ze nu al wel thuis uit het ziekenhuis, maar het is hun middagdutjestijd, dus wil ik ze nu niet wakker bellen. Ik wacht nog tot een uur of 4, dan ga ik bellen.

2 opmerkingen:

 1. Cholesterol is heus niet zo slecht als beweerd wordt. Het lichaam maakt het zelf ook aan. Dus bij te weinig gaat het lijf aan de slag. Het beste kun je gaan letten op suiker en dan vooral op alle verstopte toegevoegde suikers en vooral de glucose-fructose toevoegingen vermijden en natuurlijk geen suiker in koffie en thee en geen frisdranken gebruiken. maar schiet niet in een kramp want stress is ook slecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De geadviseerde cholesterolwaardes zijn de afgelopen jaren steeds meer naar beneden afgesteld...dit om de chlesterol-pillenfabriek door te laten draaien en winst te laten maken.
  Als je echt meer wilt weten over cholesterol moet je eigenlijk ook de cholesterol-mythe van Melchior Meijer eens googelen en lezen.

  Ik hoop dat de uitslagen van je moeder naar wens zijn.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen