woensdag 18 juni 2014

55000 of 16000 mensen uit de zorg?

Het stond al een tijdje in de nieuwsbrieven van organisaties die iets met de zorg of zorgmedewerkers te maken hebben; Er gaan veel mensen eruit in de zorg. Er circuleren getallen van 55.000 en van 16.000. Zo véél? Ze zeggen van wel. Er zijn zelfs geluiden dat het wel opkan lopen tot 100.000 mensen er uit! Wel tot 20 % van de zorgmedewerkers. 1 op de 5.

Er is wel veel gesteggel over de cijfers.  Die 16.000, dat zouden full time plaatsen zijn. Maar veel vrouwen die in de zorg werken, werken er parttime. Eén fulltime plaats, daarin kunnen wel 3 of 4 vrouwen een baan hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld een contract van 9 tot 18 uur. 25 % staat er op mijn loonstrookje. Als je nou een rekensom maakt van 3 vrouwen op 1 fulltime plaats, dan kom je op 48.000 vrouwen. 48.000 vrouwen waar het (gezins-) inkomen een flinke tik op kan lopen. Ze zeggen dat er al 11.000 personen uit zijn, door niet verlengde tijdelijke contracten.

Dan kan op tv en in de economische journaals wel gezegd worden dat de crisis is afgelopen, maar dan begint die voor jou pas. En zouden al die mensen, dat in het komend half jaar nog te horen krijgen?
Wat gaat dit voor de economie betekenen? Voor de economie van je eigen portemonee, en die van Nederland?

Hoe zal het mij en mijn collega's vergaan in het komende half jaar? Ook onze organisatie is aan het veranderen. Er wordt hard gewerkt aan een andere organisatiestructuur. Daar heb ik het vast nog wel eens over. Ergens in het komend half jaar.

1 opmerking:

  1. ja je word er niet vrolijk van, bij ons in het verzorgingshuis zijn er ook al veel weg..en dan voornamelijk de helpende, die willen ze eruit hebben.
    Een reorganisatie gehad, en dan komt er nog 1 eind dit jaar..ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen