10 augustus 2014

Fair trade voor hollandse telers?

De kranten staan er vol van: De Russische grenzen zitten dicht voor Europese groenten, fruit en zuivel. Vrachtwagens komen terug met de lading. Een zoon vertelde dat de vrachtwagens met kipproducten na terugkomst rechtstreeks doorreden naar het destructiebedrijf.

Er is nu een onverwachts overschot op de Europese markt. Peren in het ene land, tomaten en parika's in het andere land. Overal heeft het invloed. De telers krijgen nog maar 1/5 van hun normale prijzen. In de supermarkten zullen de prijzen nog niet dalen. Ze hebben langlopende contracten zeggen ze. Ik geloof dat maar voor een deel. Zouden supermarkten niet gewoon profiteren van die veel lagere inkoopprijs en nog even wachten met het aanpassen van de verkoopprijs? Hoe dan ook, de telers krijgen minder en hebben het hele jaar voor niets gewerkt.
Hebben wij niet ooit eens zo'n fair trade label ingesteld zodat telers en boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun procucten? Of is dat alleen maar voor boeren ver weg? Natuurlijk kunnen we het hier op een subsidie of vergoeding aan laten komen en de producten doordraaien. Er zal wel ergens een stroppenpot zijn of komen. Maar kunnen we niet op een andere manier onze telers en boeren helpen?

Rechtstreeks kopen bij de boer is voor de boer het mooiste, dan krijgt hij geld voor zijn waar. Maar ik heb net vorige week nog geschreven dat het vinden van goeie adresjes niet meevalt. Bovendien staan dan de supermarkten op hun achterste benen omdat zij omzet mislopen. Bovendien loopt de staat dan zijn belastingen mis. Ik ga er voor het gemak even van uit dat je niet elke zak tomaten die je uit t karretje bij de voordeur verkoopt 6% afdraagt aan de belasting. Ook al wil je t wel eerlijk verkopen, dan is nog de vraag hoe je dat praktisch uit moet voeren.

En eerlijk toegegeven, nu ik weet dat de marktkooplui geen langlopende contracten hebben wil ik zaterdag naar de markt. Goedkopere groenten halen.
En misschien werkt het wel net zo als met mijn voorraadkast. Als je veel aanbod / veel in huis hebt, ben je ook geneigd meer te nemen. Dus als we met zijn allen meer de Hollandse producten nemen, helpen we ze misschien toch nog een beetje. Eten we dit jaar vaker bloemkool in plaats van macaroni of nasi. Maken we de tomatensoep nu wel eens van verse Hollandse tomaten. Zou dit zoden aan de dijk zetten voor onze telers en boeren?

2 opmerkingen:

  1. Ja producten uit eigen land kopen is sowieso een aanrader. Nu zijn er Hollandse boontjes en niet die uit Verwegistan.

    BeantwoordenVerwijderen