maandag 3 februari 2014

Voor niks gebreid

Een tijdje geleden waren er bij de Aldi sokken-breipakketten. Twee bolletjes in een effen kleur en twee bolletjes met een kleurverloop voor breien met effect. Daar zaten ook de eens zo felbegeerde korte breinaaldjes bij. De effen bolletjes heb ik aan mijn schoonmoeder meegegeven om er een paar sokken voor zoonlief te breien. Van de andere bolletjes heb ik een paar sokken voor mezelf gebreid. Wat is dat leuk breien als die kleurtjes in elkaar overlopen. Ik wilde steeds een stukje dóórbreien om te zien hoe de volgende kleur uitpakt. groen, geel, wit, donkergrijs, gemeleerd. Leuk!
Wat waren ze goed gelukt deze keer. Ik ben nog steeds niet zo'n ster in sokken breien dat ze altijd even goed slagen. Maar ieder paar lukt een beetje beter.
De zelfgebreide sokken heb ik vaak 's avonds een uurtje aan als goed middel tegen de opkomende koude voeten. Ik had ze nog niet gewassen.
Dat heb ik vorige week gedaan. . . .1x.

De sokken zijn gelijk 3 maten gekrompen en vervilt! Ik kan ze niet meer aan. De vorige keer dat ik breiwol bij de Aldi vandaan had ging het goed. Die kunnen nu gewoon met de bonte was mee. Deze blijkbaar niet. Ze waren bij de gewone bonte was terechtgekomen en nu dus vervilt. Het is toch ook haast geen doen om sokken steeds op een speciaal wolwasprogramma te zetten. Of apart in een emmertje sop. Dan lekken die dingen als een gek na het uitspoelen. Moet ik er weer een apart uitlekhoekje voor zoeken in de badkamer omdat het buiten niet altijd kan...

Ik heb flink aan de sokken lopen trekken om ze uit elkaar te trekken, de sokken toch nog even laten drogen, gepast, en  gefrustreerd weggegooid in de pedaalemmer. Wat was ik teleurgesteld. Er zit toch menig uurtje werk in en ze waren zo leuk geworden.
Nu liggen ze intussen in de grote grijze container. . . . .Is er niet een of ander wondermiddeltje om ze toch nog te ontvilten? 

De sokken die schoonmoeder geeft gebreid komen bijna deze kant op. Die straks toch maar apart wassen met de wolwas. En voortaan beter opletten op de materialen waar ik mee brei. Ook al staat er sokkenwol op. Het kan dus Echte WOL zijn die je met heel veel zorgvuldigheid moet wassen, als ware het een dure trui.


9 opmerkingen:

 1. Is het plezier wat je had, toen je breidde, nu ineens een niet gebeurd iets?
  Ik snap je teleurstelling nu, maar je plezier van toen is niet weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ....je had ze beter in de kleding-container kunnen doen. Kleine mensjes hebben kleine voetjes en als slofjes komen ze vast van pas!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tecla,
   Dat heb ik overwogen, de kledingbak staat hier bijna om de hoek. Maar ik verwachtte dat niemand zit te wachten op verviltte sokken. Er nooit aan gedacht dat ze wel fijn kunnen zijn als slofjes.

   Verwijderen
 3. Hier ook een grote liefhebber van Aldi sokken wol. We dragen ze allemaal ,4 personen . Ik was ze met o.a. de spijkerbroeken, de donkere tshirts etc. 40 graden !. Ze blijven prima .Aldi had laatst wol in luxe verpakking, meteen een stuk duurder , ik weet niet hoe die zich houdt. Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed kijken naar de samenstelling op de wikkel, meestal gaat het wel goed met 75% wol en de rest nylon ( polyamide) maar altijd eerst even voorzichtig doen en weinig wasmiddel gebruiken. En.... helemaal niet in de grijze container gooien, altijd verzamelen met andere kleding en lompen voor de kledingcontainer. Diegenen die dat ophalen zoeken het dan wel uit waar het naar toe kan.
  Zeg maar een leermoment

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je ze nog uit de pedaalemmer halen? Je kunt er slofjes van maken. .de zooltjes van de bovenkant knippe. De bovenkant ook in meerdere stukken knippen en ze weer aan elkaar haken. De haakranden dus groot genoeg maken. Ze rafelen niet, omdat de wol vervilt is. Vissers in IJsland breiden de truien vroeger ook altijd 3 maten te groot en wasten ze heet. De trui krimpt, masr wordt ook winddicht. Vervilte wol kun je makkelijk knippen en naaien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer van al je werk! De meeste sokkenwol is wel zo behandeld dat het een 40 graden machinewas overleeft, maar ik doe zelf voor alle zekerheid toch al mijn gebreide spulletjes op het wolwas programma. Ik vul dan gewoon aan met wat shirtjes e.d , zodat ik toch met een redelijk volle machine kan draaien. Die worden toch niet echt vuil, dus worden ze op zo'n lage temperatuur ook prima schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat balen zeg! Zeker omdat je tijd en energie in die sokken hebt gestoken!

  BeantwoordenVerwijderen