dinsdag 5 augustus 2014

De bramenjam.


Vandaag de laatste partij bramenjam gemaakt. Denk ik; de glazen potjes zijn zo goed als op.
Nou ja, we hebben nu 12 potjes staan. 5 x halfzoete jam en 7 keer gewone jam. Moet ook wel genoeg zijn. Wel krijg ik al wel weer hamsterkriebels. Niet om te hamsteren bij de grote supermarkten, maar de boer op, of in de wilde natuur. Net als met de bramen. Ik zou best veel meer willen experimenteren. appels, pruimen, hazelnoten, wat is er nog meer om deze tijd?

Nou ja een van de partijen bramen waren uit een  niet zo heel wilde natuur. Achter onze kerk. Achter het hek. Manlief is mee geweest en hebben we samen een half uurtje geplukt. Gezellig! En omdat deze bramen achter het hek stonden en andere kerkleden ook nog niet op het idee waren gekomen om er te gaan plukken, waren dit mooie grote bramen.

Ook wil ooit ik nog eens leren om echte etiketten te maken. Nu print ik deze op een papieren velletje, knip ze uit en plak ze met breed dozenplakband op de jampotjes. Een beetje bewerkelijk zo, een beetje fröbelwerk. Maar het werkt.
Kijk maar; Geplastificeerde etiketten.

Er was nog een klein beetje over wat niet meer in de potjes paste. Dat kwam wel goed uit want dan konden we het mooi even proeven en kijken of het dik genoeg geworden is. We hebben een schepje door de vanillevla en yoghurt gedaan. Perfect! Ook minder pitjes dan vorig jaar.

De jam is klaar, wat kan ik nu gaan doen?
3 opmerkingen:

  1. Goed hoor ! Mijn man komt van het hond uitlaten nu steeds met ponden bramen thuis. Ik heb al zeker 4 keer moeten koken en heb zelfs ongekookte bramen zo de vriezer in gedaan voor later dit jaar. Dat niemand die bramen opmerkt? Maar ja, hier is het stad en stadse mensen zien niet zoveel in de natuur. Maar mijn bramengelei is heerlijk s morgens in de muesli met yoghurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind de etiketten er erg goed uit zien. En ik vind het ook erg leuk met die doekjes over het deksel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel gezellig zo al die potjes eigengemaakte jam op tafel!

    BeantwoordenVerwijderen