woensdag 23 juli 2014

Rupsen in mijn radijs.


Deze foto is mooi geworden he? Die rups staat er mooi scherp op. Toen ik gisteravond thuis kwam vond ik er een heleboel van in mijn radijsjesplant. 

Weet je nog dat ik in juni schreef dat ik een moestuinier van niks was en mijn radijsje finaal mislukten? Ik kreeg toen de tip de planten te laten staan en er zaden van te winnen zodat ik er later toch nog radijsjes van zou kunnen zaaien. Dit jaar nog of anders volgend jaar. Dat vond ik wel een goed plan en de plantjes bleven staan, hoewel ik ze niet mooi vond.  De boontjes begonnen al goed te rijpen en  bijna klaar om geoogst te worden. 

Gisteravond kwam ik thuis en zag ik een heleboel van die gele gestreepte rupsen in die plant. Ik gelijk de tuinhandschoenen aangetrokken om de rupsen tussen de blaadjes uit te vissen. Dat bleek onbegonnen werk! Er zaten er teveel in. Dat was wel even balen! 
Toen ben ik maar andersom gaan werken. Enkele "boontjes" eraf geknipt waarvan ik denk en hoop dat ze inmiddels goed zijn. Daarna voorzichtig begonnen met tak voor tak eraf knippen om te voorkomen dat er rupsen ontsnappen door eraf te vallen. Hup gelijk alles in de groencontainer, die stond al aan de weg.

Ik durfde ze eigenlijk ook niet aan de kippen te voeren. Ik weet niet of ze giftig zijn voor de kippen. Omdat de kippen hier regelmatig los rondlopen durf ik ook geen korrels tegen de slakken te strooien. Er staat wel op dat ze niet giftig zijn voor honden en katten, maar een kip is geen hond of kat. Ik durf het niet aan. Kippen vreten alles. Ik denk wel dat ik ook slakken in de tuin heb, dat zie ik wel aan de sporen. De Astilbe is denk ik ook aangevreten door slakken. Van sommige bladen zijn alleen de nerven nog over. Voor slakken zou ik nog bakjes bier in de tuin kunnen zetten. 
Die rupsen op mijn radijsplant dat was wel zoveel, daar was denk ik geen redden aan. Die radijsjes van dit jaar zijn dus echt helemaal op niks uitgelopen.

De bessenoogst was dit jaar ook niet veel. Ik vond het niet de moeite om daar voor helemaal een net om de struik te doen. Dat zal nog wel komen doordat die stuiken toch wel een paar jaar nodig hebben om echte opbrengst te gaan leveren. Dus die 5 trosjes bessen die er nu aanzitten gaan waarschijnlijk naar de merels. Ze zijn al gevonden door de merels, en misschien wel de kippen?


Dit berichtje ben ik "positief" begonnen met een mooie foto van een van de vele rupsen. Ik wil m echt positief afsluiten met een foto van mijn cherrytomaatjes. Het lijkt erop dat die het goed doen.


1 opmerking:

  1. Ik denk dat kippen geen dingen eten dat slecht voor ze is, het was vast een lekker hapje geweest. Onze bessen stelden ook niets voor.

    BeantwoordenVerwijderen