donderdag 6 maart 2014

Vriezer ontdooien

Toen ik het brood in de vriezer opgeboorgen had, is er een jas tussen de deur gekomen.

De vriezer staat naast de kapstok in de schuur. Er is geen andere plek voor. Ik kwam er pas de volgende dag achter. De hele vriezer en aller erin was wit uitgeslagen en dik bedekt met ijs.
Dat werd dus vriezer ontdooien. Een vervelende tijdrovende klus die toch maar even gedaan moest worden. Gelukkig heb ik het nog niet zo heel lang geleden gedaan. Dat scheelt want nu is het ijs nog niet zo hard geworden. Als ik de vriezer moet ontdooien omdat er na verloop van maanden/ jaren een ijslaag is ontstaand, dan is die meestal keihard. Nu valt dat dus wel mee.
Zoiets overkomt je natuurlijk vooral als je vriezer bomvol zit. (Is de vriezer ooit wel eens bijna leeg?)De ijsaangroei lijkt hier wel mee te vallen. Maar echt alles was wit uitgeslagen en met ijs bedekt. Dus toch maar aan t werk.

De vriezer ontdooien. Hoe heb ik het gedaan? Het handigst is natuurlijk om de vriezer te ontdooien als het buiten flink vriest. Dan zet je de inhoud gewoon even buiten; De natuur houdt dan je spulletjes wel goed. Maar er is nu geen vorst en ik had teveel om het in de andere  kleinere vriezer te doen. Dus heb ik alles dicht tegen elkaar gezet zodat het elkaar koud houdt en er een stelletje dekens overheen gelegd.

Daarna heb ik water aan de kook gebracht en die in magnetronschalen (die zijn goed hittebestendig) in de vriezer gezet. Een gevaarlijk klusje, want je gaat lopen met kokend water. Ik heb ook geleerd de schalen niet te vol te doen, want als je dan iets ergens tegenaan stoot, gutst het kokende water erover. Het is mij eens overkomen en ging het over mijn hand heen. Na lang koelen kon ik alsnog naar de EHBO post. Dus ik ben nu wel voorzichtiger geworden. Maar ik gebruik deze manier van vlug ontdooien nog wel, juist omdat het zo vlug gaat.


 Toen al het ijs eruit was gauw de vriezer met wat handdoeken afgedroogd. Daarna waren de lades aan de beurt. Lade voor lade alle boodschappen afvegen zodat al het ijs eraf was. Op de lades zelf moest ik nog wel ijs krabben. Een koud klusje, waarvoor ik toch maar even handschoenen aan deed.

De vriezer ontdooien, doe jij dat op een andere manier? Handiger? Wanneer heb jij t voor t laatst gedaan?9 opmerkingen:

 1. Ik zet de pannen heet water in de vriezer en doe dan de deur dicht... dat gaat super snel!! In de tussentijd maak ik de lades schoon, die in de badkamer staan. Bij ons staat de vriezer boven en ik zet alle spullen altijd in de (koele) badkamer en dek het met dekens af.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb eens stoomreiniger en die gebruik ik om de boel te ontdooien, vroeger toen ik die niet had zette ik lege schalen in de diepvries en vul die dan met de waterkoker zo hoefde ik niet met schalen met heet water te sjouwen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik haal hem leeg, zet hem uit en laat de deur open. Zooitje handdoeken ervoor en eronderin. En dan ga ik 24 uur later pas weer kijken. Even uitvegen, klaar.

  De lades idem: op zijn kop buiten zetten en 24 uur later afvegen.

  Zo is het een klusje van 5 minuten de eerste dag en 10 minuten de tweede dag, geen probleem!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier staat de vriezer in de garage. Ik doe het op dezelfde manier alleen wil ik niet met die schalen heet water lopen. De schalen in de vriezer zetten en water in de waterkoker koken, daarmee naar de vriezer lopen. Zo vind ik het iets veiliger want ik ben ook iemand waar het water anders over mijn handen klotst. Misschien een tip voor je? Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zet er een fohn op en dan haal ik de dikke stukken weg met een houten spatel.
  Lopen met kokend heet water heb ik 1x gedaan, vervolgens een weekje ziekenhuis wegens mijn brandwond op een wat lastige plek die ook nog eens ging ontsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen 'n paar jaar geleden onze vriezer stuk ging hebben we een 'No frost' type gekocht.
  Dus ik hoef hem niet meer te ontdooien. Ideaal..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik ook de methode van kokend heet water om het smelten wat te versnellen. Maar deze winter was zo 'warm' dat ik heb overgeslagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee nooit met heet water gaan lopen in zulke schalen, beter in een pan of waterkoker of fluitketel gebruiken.Lades zet ik onder de kraan, heet water is niet eens nodig warm water maakt al dat het ijs los gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een kist en ontdooi hem met de verffohn van mijn man. Niet te dicht bij de kanten komen. Werkt perfect.

  BeantwoordenVerwijderen