donderdag 19 juni 2014

Van activiteitenbegeleidster naar dagbestedingscoach.... =?


 

Ik heb al eerder geschreven over de wijzigingen in zorg en welzijn. Dinsdagavond hadden acitiviteitenbegeleidsters, welzijnsmedewerksters en alles wat daarop lijkt een informatiebijeenkomst vanuit de zorggroep waar we werken.

Tot voor kort was het zo dat je naar een verzorgingshuis ging en gebruik maakte van de activiteiten die er aangeboden werden.
Als die activiteiten je al wat leken. En als het je niets lijkt brengt de zuster je er soms toch naar toe, want; "je moet er eens uit". Zo heb ik eens een bewoonster aangetroffen bij een shantykoor. Dat geschreeuw vond ze maar niks. Nee, liever klassiek. Wanneer komt dat nu eens?
 
Je moet dan sterk in je schoenen staan om tegen sommige zusters in te durven en kunnen gaan. Natuurlijk doen wij ons best en zoeken we naar de interesses van de bewoners. Maar te vaak gaan we toch nog  uit van de gemene deler; dat wat de grootste groep wel leuk zal vinden.

We zijn al druk bezig met leren omdenken en zoeken wat de bewoner wil. Dat valt nog niet altijd mee. Ook de bewoner is niet meer gewend of nog niet gewend om eigen interesses en wensen aan te geven. Dit geld voor de bewoners die al jaren bij ons wonen en ook voor bewoners die nu net nieuw binnenkomen. Ook de bewoner zoekt naar wat wordt er geboden en past mij dat? Is er niet wat ik altijd deed, of nu graag zou willen, jammer dan. De wens wordt vervolgens niet eens meer uitgesproken.
Ik denk dat het ook de generatie is, dat we over een jaar of......wel ouderen binnen krijgen die hun wensen weten kenbaar te maken.
Denk ik.
Of krijgen we door de nieuwe normen alleen ouderen binnen die al zo intensief verzorging en begeleiding nodig hebben dat...

Als wij en de ouderen nu leren  dat er maatwerk geleverd kan worden, dan verandert ons beroep.

Straks, dit jaar, begin volgend jaar? worden we dagbestedingscoach. Wie zijn we? Worden alle activiteitenbegeleidsters straks dagbestedingscoaches?
Op de informatieavond zat ik naast 3 assistent activiteitenbegeleidsters en waren er ook huiskamerbegeleidsters. Die functies werden niet genoemd en zullen gaan vervallen. Dat werd zo even en passant medegedeeld. Met hen zal gekeken worden naar andere functies.
De activiteitenbegeleidsters die dat willen worden dan dagbestedingscoach. Degenen die meer direct uitvoerenden willen blijven worden medewerkster welzijn en activering.
Dagbestedingscoaches gaan dan met bewoners zoeken in een gesprek naar wat hun wensen zijn, wat ze hierin zelf kunnen en wat hun naasten hierin kunnen betekenen. Zijn er geen naasten dan wordt er gekeken naar vrijwilligers om mee te doen.Voorbeeldje? Komt er een nieuwe bewoner binnen die altijd heeft gebridged. In huis hebben we geen bridgevereniging. Op t moment dat ik dit opschreef maakte ik al een denkfout. Ik kijk gelijk naar of we een bridgevereniging in huis hebben. Eerst moet ik gaan leren te kijken of hij bij zijn oude bridgevereniging wil blijven. Wat is ervoor nodig om dat vanuit t huis te kunnen blijven doen. Vervoer? Scootmobiel? Familie? Vrijwilliger? Als dagbestedingscoach moet ik dan met hem en zijn familie kijken wat er mogelijk is en welk kostenplaatje er aan hangt. Want dat is een groot verschil met vroeger/vandaag; de kosten worden veel duidelijker aanwezig voor de bewoners. Niet inzichtelijker, dat woord wilde ik eerst typen. Het meest inzichtelijk is dat alles uit een grote pot komt en je geen flauw benul hoeft te hebben van wat de kosten eigenlijk zijn. Dat verandert.


In het land zijn er al activiteitenbegeleidsters werkzaam als dagbestedingscoach. Ken jij iemand of ben jij er een? Wil je mij dan eens schrijven en je ervaringen delen? Ik ben heel benieuwd naar je werkervaringen, en de financieële veranderingen in je eigen portemonee.

Dagebestedingscoaches schijnen niveau 4 te worden en medewerkers welzijn en activering niveau 3. Welke FWG schaal past daarbij? Ik ken die begrippen wel, maar kan niet al mijn collega's in gaan delen in 3 of 4. Ik kan wel gaan gissen wie wat wil gaan doen, maar het blijft giswerk.
Ik heb al horen zeggen dat je voor dagbestedingscoach SPH moet hebben. Dat is een HBO opleiding. Zou ik er dan op lange termijn toch nog eens iets concreets kunnen hebben aan de opleiding die ik ooit gedaan heb? En wil ik dagbestedingscoach gaan worden? Of wil ik medewerkster welzijn en activering worden? Ik heb de mogelijkheid om te kiezen. Qua opleidingseisen dan. Het zal wel een soort van sollicitatieprocedure worden en ze zullen al wel hun voorkeuren hebben voor de ene of ander medewerker. En als er meer gegadigden zijn dan functies.....

Eerst maar afwachten op de aanbesteding van de gemeente. Die moet er eerst zijn, anders wordt het weer een heel ander plaatje. Die aanbestedingsprocedure is pas ergens in september? Dan pas in oktober uitslag en dan pas kan de zorggroep echt knopen doorhakken.

Mail je me als je al als dagbestedingscoach werkt?  Ik wil graag je ervaringen horen!


6 opmerkingen:

 1. Wat een interessant stukje. Ik vind het wel goed klinken moet ik zeggen. Het maakt je bewust van je denkpatronen als ik dat zo lees.

  Apart hoe je beroep kan veranderen doordat er van buitenaf andere eisen aan worden gesteld!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mag ik vragen wat er is verandert in je functie? Ik ben zelf ook activiteitenbegeleidster en word aankomend jaar (volgens mijn leidinggevende) welzijnsmedewerker. Wat deze functie inhoud en hoe we te werk gaan, weten ze nog niet. Ik ben erg benieuwd of er bij jou al iets is verandert. Groeten Judith

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Judith,
   Hier bij ons is ook alles nog vaag. Er zijn nog geen details bekend. Ik werk bij een regio-zorggroep met meerdere locaties. De hele groep wordt gereorganiseerd. Voor zover het nu bekend is komen alle welzijnsfuncties onder 2 funkties; Dagbestedingscoach of medewerker welzijn en activering. De functies als assistent aktiviteitenbegeleider of huiskamerassistent vervallen. (Vaak zijn dit niveau 2 functies)
   Een tijdje terug heb ik een leuke mail gehad van Kelly. Zij werkt nu als dagestedingscoach. Ik heb haar teruggemaild, maar daarna nog geen reactie weer gehad. Jammer, hadden we zo mooi ervaringen kunnen uitwisselen. Misschien reageert ze alsnog. Het was voor mij wel een eyeopener om te ontdekken dat dit niet een reorganisatie in onze zorggroep op zich is, maar gewoon een landelijke ontwikkeling. Zodra ik meer weer hoe ons plaatje er uit gaat zien schrijf ik er wel weer over.
   Groet, Hannie

   Verwijderen
 3. Hallo Hannie,
  de bijzondere, maar drukke dagen zijn weer voorbij. Op de 1 of andere manier heb ik je e-mail verwijdert en geen idee hoe ik het terug zou krijgen. Wat wil nu het geval, na weer even het laatste nieuws op internet aan het Google-en gegaan te zijn kwam ik hier op terecht! En ineens heb ik je weer gevonden. Ik zal je zo een mail sturen, groetjes Kelly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Kelly,
   Ik heb je privemail ontvangen! Intussen mailen we elkaar prive. Wat leuk om zo uit te wisselen over ons veranderende werk.
   Groet, Hannie

   Verwijderen
 4. Hallo, wij, mijn collega's en ik zelf zitten midden in het proces van activiteitenbegeleiding naar dagbestedingscoach.Wij hebben allemaal in het voorjaar van 2014 een cursus dagbestedingscoach van cerein gehad en zijn nu al een poosje bezig met het omdenken, maar ook vooral met het anders werken; waar wij voorheen als activiteitenbegeleiders de activiteiten aanboden en en uitvoerden, hebben we nu echt een meer coachende rol. praktisch gezien gaan wij met de cliënt, eindverantwoordelijke verzorgende en/of familie/mantelzorger kijken naar wat de cliënt graag nog wil doen en wat de cliënt(eventueel met aanpassingen) nog kan. dan gaan wij kijken of we dat concreet kunnen maken en wat of wie we daar voor nodig hebben. Het is niet de bedoeling dat wijzelf alle activiteiten draaien, dus voor bijvoorbeeld het handwerken, bloemschikken en spel inloop hebben wij een team van vrijwilligers. Deze vrijwilligers vallen dan weer onder onze verantwoordelijkheid,
  een heel verhaal, succes allemaal, groetjes Jelma

  BeantwoordenVerwijderen