maandag 31 maart 2014

Beeld bijstellen. Vermogen?

Even een beeld bijstellen.
Ik krijg wat onverwachte reacties op mijn vorige blog over de belastingaangifte.
 Ik noemde een bedrag van 1000,- in mijn blog van iemand waarvan ik de aangifte invulde. Dat is hun hele saldo, spaargeld en alles. Dus zeker geen vermogen. Wij hebben iets meer spaargeld, maar hebben daar ook maar vier cijfers voor nodig. Zodra wij een vijfde cijfer nodig hebben om ons spaargeld op te schrijven gaat er wat van naar aflossing.( Voor de duidelijkheid; Een vijfde cijfer heb je nodig als je 10000,- euro hebt.) Dus hebben we geen vermogen. Vermogen heb je voor de belasting als echtpaar als jij, je man en minderjarige kinderen samen een bedrag hebben van € 42278,- hebben. Bij lange na niet!

 Misschien komt het beeld voort uit een ...wat is het positive tegenwoord voor vooroordeel?...verwachtingspatroon?
Wij zijn rond vijftigers met een koophuis, dus zullen die wel vermogen hebben opgebouwd? Gaan waarschijnlijk een paar keer per jaar een weekendje weg?
Het werkelijke beeld;
Wij zijn rond vijftigers, manlief is 52 en ik 49, dus dat klopt. We hebben een koophuis, maar dat is pas 3 jaar geleden gekocht. Op 4 februari 2011 kregen wij de sleutel. We hebben beiden een scheiding achter de rug, wat financieel een dure grap is. Man heeft een baan als vrachtwagenchauffeur. Niet bij een transportbedrijf, dus werkt hij een redelijk normale werkweek qua uren. Ik heb een parttime baan van ongeveer 25 %.
Twee kinderen wonen  nu nog bij ons. Dat zijn er meer geweest. Voor een kind ontvangen wij allimentatie, voor het andere kind niet. Een derde kind dat studeert verzorgen wij financieel nog voor een deel. Elk dubbeltje wordt hier echt nog wel eens omgedraaid voor het uitgegeven wordt.

En toch zijn wij rijk! Volgens de wet dus niet vermogend...maar wat zijn wij rijk! We worden elke dag opnieuw gezegend door een goede God. Dat merken we elke dag opnieuw. Daarnaast houden man en ik van elkaar en is er vrede en liefde in huis. Ook al zijn wij een samengesteld gezin met jong-volwassenen, waar het echt niet allemaal rozengeur is. We zijn allemaal gezond, hebben een goed stel hersens. We wonen in een mooie groene wijk.
De appelboom loopt weer uit in mijn tuintje en de vogels komen hier ook graag. Manlief en ik hebben een baan waarin we onze voldoening kunnen vinden. De wijk waarin we wonen is niet alleen mooi groen en bosrijk, maar we voelen er ons ook veilig.  Gas, licht en water doet het altijd.
Och, ik kan wel een uurtje doorgaan met al onze zegeningen, rijkdommen, op te schrijven.
Doet me denken aan het kinderliedje; Tel je zegeningen een voor een, tel ze allen en vergeet er geen....

Ik ga maar eens genieten van enkele zegeningen en ga de hond uitlaten, hier in de wijk. Ik loop de steeg uit en sta in een stukje bos. Loop achter het korfbalveld langs, onder de snelweg langs en via een ander bospaadje terug. Lijkt het toch of ik een hele boswandeling gemaakt heb. Zo voelt het dan ook.

Jouw zegeningen al eens geteld?

Tot gauw,

3 opmerkingen:

 1. Ja Hannie, ik tel ze elke dag. "10.000 redenen tot dankbaarheid." Ken je dat lied??
  En dat zit em niet in een kapitaal op de bank, maar elke dag zoveel mooie kleine dingen, net wat jij op noemt. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer dat regelmatig te doen! Dank voor de herinnering!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, en jouw liedje zong ik vroeger heel vaak op de bijbelclub die ik aan huis had. De kinderen zochten het zelf ook graag uit!

  BeantwoordenVerwijderen