donderdag 29 mei 2014

Studiefinanciering straks.

Het lijkt er toch van te komen; Dat zoonlief straks moet beginnen met geld lenen om te mogen studeren. De dochters lijken de dans te ontspringen omdat ze dan al bezig zijn of net klaar met hun studie. Alhoewel? Val je ineens onder het leenstelsel als je de studie een stapje hogerop voortzet, een niveau hoger gaat?

Nu kun je als kind van niet zulke rijke ouders ook nog een eerlijke start maken op de levensladder. Je kunt zonder schulden na je studie beginnen met werk, huis, je settelen.
Straks kan dat niet meer. Als kind van niet zulke rijke ouders moet je geld lenen om te kunnen studeren. Pa en ma kunnen wel wat bijspringen, maar niet alles betalen.

Ik stem al jaren op een confessionele partij. Dochter verdenkt me er wel eens van dat ik louter op die partij stem omdat deze past bij mijn geloven. Maar ook als je confessioneel stemt is er nog wel wat te kiezen. Ook als je het geloven even "loskoppelt" van de speer en werkpunten, zie ik waar ze aan willen werken. Dat zijn ook de dingen die ik belangrijk vindt. Hoe gaan ze met het milieu om? Energiebeleid? Studiefinanciering? Participatiemaatschappij?
Dan blijkt het ook wel weer dat het goed is om verkiezingsprogramma's te lezen en je er in te verdiepen. Na de verkiezingen kun je hun daden toetsen.

Nu merk ik dat ze hier voor bezig zijn; (klik op delink, dan opent er een kort filmpje.)
 ChristenUnie over leenstelstel.

De verkiezingen zijn geweest. Stemmen kan voorlopig niet. Ben je politiek betrokken? Of word je dat pas weer als er gestemd moet worden?
 Maar toets je partij eens waar je op gestemd hebt. Komt dat nog overeen met jouw belangen?  Hoe kun je nu nog jouw partij ondersteunen/ promoten?

5 opmerkingen:

 1. Ik ben het niet helemaal met je eens. Voor kinderen van ouders die niet veel verdienen blijft de aanvullende beurs bestaan als gift. Ook ben ik al vanaf hun geboorte gaan sparen (ik ben alleenstaand moeder) en met een aardige bijbaan hoef je echt niet te gaan lenen. Op kamers gaan is misschien niet aan de orde, maar met de gratis OV kaart is reizen ook mogelijk. In mijn tijd leenden mede studenten vooral om te gaan stappen en mooie reizen te maken, die tijd is gewoon echt over. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben niet direct tegen lenen. Als ik nu op een mooie dag door een studentenstad loop verbaast het mij dat zoveel studenten op terrasjes iets zitten te gebruiken. Ik denk dan: kan dat allemaal? hebben jullie zoveel geld? Misschien dat als er geleend moet worden er bewuster met geld wordt omgegaan. De OVkaart is heel belangrijk want ga maar eens op eigen kosten reizen. Ja en werkstudent zijn dat is toch mogelijk. Ik zit niet in die situatie, dus ik kan niet uit de praktijk spreken. Wij kijken nogal eens naar de Duitse TV en constateren dat daar veel studenten een studieschuld hebben die ze het liefst zo snel mogelijk aflossen. daarom doen veel studenten aan quizzen mee
  Ik weet niet of daar zoiets als een basisbeurs bestaat.Ook zou je, als je weet dat je gaat studeren, al kunnen gaan sparen tijdens de middelbare schooltijd. Ik heb ook een kleinzoon die behoorlijk verdient en ook zelf zijn studiereizen betaalt maar ook nog voldoende geld voor digitale spullen overhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vind het ook van de zotten en denk dat er veel studenten zijn die niet of eerder gaan stoppen met leren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik baal er ook van. Maar ik begreep dat Groen Links juist vindt dat lenen eerlijker is voor mensen met een lager inkomen! Want zij zeggen dat de bakker anders betaalt voor de studie van de zoon van de arts, en dat de zoon van de bakker zelf toch niet gaat studeren.

  Dit hoorde ik op het nieuws.

  Maar ik vind dit eigenlijk heel discriminerend klinken. Want waarom zou de zoon van de bakker niet ook kunnen studeren?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb gelezen dat inkomens met studerende kinderen ( tot 46,000 ) een aanvullende beurs krijgen tot 365 euro. Dat is meer dan nu de basisbeurs van plm. 279 euro.. dus ouders met goede inkomens dus boven de 46.000 zelf moeten dokken of de kinderen laten leren. Dus mensen heb je een goed inkomen: sparen gaan, dan hoeft er niet zoveel geleend te worden.

  BeantwoordenVerwijderen