donderdag 21 augustus 2014

Hazelnoten oogst.

Ik blijk in een hele rijke en gulle straat te wonen! Niet dat de bewoners zo gul of rijk zijn, maar de straat zèlf. Een paar weken terug gaf de straat me heen heleboel bramen. Vorige week gaf mijn eigen straat me een heleboel hazelnoten. Ik zag ze liggen tijdens het uitlaten van de hond. Ik hoefde ze alleen maar op te rapen. (en te pellen)

Gelukkig zit er steevast een boterhamzakje aan de riem voor het geval dat de hond ergens iets neerlegt waar het nou net niet mag. Dat zakje is er schoon aan vast geknoopt, dus ook bruikbaar voor de oogst van hazelnoten. Als ik dat zo opschrijf lust natuurlijk niemand thuis nog deze hazelnoten, maar t zakje is écht gewoon schoon en ongebruikt!

Hier zie je de eerste oogst van de hazelnoten. In het schaaltje zitten de eerste goede hazelnoten. In het gaasmandje zitten de hazelnoten die nog gecontroleerd en gepeld moeten worden. Soms zit er een hazelnoot tussen met een gaatje er in. Die gaat onverbiddelijk weg. Ik wil niet eens weten welk beest daar in gezeten heeft, of nog enger, zit.

Door de flinke wind zijn er al veel noten gevallen en heb ik er meer kunnen rapen. Van de eigenaar van de notenboom mag ik ze gewoon oprapen. Hij bood me nog aan om een groter zakje voor me te pakken. Ze liggen ook gewoon op het trottoir. Voor iedereen toegankelijk.
Dit is mijn gecontroleerde oogst tot nu toe;

Een veel grotere schaal vol noten. En nu op zoek naar lekkere notenrecepten. Ik kende vroeger iemand die met hazelnoten lekkere nussecken maakte. Punten met cake? en een mengelmoes van hazelnoten met eiwitten? er overheen. Ik kan haar het recept niet zo meer vragen, ik heb het nu over de tijd toen ik nog geen 20 was.
Hazelnootkoekjes, hazelnootbrownies, ik denk dat er wel een lekkere bestemming voor komt.

Ik heb gisteren in een tijdschrift al wel een recept gezien voor kletskoppen met beukennootjes. Maar ik heb nog geen beukennootjes gezien of geraapt.
Als ik het op mijn werk over beukennootjes begin, komen er al gelijk veel verhalen los. Heb ik de koekjes nog niet eens gemaakt. Vroeger schijnen mensen ze veel met schil en al op de kachel gelegd te hebben. Dan barsten ze open en zijn ze goed eetbaar en lekker. Heb ik van horen zeggen. Misschien ga ik dat ook nog eens uitproberen.

Wat zijn jullie ervaringen met noten?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd naar de reacties die hier op komen.
  Wij hebben de hele erf grens vol staan met hazelaars, de noten zijn nu nog groen, maar was ook benieuwd wat voor lekkers daar van te maken is.
  Heerlijk hè, al dat lekkers voor het oprapen in "het wild"?!
  Grappig genoeg heb ik net wat berichtjes gepost over bramen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Walnoten eet ik graag, maar met beukenootjes weet ik eigenlijk nooit zo goed wat ik er mee aan moet. Wat leuk dat er zoveel gratis te oogsten valt bij jou in de straat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...in het 'kerkenbos' bij ons op het dorp stonden een paar grote beukenbomen. Als kind (ik ben nu bijna 65) zochten we de beukennootjes en poften ze op de hete kookkachel, Dan pellen en op 'n bord en bestrooien met zout (zoetekauwen strooiden er suiker op) en lekker smullen! Een paar jaar geleden heb ik het nog eens gedaan maar volgens mij ben ik in de loop van de jaren verwend want ik vond de smaak niet echt bijzonder lekker....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi! I would like to share your recipes on myTaste.be. Adding your blog will make your content available to our users and send you some additional traffic. To have a better visibility and compare the number of visits of your blog with other popular Belgian sites, install the myTaste widget.
  You can add your blog from the main page in the Top Blogs section (Food blogger? Sluit je!).
  Hope to see you there soon :)

  BeantwoordenVerwijderen