dinsdag 3 juni 2014

Overgewicht

Tja, het zit in de familie....Maar toch wil ik proberen het een beetje te beteugelen; overgewicht. Zo langzaamaan groeien er toch pondjes bij. Samen worden dat kilootjes. En al die kilootjes sjouw je toch maar elke stap mee. Ik heb het wel eens heel letterlijk zo genoemd; als je boodschappen doet en je hebt een zak aardappelen van 5 kilo, dan zet je die als eerste neer. Die sjouw je niet langer als minimaal nodig. En toch zitten er wel 2 zakken aardappelen aan overgewicht vast aan mijn lijf. Dit doet toch wel een aanslag op je lijf; Je spieren, gewrichten, alles doet overwerk door die kilo's.

De zomerkleren van vorig jaar passen ook minder goed. Sommige kleren blijven nu in de kast hangen doordat ik ze minder goed pas. Lees; ik pas ze niet meer of ze flatteren niet meer. Een elegant jurkje waar ik een buikje in heb, daar is niks elegants meer aan. Ik wil er dus wat aan gaan doen.

Geen superdieet, maar door elke keer opnieuw bewust te kiezen. Niet door mezelf nu ineens allerlei lekkers te ontzeggen, maar te kiezen voor het andere. Vaak zit t m in de details. Neem ik tiramisu als toetje of een fruitsalade? Neem ik een gevulde koek of een jodekoek? Neem ik bloemkool met saus of maak ik die op smaak met kerriepoeder? Op deze manier hoop ik weer op een gezonder gewicht te komen en dat vast te houden.

Gisteravond op mijn werk zat ik aan tafel met een dame met overgewicht. Zij wil niet mee met de avondwandelvierdaagse (in een rolstoel). Zij wil het de duwer niet aandoen dat die haar moet duwen. Ik heb aangegeven dat we hierop voorbereid zijn doordat we bij elke rolstoel 2 duwers hebben, omdat er meerderen zijn die zwaar duwen. Zij werd zelfs wat emotioneel doordat ik het zo benoemde en het niet had over dikke mensen. Zo gevoelig kan overgewicht bij iemand liggen. Ik hoop echt dat ik door mijn onbewuste zo benoemen ze het woensdag toch aandurft om een dagje mee te gaan. (Dan loop ik ook zelf mee.)

Nog een leuke anecdote over overgewicht; Afgelopen zondag stonden we als 2 echtparen samen wat te kletsen en had ik t erover dat ik toch wat aan mijn gewicht moest gaan doen. Ik vertelde mijn gewicht en de andere man reageerde naar mijn man; "O, dan heb jij meer dan ik."

8 opmerkingen:

 1. erop letten wat je eet scheelt alweer een heleboel ik doe met je mee wil ook nog een paar kilo kwijt. mijn dochter had een heel simpel trainingsschema gevonden op het net echt leuk en niet zo ingewikkeld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prima, ik doe met je mee, want ik voel me ook wel wat gewichtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, door diverse omstandigheden ben ik de laatste jaren ook zwaarder geworden. Ik zeg wel eens tegen mijn man: je hebt 25% meer vrouw gekregen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook bij mij zijn er het afgelopen jaar wat extra kilootjes bij gekomen. Ik weet waar het aanligt, maar het valt me zwaar om in mijn eentje te doen. Ik weet van mezlef dat ik mijn emoties echt weg eet.
  Voorlopig komt er aan mijn situatie geen einde, maar ik hoop wel dat er wat minder bijkomt of zelfs afgaat.
  Sinds 2 weken loop ik iedere avond 45-90 minuten. Het valt niet mee omdat mijn spierreuma op dit vlak me nogal tegen werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier precies hetzelfde probleem.... Ik voelde me ook niet prettig met de extra kilo's. Ben begonnen met zo koolhydraatarm mogelijk te eten, producten waar suiker aan toegevoegd is eet ik niet meer. Langzamerhand een gezonder eetpatroon ontwikkeld, liefst iedere avond, maar in elk geval zoveel mogelijk een uur stevig wandelen. En na 3 maanden zijn de overtollige 10 kilo er af. Ik voel me een stuk fitter, veel meer energie,
  en kleren die jaren lang in de kast lagen passen weer. Ik hoop dat er nog een paar kilo afgaat, maar ben al erg blij met dit resultaat. Met weinig veranderingen bereikt. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap je helemaal. Maak maar een apart blogje aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toen bij mijn man de diagnose prediabetes gesteld werd, zijn we ook 'anders' gaan eten en het aantal koolhydraten serieus beperkt : hij eet geen snelle suikers meer en eet per dag een vaste hoeveelheid koolhydraten verdeeld over de dag. Voordien at hij heel vaak koekjes (ongeveer een halve pak per dag) en na een paar maanden snelle suikers te bannen uit de voeding was hij ongeveer 16 kg afgevallen. Hij had niet echt overgewicht dus bij hem was het niet echt nodig om af te vallen.
  Gewoonweg het aanpassen van voedingspatroon, in zijn geval geen snelle suikers meer eten en aantal koolhydraten beperken, leidde al tot een serieus gewichtsverlies. Hij doet ook heel veel lichaamsbeweging want hij fietst elke dag in totaal 12 km (woon wegverkeer) en we gaan ook bijna elke dag nog eens extra gaan wandelen of fietsen.
  Hij heeft totaal geen last ondervonden van zijn andere voedingsgewoonten en het levert hem nog veel betere glucosewaarden in zijn bloed op.
  Ik heb geen overgewicht maar door bewust bezig te zijn met de koolhydraatbeperkingen van mijn man, ben ik ook gaan beseffen hoeveel koolhydraten een 'normaal' mens op een dag binnenspeelt die eigenlijk overbodig zijn en overgewicht en gestoorde bloedwaarden kunnen veroorzaken

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen gevulde koeken maar ook geen jodekoeken, beter helemaal geen koeken. ik red dat niet dus daarom een biscuitje. :-)
  ik zou wel wat lichter willen zijn maar ben blij dat ik mijn gewicht stabiel hou met een tendens naar lichter. ( 1,5 kg minder nu)

  BeantwoordenVerwijderen