08 mei 2014

Inflatie en leenstelsel.

Twee financiele berichten op tv. De eerste is dat de inflatie gestegen is. Het leven is hierdoor duurder geworden, begrijp ik. Twee zinnen verderop hoor ik dat de inflatie o.a. gestegen is doordat de Pasen laat in het jaar viel en de paasvakanties hierdoor duurder zijn geworden. Hierdoor is de inflatie gestegen. Maar ik héb helemaal geen vakantie kosten gemaakt rond de Pasen.

Het inflatiecijfer is een gemene deler van alle kosten. Maar zeker als ik dit soort berichten hoor en beter luister naar de details hiervan, besef ik dat ik dus niks kan met deze berichten. Hoe vallen die inflatiecijfers uit voor mijn portemonee? Dat is dus steeds weer anders. Gestegen benzinekosten treft iedereen, zelfs als je geen auto hebt. Dan worden immers de transport en vrachtkosten van elk product hoger. Maar gestegen vakantiekosten rond Pasen? Daar heb ik niks mee van doen.

Inflatie zou hierdoor gestegen zijn van 0,8 % naar 1,2 %. Van die cijfertjes op tv, die wel de stemming in het land kunnen beïnvloeden, maar vaak helemaal geen directe invloed hoeven te hebben op jouw portemonee. Dat is ook zo met de koopkrachtcijfers die rond de jaarwisseling, zomer en prinsjesdag in alle media staan. Als je er een beetje interesse in hebt zoek je dan het gezinsplaatje er bij wat bij jou past (bejaard, alleen, gezin, alleenstaande ouder, noem maar op) en bekijkt dan wat je er volgens hen op voor of achteruit gaat. Maar vaak is het gezinsplaatje het enige wat met jouw plaatje overeenkomt. Want er zijn zo veel verschillen; regio, leeftijd, huur of koophuis, oudere of jongere kinderen, wel of geen werk, wel of geen auto, of misschien wel 2 auto's. Dan heb ik het nog niet eens over de verschillen in leefstijl.
Inflatiecijfers, blijkbaar alleen echt interessant voor de grote economie?

Het andere financiele bericht is dat er vandaag weer gesproken wordt over het invoeren van het leenstelsel. Een nieuw systeem voor de studiefinanciering. Als alles doorgaat wordt deze volgend schooljaar ingevoerd voor de studenten die aan hun Master beginnen. Ook mijn dochter dus. Als het doorgaat...
Maar wat gaat dit concreet voor haar betekenen? Hoeveel krijgt ze nu en hoeveel krijgt ze straks? Wij zijn geen rijke ouders, dus kan het 2 kanten op werken. Is het leenstelsel voor haar misschien weer gunstiger of toch ongunstig? De stemming in de media is dat het voor iedereen duurder, ofwel onbetaalbaar wordt voor veel studenten. Maar is dat ook echt zo?

Op de achtergrond  heb ik de tv aan en hoor dat het leenstelsel pas in 2015 in zou gaan. Dan hoort dochter er al klaar mee te zijn. Dus voor haar geen onzekerheid!
 Naar verwachting gaat zoon in september 2016 studeren. Lijkt nog heel ver weg. Hij wordt in februari 2015 18 jaar. Dan verandert er wel weer veel voor hem. En voor ons, dan hebben we 2 jongeren in huis die elk binnen een half jaar 18 zijn geworden. Dat heeft grote financiele gevolgen. Voor hen en ons. We zijn ons er al wel in aan het orienteren; Wat gaat er allemaal veranderen?

De een zit op zijn 18e op het MBO, de ander nog een tijd op het VWO. Dat geeft ook financiele verschillen. Welke dat precies zijn weet ik nog niet. Moet ik nog uitzoeken. Dat kan niet tot op de euro, want we weten het inkomen van haar moeder niet, dus heeft proefberekeningen maken geen enkele zin. We kunnen geen proefberekening maken hoeveel studiebijlage zij kan krijgen. Ze weet dus niet hoeveel ze straks zal krijgen. Dochter is de eerste die 18 wordt, in september. Zoon volgt een half jaar later, in februari. Voor hem zijn geen proefberekeningen te maken omdat hij dan nog op het VWO zit. En ook van zijn pa weet ik geen inkomen.
Dat de zorgkosten veranderen, kindertoeslag en kinderbijslag wegvallen, dat is al wel bekend.

Hoe zit dat met meerderjarige kinderen op het VWO? Heeft iemand er al wat ervaring mee? Laat t me (en andere meelezers) weten. Kunnen we er min of meer op inspelen. Ik zou t fijn vinden als jet laat weten.
 Groet, Hannie

5 opmerkingen:

  1. Dag, Onze oudste wordt 18 en hoopt te gaan studeren. Ziektekosten moeten dan worden betaald, hij vraagt studiefinanciering aan, moet ong. 2000 euro aan lesgelden gaan betalen.
    Onze dochter wordt volgend jaar in SEPTEMBER 18. zij is dus niet per 1 aug al 18, wat inhoud: dat jaar hoeft zij GEEN lesgelden te betalen. (je moet per 1 aug nml 18 jr zijn). Gr Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je dochter naar hbo of universiteit gaat maakt het niet uit wanneer zij 18 wordt maar moet ze gewoon collegegeld betalen voor dat collegejaar. Jullie krijgen dan t/m september kinderbijslag, en zij krijgt vanaf oktober studiefinanciering. Of bedoel je dat niet ?

      Verwijderen
  2. Hier een thuiswonende dochter die haar 2e jaar bachelor doet en een uitwonende dochter die 2e jaar HBO doet, nadat ze eerst dacht te blijven werken na het behalen van haar MBO. na een paar jaar werk koos ze toch voor een studie nog. Inkomen vader word ook opgevraagd, net als jullie inkomen en n.a.v word vastgesteld of hij wel bij zou kunnen dragen. Zo niet; zoals bij ons het geval is/was, krijgt de 18-jarige een hogere stufie. De zorgverzekering betalen ze hier zelf. Oudste dochter krijgt van ons weleens wat toegestopt, maar leeft verder in principe zelfstandig. Jongste is thuis en betaald wat kostgeld en verder alles voor zichzelf ook zelf, ook de studie. Al is het wel zo, dat we daarin ook weleens iets toestoppen, maar daar word niet vanuit gegaan. Over 1,5 jaar begint dochter aan haar master en die zal ze zelf op moeten hoesten als het leenstelsel doorgang vind. Wij hebben dit geld al apart liggen, want ik zou erg graag de kinderen zonder schuld uit huis zien gaan. De eerste lukte dat ook en doet het ook nu nog (met moeite) zonder lening. De tweede gun ik hetzelfde. In geval van studie is vader verplicht tot 21e allimentatie te betalen in geval van kinderallimentatie. Een dure periode, maar met hopelijk een mooi diploma als buffer voor nu en later!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor kinderen boven de 18 is er geen kinderbijslag maar een tegemoetkoming in de studiekosten. 90 euro per maand was het in mijn tijd.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij betaal je op het VWO alleen het schoolgeld, en dat is niet zoveel. Kinderbijslag vervalt als je kind 18 jaar is.

    BeantwoordenVerwijderen