donderdag 28 augustus 2014

Prinsjesdag. Mijn vooruitblijk.

Er komt al veel naar buiten over de begrotingsplannen van de regering. Op prinsjesdag zullen we de details horen. Hoe het voor een ieder afzonderlijk  gaat uitpakken weten we eigenlijk pas per januari. Er zijn zoveel verschillende plussen en minnen.

De eerste belastingschijf wordt verlaagd. Hiervoor wordt een miljard euro voor opzij gezet. Dit snap ik niet helemaal. 

Dit is de kop van een artikel die ik letterlijk zo heb overgenomen. De eerste belastingschijf wordt verlaagd. Dat lees ik als; De eerste belastingschijf is een maximumbedrag van € 19.645,- Dat wordt verlaagd. Kom je dus eerder in de 2e schijf en wordt het duurder omdat je dan in een hogere schijf valt.
Ik neem nu maar aan dat de vertaling van die kop zo zal zijn; Wie tot een bedrag van € 19.645,- verdient betaalt nu een percentage van 36,25 %. Zou dit percentage nu omlaag gaan? Hoeveel?

Hierdoor zou iedereen er een paar tientjes per jaar op vooruit gaan. Die kunnen we dan doorsluizen naar de hogere zorgpremie van een tientje per maand. En een beetje extra, want 12 tientjes is wel meer dan enkele tientjes.
Mensen die hun verplichte eigen bijdrage helemaal opmaken zijn helemaal duur uit; De eigen bijdrage wordt ook nog eens ongeveer € 15,- duurder. Op jaarbasis, dat dan weer wel. De zorgtoeslag is vorig jaar omlaag gegaan omdat de basispremie omlaag ging. Zou de zorgtoeslag nu ook weer evenredig omhoog gaan?

Ouders met kinderen krijgen een extraatje in de vorm van een hogere kindgebonden budget.  Hoeveel dit wordt is nog onbekend. Mijn jongste wordt in februari 18, dus daar zal ik niet veel meer van merken.

Er gaat meer geld naar defensie, noodhulp elders en meer voor opvang voor asielzoekers. Meer heb ik nog niet kunnen achterhalen aan begrotingsplannen. Als ik meer weet, schrijf ik er wel weer over.

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij moet je het zo uitleggen dat de grens van de eerste belastingschijf hetzelfde blijft, of zelfs iets mee omhoog gaat met de inflatiecorrectie, maar dat het percentage dat je in die eerste schijf betaalt, omlaag gaat. Hierdoor zouden lage inkomens of mensen met een kleine slecht betaalde parttime baan er ietsjepietsje op vooruit gaan. Maar nog niet de feestmuziek aan zetten, want de zorgpremie gaat omhoog evenals het verplichte eigen risico en de zorgtoeslag gaat op een of andere manier omlaag:-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vooralsnog klinkt het niet dat 'we' er op vooruit zullen gaan maar eerder weer moeten gaan bedenken hoe dit op te vangen (en in mijn geval dus weer wat met potjes gaan schuiven).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb begrepen dat die verlaging van de belastingschijf een beetje een broddelwerkje is.
  Deze was tijdelijk 0,75% naar beneden en is per 1 januari 2015 weer afgelopen. Dat gaat nu 0,25% worden dus per definitie ga je er niet op vooruit maar op achteruit. Bijna niemand weet dat, geef het volk brood en spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ga er maar vanuit dat ik er met mijn net boven de bijstand inkomen gewoon weer op achteruit ga. gelukkig kan ik goed met mijn geld omgaan en kan ik me nog redelijk redden. klagen heeft niet zoveel zin en is zonde van mijn energie , die stop ik liever in het bedenken van creatieve en goedkope oplossingen van de problemen die op mijn weg komen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen