maandag 26 mei 2014

VM-2 en studiekostenvergoeding.

Een dochter doet de opleiding VM-2 juniorkapper. Hierbij doe je het laatste jaar VMBO en het eerste jaar MBO niveau 2 ineen. Ze heeft haar examens VMBO net gedaan en wacht nog op de uitslag. Ondertussen is ze druk bezig met leren knippen, fohnen en weet ik wat er nog meer bij komt kijken. Meestal heb je vakantie na je examens. Deze dames dus niet. Gelijk weer in de schoolbanken. Kost hen wel wat moeite. Hetzelfde lokaal, dezelfde meiden en toch is t heel anders.
Aan het begin van schooljaar 2013-2014 hebben we voor dochter een studiekostenbijdrage ouders aangevraagd omdat ze nu ook op het MBO zit. Gekregen. Zo'n pakweg 650,- In 2 termijnen. Wel fijn, want alleen haar kapperskoffer kostte al 695,-.

Kregen we vorige week een brief van het DUO. Dochter zit niet op het MBO, dus terugbetalen. Ik naar de school gefietst om een bewijs dat ze MBO doet. Zou ik opgestuurd krijgen. Enkele dagen later krijg ik een mailtje van school. Dit leerjaar valt niet onder MBO maar onder VMBO. Ik moet dus inderdaad alles terug betalen. Geen recht op MBO vergoeding. Dat valt dus zwaar tegen.

Maar goed. Dochter wordt in september 18, zit dan wel op het MBO dus komt het voor haar alsnog goed. Omdat ik toch nog even dingen nakeek voor ik dit ging schrijven kwam ik nog een schokkend stukje tegen;

2.5 De kosten van de studie VM2
Leerlingen, die de leeftijd van 18 jaar bereiken, hebben in de regel recht op studiefinanciering vanuit de overheid. In geval van de studie binnen een VM2- traject is hier echter geen sprake van!
De bedoeling van de studiefinanciering is, dat de kosten van de studie (collegegeld en boeken) via een basisbeurs vergoed worden. Maar omdat het VM2- traject een opleiding is, die binnen een school voor voortgezet middelbaar onderwijs valt, is hier geen sprake van betaling van collegegeld en studieboeken.
In dit geval worden deze kosten door het Oostvaarders College gedragen.
Ouders hebben wel de mogelijkheid de betaalde kosten zoals beroepskleding en bijbehorende materialen op te voeren als aftrekpost onder het kopje ‘levensonderhoud van kinderen’. In een belastinggids is hierover meer informatie plus de bijbehorende bedragen te vinden.


Dit is een stukje uit een studiegids van een Oostvaarders College. Niet de school van dochter. Waar deze wel is kon ik niet achterhalen. het kan zijn dat school van dochter andere regels kent, maar het lijken mij landelijke maatregelen. Dit moeten we echt nog goed uitzoeken anders denken we straks studiefinanciering te krijgen voor dochter en dan krijgt ze niks!

Ik heb op de site van haar huidige school en van haar toekomstige school gekeken of er ook maar iets vermeld staat over kostenvergoeding of studiefinanciering. Er staat helemaal niets over als je de VM-2 opleiding doet. De VM-2 opleiding is geen BBL of BOL opleiding. Over deze laatste 2 staat wel iets geschreven. Dat wordt dus weer op jacht naar de juiste informatie. Het zal ook eens makkelijk gaan....
Heeft iemand hier kennis over of er ervaring in? Mail me alsjeblieft. het zou fijn zijn als ik het wiel niet helemaal hoef uit te vinden.

3 opmerkingen:

 1. Ik zou direct contact zoeken met beide scholen om dit probleem voor te leggen. Succes!
  JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik het goed begrijp gaat je dochter straks in september MBO op niveau 2 doen? Is het niet mogelijk voor haar om in september gewoon MBO op niveau 3 te doen hiermee heeft ze n.l veel meer mogelijkheden. Zoals ik het begrepen heb ( mijn dochter heeft inmiddels al 3 jaar haar kappersdiploma) mag je met niveau 2 niet zelfstandig werkzaamheden verrichten. Mijn dochter moest aan het einde van haar eerste jaar 1 dag in de week stage lopen en ze beviel zo goed op het stageadres dat ze haar een leer/werkovereenkomst hebben aangeboden. Vanaf het tweede leerjaar ging ze dus 1 dag in de week naar school en 4 dagen werken. Eerste jaar hebben wij wel een tegemoetkoming voor de kosten ontvangen. Hoop dat je dochter haar examen met goed resultaat heeft afgelegd en wens haar veel succes in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit soort dingen toch altijd ingewikkeld hè?! En de juiste informatie vinden ook. Ik heb hier helaas geen ervaring mee, maar hopelijk vind je de juiste info snel.

  BeantwoordenVerwijderen